Fotografija: Dario Hrebak /Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak /Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak najavio: "HDZ, HSLS i DHSS formirat će većinu u Županijskoj skupštini"

Marušić je još sinoć dao za naslutiti kakav će biti rasplet, no i Bajs je također najavio brojne pregovore kako bi okrenuo situaciju u svoju koristNakon prvog kruga izbora situacija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji više je nego zanimljiva. Kao što je već poznato u drugi krug utrke za župana ulaze aktualni županijski čelnik Damir Bajs te kandidat HDZ-a i HSLS-a Marko Marušić. 

Rezultati dvojice kandidata gotovo su izjednačeni, odnosno unutar dva posto su. Damir Bajs dobio je 16.915 glasova, dok je Marku Marušiću povjerenje dalo 16.074 stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije. Gledano u postotcima, Bajs je osvojio 38.55, a Marušić 36.63 posto glasova te je više nego izvjesno da će se voditi mrtva trka za novog župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Skupština BBŽ

Recimo i to da je Marušić pobijedio u četiri od pet gradova naše županije i to u Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju, dok je u Čazmi najviše glasova za župana odnio Ivan Beljan. Što se tiče općina, situacija je bitno drugačija. Od ukupno njih 18, aktualni župan slavio je u 12 općina, Marušić je odnio pobjedu u njih pet, dok su mještani Hercegovca kao prvi izbor za tu poziciju vidjeli Ivana Beljana.

Situacija u Županijskoj skupštini nakon izbora
Situacija u Županijskoj skupštini nakon izbora

Kao što smo već rekli, 30. svibnja očekuje nas više nego zanimljiva borba za čelno mjesto županija, a u iduća dva tjedna oba kandidata borit će se za svaki glas. Ionako neizvjesnu utrku dodatno je zakomplicirala situacija u predstavničkom tijelu županije, odnosno u Županijskoj skupštini. 

Najviše glasova dobila je koalicija okupljena oko aktualnog župana Damira Bajsa, točnije njih 13.749 ili 32.51 posto. Potom slijedi lista HDZ-a sa 12.633 glasova, odnosno 29.87 posto, dok je na trećem mjestu lista HSLS-a, kojoj je povjerenje dalo 6.756 birača, točnije njih 15.97 posto. U Županijsku skupštinu ulazi i lista SDP, koja je osvojila 3.169 glasova ili 7.49 posto, kao i lista Domovinskog pokreta koju je biralo 2.859 žitelja naše županije, odnosno 6.76 posto. Mjesto u Skupštini osigurala je i lista DHSS-a, koju je zaokružilo 2.329 osoba ili 5.50 posto birača. Svoje mjesto u novom sazivu Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županija ovog puta neće imati predstavnici Mosta jer je njihova lista dobila svega 785 glasova, točnije 1.85 posto.

D'Hondtova metoda 

Novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi broj mjesta u Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije smanjen je s 41 na 37, te je za većinu ovoga puta potrebno 19 ruku. U Republici Hrvatskoj, lokalni, baš kao i parlamentarni izbori provode se po D'Hondtovom sustavu raspodjele glasova, kojim se glasovi svih opcija koje nisu prešle izborni prag od pet posto, prelijevaju onima kojima je to pošlo za rukom. 

Prema toj raspodjeli koalicija aktualnog župana dobila je 13 ruku u Skupštini, lista HDZ-a 11, HSLS-a 6, SDP-a 3 te liste Domovinskog pokreta i Demokratskog HSS-a po dva vijećnička mjesta. U dosadašnjem sazivu županijskog predstavničkog tijela većinu je imala koalicija Damira Bajs, u kojoj su osim stranka koje ga podržavaju na ovim izborima, participirali i SDP te Most, ali i stranke koje ovog puta nisu izašle na izbore, poput ORAH-a i NSH-a. Također, treba reći i to da je HSS u prošlom sazivu bio oporba, dok su na ovim izborima dio koalicije aktualnog župana, uz napomenu da je u međuvremenu osnovan i novi DHSS, čiji se kandidat Ivan Beljan također natjecao za župana. 

Ivan Beljan bio je kandidat DHSS-a za župana, a sad može donijeti prevagu HDZ-u i HSLS-u/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Beljan bio je kandidat DHSS-a za župana, a sad može donijeti prevagu HDZ-u i HSLS-u/ Foto: Deni Marčinković

Uzmemo li u obzir da je nositelj liste HSLS-a Dario Hrebak javno podržao Marka Marušića u borbi za župana, ali jednako tako i činjenicu da je dio vladajuće većine s HDZ-om u Hrvatskom saboru, za očekivati je da bi i ovoga puta mogao koalirati s tom strankom. Također, Ivan Beljan kroz protekle četiri godine bio je, kako i sam kaže, najglasniji oporbeni vijećnik, koji je i u ovoj kampanji javno kritizirao rad župana Bajsa, stoga bi i njegov DHSS-a također mogao koalirati s HDZ-om. Ostvare li se ova nagađanja, HDZ, HSLS i DHSS s 19 ruku mogli bi imati većinu u Županijskoj skupštini.

HSLS-korektiv

Međutim, poznato je da je politika umijeće mogućeg, a jednako tako koalicije ostvarene na državnoj, ne vrijede uvijek na lokalnoj razini i obrnuto. Prilikom predstavljanja HSLS-ove liste za Skupštinu, Dario Hrebak kazao je da žele biti treća opcija te ujedno i korektiv vlasti, a po svemu sudeći u tom naumu je i uspio. Također, recimo i to da je u kampanji, ali i u svom pobjedničkom govoru, naglasio da njegova lista u županiji neće biti destruktivna, no i na današnjoj konferenciji za mediji kazao je da zdušno podržava Marka Marušića. 

Marko Marušić i Marija Jungić/Foto: Martina Čapo
Marko Marušić i Marija Jungić/Foto: Martina Čapo

- Podrška je jasno vidljiva i iz rezultata na razini grada Bjelovara, u kojemu je Marko pobijedio s oko pet posto prednosti. Vjerujem da taj rezultat jasno pokazuje da su ljudi željni promjena i novih svježih lica. Marko je naš zajednički prijatelj s kojim se poznajemo 20-tak godina i sigurno ćemo ga podržati u drugom krugu. Što se tiče Županijske skupštine, još uvijek nisu krenuli nikakvi razgovori, međutim evidentno je da HSLS i HDZ imaju 17 mandata te da je DHSS osvojio dva mandata. Iznenadio bih se kada bi netko od njih promijenio svoje razmišljanje, jer znam da je DHSS bio najžešći kritičar aktualnog župana. Ako će se svi držati onoga što su reklamirali i proklamirali u kampanji, županijska većina bit će uspostavljena upravo od tih stranka, kazao je Hrebak dodavši da HSLS ne odstupa od svog stava koji su jasno izrekli.

Također, dodao je i to da HSLS želi biti konstruktivan element u Skupštini, odnosno da su spremni preuzeti odgovornost, ali su jednako tako spremni biti i oporba. Međutim, kako i sam kaže, jedini način da HSLS postane oporba je da netko počne politički trgovati, za što se ipak nada da se neće dogoditi. 

Nadalje, u svom sinoćnjem govoru i sam Marušić naglasio je da prema tada obrađenim rezultatima HDZ sa svojim partnerima ima većinu u Županijskoj skupštini te da je to dokaz da županija teži promjenama, koje je u kampanji zagovarao. Ta izjava daje naslutiti rasplet koji smo ranije naveli.

Bajs kreće u pregovore

Međutim, aktualni župan Bajs također je sinoć najavio da od danas kreće u prikupljanje potpore kandidata koji nisu prošli, ali i u pregovore s nizom stranka s kojima u drugom krugu želi poraziti HDZ. Kao što smo već rekli, njegova koalicija osvojila je 13 mjesta u Skupštini, a dodamo li tome i tri ruke SDP-a, Bajsovog partnera s prošlih lokalnih, ali i prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, na kojima je aktualni župan osvojio i saborski mandat, za većinu će im trebati još tri mjesta. Nađe li partnera i u Domovinskom pokretu, koji je na ovim izborima već koalirao s raznim strankama, poput Mosta i Zelene liste, do većinu će ih dijeliti svega jedna vijećnička ruka. Takav rasplet nudi i mogućnost "žetončića" sve popularnijeg pojma u hrvatskoj politici.

Damir Bajs daje izjavu nakon rezultata izbora/Foto: Martina Čapo
Damir Bajs daje izjavu nakon rezultata izbora/Foto: Martina Čapo

Pored nabrojanih, postoji i opcija da Bajs, ali i Marušić, postanu župani bez većine u Županijskoj skupštini, međutim takav rasplet situacije najmanje je izgledan. Bilo kako bilo jedno je sigurno, sljedeća dva tjedna bit će više nego zanimljiva.