Fotografija: Gotova je redukcija vode u Daruvaru/ Foto: Josko Supic, Goran Sebelic; CROPIX
Galerija
Gotova je redukcija vode u Daruvaru/ Foto: Josko Supic, Goran Sebelic; CROPIX

Kroz mjesec dana redukcije, Daruvarčani bili savjesni: "Nisu prali aute niti zalijevali cvijeće"

Komunalni redar zaposlen u Gradu Daruvaru potvrdio nam je kako nisu imali nijednu prijavu protiv građana, što znači da su se Daruvarčani držali uputaDARUVAR – Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček, donio je odluku o ukidanju svih ograničenja koji se tiču korištenja pitke vode. Do takve odluke je došlo zbog poboljšanja hidrološke situacije.

Situacija s vodom stabilna

Podsjetimo, od druge polovice srpnja daruvarski kraj borio se s učestalim redukcijama vode i smanjenim pritiscima koji su narušavali uobičajenu kvalitetu života ljudi na cijelom području. Kako je sada znatno bolja situacija, potvrdio nam je jučer i Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje.

Konkretno, kazao je kako se, nakon kiše koja je pala na daruvarskom području, popravio vodostaj rijeka Pakre i Sloboštine pa je i vodoopskrba stabilna.

Cijeli tekst u kojem je predvidio skorašnje ukidanje redukcije, možete pročitati OVDJE.

Mjesec dana redukcije

Inače, odluka o redukciji vode na snagu je stupila 25. srpnja. Kako su tada pojasnili u Gradu Daruvaru, odluku o redukciji donijeli su zbog izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika i nepovoljne izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe Grada Daruvara te u cilju održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava.

Građane se tako upozorilo za što vodu smiju, a za što ne smiju koristiti. Ukratko, Daruvarčani točno mjesec dana pitku vodu nisu smjeli koristiti za zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena, za pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza, za pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnice.

Savjesni građani

Vodočuvari i komunalni redari imali su zadatak nadzirati eventualne nepravilnosti kod potrošača i iste prijaviti Državnom inspektoratu. Budući da je odlukom vrlo strogo rečeno kako će svi oni koji ne poštuju redukciju biti djelomično ili potpuno isključeni iz vodoopskrbnog sustava, zanimalo nas je da li je zabilježen koji sličan slučaj.  

Daruvarčaani su bili poslušni i držali se uputa o redukciji vode/Foto: MojPortal.hr
Daruvarčaani su bili poslušni i držali se uputa o redukciji vode/Foto: MojPortal.hr

Komunalni redar zaposlen u Gradu Daruvaru, Dejan Križ potvrdio nam je kako nisu imali nijednu prijavu protiv građana, što bi značilo da su se Daruvarčani držali uputa.

-Je li bilo građana koji su zaobišli ispoštovati odluku o redukciji, ne znamo. No, nikoga nismo uočili. Isto tako, nitko nije prijavljen, kazao nam je Križ.

Najgore su možda prošle tvrtke koje "žive" od svakodnvnog korištenja vode iz vodooskrbnog sustava poput autopronica. No, kako doznajemo, u Daruvaru je takvih malo  i držale su se uputa. Što bi značilo kako su mjesec dana imali ključ u bravi.