Fotografija: Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Iako nam je za većinu potrebna tek jedna ruka, volio bih da ta većina bude šira"

Još uvijek nisu krenuli pregovori oko budućeg saziva bjelovarskog Gradskog vijeća. Većina stranaka izjasnila se kako im nije bitno jesu li oporba ili većina dok god se realiziraju projektiNakon što smo sinoć doznali imena čelnih ljudi Bjelovarsko-bilogorske županije te četiri preostale općine, jedina nepoznanica ostaje vidjeti kako će izgledati novi sazivi predstavničkih tijela u općinama, gradovima i županiji. 

Što se tiče budućeg saziva Gradskog vijeća Grada Bjelovara, predstavnici svih stranaka s kojima smo stupili u kontakt kazali su da je još uvijek rano za kalkulacije.

Podsjetimo, temeljem rezultata dobivenih prije dva tjedna od ukupno 21 vijećničkog mjesta lista HSLS-a ostvarila je pravo na njih 10 te im je za većinu potrebna još svega jedna ruka. Druga lista po broju mandata je ona koju predvodi sad već bivši župan Damir Bajs, a u budućem sazivu imat će četiri vijećnika. Pravo na tri mandata u novom sazivu Gradskog vijeću ostvarila je lista HDZ-a i HDS-a, a jednog vijećnika manje imat će Domovinski pokret. Posljednja dva mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća s po jednim mandatom ostvarili su SDP i koalicija stranaka Centar i Demokrati.

Pružena ruka svima

Novi stari bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak već jutro nakon prvog kruga lokalnih izbora kazao je da je spreman pružiti ruku svim strankama koje se zalažu za bolji Bjelovar, a istog mišljenja je i danas, dan nakon završetka lokalnih izbora.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Čekali smo da završe izbori i da vidimo kakav će biti konačan rezultat. Idući tjedan započet ćemo razgovore sa svim zainteresiranim opcijama koje žele surađivati u Gradskom vijeću. Iako nam je za većinu potreba samo jedna ruka, volio bih da buduća vladajuća većina bude puno šira. U Bjelovaru nas očekuju dobre stvari i mislim da za Bjelovar najbolje tek dolazi, kazao nam je Dario Hrebak.

Dobra suradnja

Kao što smo već rekli drugu političku opciju po broju mandata u bjelovarskom Gradskom vijeću čini velika koalicija okupljena oko Damira Bajs, međutim koji su njihovi planovi glede novog saziva Vijeća nismo uspjeli doznati jer bivši župan nije odgovarao na naše pozive.

Podsjetimo, u prošlom sazivu većinu u predstavničkom tijelu Grada Bjelovara činila je koalicija HDZ, HSLS i ABB. Iako ABB a na ove izbore službeno nije niti izašao, na listi HSLS-a našlo se poneko ime upravo iz te stranke. Nadalje, u nedavno završenoj kampanji i HDZ i HSLS jasno su isticali da su zadovoljni ostvarenom suradnjom u protekle četiri godine, stoga ne bi bilo iznenađenje da se na nastavi i dalje. 

Podrška na županijskoj razini

U prilog tomu ide i činjenica da je gradonačelnik Hrebak, ujedno i predsjednik HSLS-a, u prvom i drugom krugu podržao novog župana Marka Marušića, a najavio je i suradnju s HDZ-om i DHSS-om u budućem sazivu Županijske skupštine. 

Prvi čovjek bjelovarskog HDZ-a Ante Topalović također nam je potvrdio da pregovori oko budućeg saziva Gradskog vijeća još uvijek nisu krenuli. 

Ante Topalović/Foto: Deni Marčinković
Ante Topalović/Foto: Deni Marčinković

- Svi smo bili fokusirani na jučerašnje izbore i stoga još uvijek nismo razgovarali oko potencijalne suradnje s niti jednom drugom političkom opcijom. Također, zbog drugog kruga izbora nismo stigli niti unutar same stranke nešto više razgovarati oko novog saziva Gradskog vijeća, kazao nam je Topalović, dodavši da su to razgovori koji tek slijede.

Naglasak na projektima

Što se tiče Domovinskog pokreta predsjednica županijske i gradske podružnice Dubravka Dragašević kazala je da nju, ali niti Dražena Medveda i Matea Horvata,kandidata za gradonačelnika i zamjenika te stranke, još uvijek nitko nije kontaktirao vezano za možebitnu suradnju.

Dubravka Dragašević/ Foto: Deni Marčinković
Dubravka Dragašević/ Foto: Deni Marčinković

- U ovom trenutku doista ne mogu odgovoriti hoće li Domovinski pokret činiti vladajuću većinu ili oporbu. Međutim, mogu potvrditi da je stajalište naše stranka na nivou cijele države takvo da podržavamo sve projekte koji su korisni za lokalnu zajednicu. Nalazimo se na početku političke priče i zadovoljni smo trenutnom situacijom i nije nam prioritet biti u većini ili ne, već da podržavamo, kazala je Dragašević.

Da još uvijek nije bilo nikakvih kontakata potvrdila je i Danijela Hajdinjak Prihić, nositeljica lista stranaka Centar i Demokrati.

Konstruktivna oporba

- Zadovoljna sam činjenicom da sam ušla i Gradsko vijeće te da ću moći predstaviti svoje stavove i ideje. Dovoljno će nam biti i da budemo konstruktivna oporba, međutim spremni smo na razgovor sa svima. Mišljenja sam da bi za Bjelovar bilo dobro da mi svoj program i znanja uklopimo kroz rad Vijeća, a također spremni smo dati i cijeli svoj program i ideje za dobrobit Grada, poručila je Hajdinjak Prihić.

Danijela Hajdinjak Prihić /Foto: Martina Čapo
Danijela Hajdinjak Prihić /Foto: Martina Čapo

Koordinator Bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Damir Đuran kazao nam je nije bilo razgovora oko rada u Gradskom vijeću tim više što smatra da HSLS i HDZ imaju čvrstu koaliciju.

Unutarstranački izbori

- Te dvije stranke imaju dovoljno ruku za većinu stoga nismo niti razmišljali o opciji da budemo dio većine,tim više što je i na nivou županije najavljena suradnja HDZ-a i HSLS-a. Naš prvenstveni cilj je provesti unutarstranačke izbore te izabrati novo rukovodstvo i tako krenuti ispočetka na nivou grada Bjelovara. Budući da nam je obveza i po statutu izbore provesti u roku od 90 dana nakon lokalnih izbora, očekujemo da bi se to moglo dogoditi početkom rujna, zaključio je Damir Đuran.

Damir Đuran
Damir Đuran