Fotografija: Marko Marušić, Silvestar Štefović i Marija Jungić/ Foto: Branka Sobodić
Galerija
Marko Marušić, Silvestar Štefović i Marija Jungić/ Foto: Branka Sobodić

Marušić: Imamo dovoljno ruku za većinu, sutra s Plenkovićem razgovaramo oko bolnice

Uz njegovu, tažit ću i pomoć Ministarstva financija da završimo izgradnju nove bolnice, koja je prezadužena, kazao je Marušić- Izuzetno smo zadovoljni povijesnom pobjedom HDZ-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Od ukupno pet gradova i 18 općina, pobijedili smo u tri, odnosno četiri grada, ako ubrojimo Čazmu te u osam općina. Nažalost, izgubili smo Đulovac, međutim po prvi put imamo načelnika u Šandrovcu te smo nakon izbora zadržali ukupan broj jedinica lokalne samouprave u kojima smo na vlasti, rekao je na početku konferencije za medije tajnik Županijske organizacije HDZ-a Silvestar Štefović.

Rast povjerenje

Dodao je i to da se prema rezultatima od prije 12, osam i četiri godine jasno vidi trend rasta povjerenja žitelja naše županije u HDZ i njihove kandidate. Prema Štefovićevim riječima, za spomenute rezultate, između ostalih, zaslužne su duboko promišljene i odlučne ideje vodstva županijskog HDZ-a na čelu s predsjednikom Mirom Totgergelijem, koju su priliku dali mladim, neopterećenim i obrazovanim ljudima.

- Također, zasluge idu i županijskim vijećnicima koji su u suradnji s koalicijskim partnerima, predanim radom ukazivali na pogrešne odluke i krivi smjer u kojem županija ide. Naši sugrađani su to očito shvatili te su izabrali promjene na čelu županije, stoga je donedavna oporba sada postala vladajuća većina u Županijskoj skupštini, kazao je Štefović dodavši da zasluga za dobre rezultate idu i uspješnoj politici koju već drugi mandat provodi premijer Andrej Plenković. 

Sastanak s premijerom

Zadovoljstvo izbornim rezultatima iskazao je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, koji se tom prilikom još jednom zahvalio svim biračima, a posebno onima koji su povjerenje dali njegovom timu.

- Nakon 20 godina naša županija ponovno je plava. U petak smo i službeno preuzeli dužnost, a već idući dan sam obavio razgovore sa svim pročelnicima, od kojih sam dobio puno informacija, međutim svakako namjeravam provesti neovisnu reviziju. Nadalje, već sutra imam sastanak s premijerom Plenkovićem, na kojemu ću uz njegovu, tražiti i pomoć Ministarstva financija da završimo izgradnju nove bolnice, koja je prezadužena, istaknuo je župan Marušić.

Europski novac

U svom obraćanju medijima kazao je i to da je među prioritetima i konsolidirati županijski proračun, a osvrnuo se i na novi višegodišnji financijski okvir Europske unije, kao i Nacionalni plan oporavka i otpornosti, zahvaljujući kojima imamo priliku povući još više europskog novca.

Župan Marko Marušić, tajnik ŽO HDZ-a Silvestar Štefović i dožupanica Marija Jungić/ Foto: Branka Sobodić
Župan Marko Marušić, tajnik ŽO HDZ-a Silvestar Štefović i dožupanica Marija Jungić/ Foto: Branka Sobodić

- Kao što smo u kampanji i zagovarali, sve navedene projekte planiram provesti u suradnji s našim gradovima i općinama, ali i saborskim zastupnicima te naravno, uz pomoć Vlade, koja je nužna da našu županiju pokrenemo iz društva najnerazvijenijih, poručio je novi župan.

Predstavnička tijela

Na novinarsko pitanje oko budućeg saziva Županijske skupštine, ali i predstavničkih vijeća u gradovima i općinama, Štefović je kazao da općinske i gradske organizacije imaju autonomnost oko odluka s kim će i na koji način koalirati i sastaviti većinu.

Što se tiče Županijske skupštine, župana Marušić istaknuo je da HDZ u suradnji s HSLS-om i DHSS-om, ima 19 ruku, odnosno većinu.

Sastavljena većina

- Riječ je o strankama koji su nas od samog početka podržavale i vjerujem da je to korektno i prema biračima, ali i tim strankama. Međutim, to ne znači da nismo otvoreni za sve dobre prijedloge i ideje iz bilo kojih drugih redova, rekao je Marušić.

Novinare je zanimalo i to je li novi župan ujedno i budući predsjednik ŽO HDZ-a, s obzirom na to da po statutu te stranke nakon lokalnih izbora slijede i oni unutarstranački. 

- To je sve još uvijek daleko. HDZ je velika stanka i normalno je da ima pojedinaca ili grupa koji se ne slažu oko svih ideja i stavova. Puno nas ima, svi razmišljamo svojom glavom, jer smo demokratska stranka. Drago mi je da je ovaj rezultat pokazao koliko smo jaki kada smo svi zajedno. Što se tiče mojih političkih ambicija, one su trenutno usmjerene na rad županije te ću iskoristiti cijelo svoje znanje i energiju da posložio redove i pokrpamo rupe koje dospijevaju, poručio je župan Marušić.

Za kraj, kazao je i to da je dio pročelnika u već u subotu stavio svoj mandat na raspolaganje te još jednom ponovio da oni koji su došli s politikom, s njom će i otići, jer će, kako kaže, jedini kriteriji biti sposobnost i stručnost.