Fotografija: Vodovod Veliki Zdenci - Daruvar uskoro bi trebao biti u funkciji/ Foto: Grad Daruvar/Unsplash
Galerija
Vodovod Veliki Zdenci - Daruvar uskoro bi trebao biti u funkciji/ Foto: Grad Daruvar/Unsplash

Pronađena alternativa za sušne dane u Daruvaru: "Pitka voda dolazit će iz V. Zdenaca"

Zahvaljujući sinoćnjim oborinama stanje se bitno popravilo. Do pojave idućih suša, odnosno neprilika, sustavom iz smjera Velikih Zdenaca ta razlika moći će se nadoknaditi, kaže Vladimir LukačinRedukcija vode koja je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca u nekoliko navrata zahvalila Daruvarčane, ali i žitelje okolnih naselja, uskoro bi trebala biti stvar prošlosti. Naime, u nekoliko navrata već smo pisali da se intenzivno radi na osposobljavanju vodovoda iz smjera Velikih Zdenaca, odnosno Grubišnog Polja, a danas je to rješenje i službeno potvrđeno.

- Na današnjem sastanku u Grubišnom Polju, na kojem su sudjelovali gradonačelnici Zlatko Mađeruh i Damir Lneniček te direktori vodoopskrba Šimun Aščić i Vladimir Lukačin te pročelnik Željko Margeta, dogovorena je isporuka dodatnih količina pitke vode za vodoopskrbni sustav Daruvara, izvijestili su iz daruvarske Gradske uprave.

Kiša spasila situaciju

Prema riječima daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka, spomenute dodatne količine vode, ali i kiša je ovih dana padala, ublažit će posljedice suše i stabilizirati vodoopskrbni sustav. 

- Vjerujem da će građani kroz dan, dva to i osjetiti. Nadalje, količine vode dopremljene iz Velikih Zdenaca neće biti dovoljne da u potpunosti zadovolje sve naše potrebe, ali će nam uvelike pomoći. Za sada je to još uvijek samo privremeno rješenje koje ćemo koristiti u trenutcima kada nam naš sustav ne bude dovoljan. Inače, korištenje ovog cjevovoda skuplja je verzija, ali došli smo do situacije da cijena više nije bitna, već je najvažnije da sustav funkcionira, naglasio je prvi čovjek Daruvara dodavši da će sve to izazvati dodatne troškove koje će podnijeti Darkom i Grad Daruvar, ali ne i građani.

Sastanak u Grubišnom Polju/ Foto: Grad Daruvar
Sastanak u Grubišnom Polju/ Foto: Grad Daruvar

Inače, cjevovod od Velikih Zdenaca do Daruvara dio je magistralnog vodovoda koji već dugo nije korišten, jer prema riječima daruvarskog gradonačelnika, ali i direktora Darkoma Vladimira Lukačina, do unazad mjesec dana za to nije bilo ni potrebe. 

Novi cjevovod uskoro u funkciji

- Naši djelatnici izvršili su stupanj gotovosti tog magistralnog cjevovoda to te mjere da bi on uskoro trebao profunkcionirati. Riječ je o skoro 20 kilometara cjevovoda i taj posao ne može biti gotov u jednom danu ili tjednu, jer se radi o izuzetno velikom broju okana. Nadalje, zahvaljujući sinoćnjim oborinama stanje se bitno popravilo, a sutra bi se sustav trebao popuniti. Do pojave idućih suša, odnosno neprilika, zahvaljujući sustavu iz smjera Velikih Zdenaca ta razlika moći će se nadoknaditi, istaknuo je Lukačin.

Dodao je i to da će kroz koji dan taj sustav biti isproban i tek tada će biti poznato koje su točno količine s kojima će daruvarsko područje moći opskrbljivati. 

- Najvažnije je da se nakon dugo godina pronašla alternativa za krizne situacije, kakve su bile posljednjih dana, zaključio je direktor Darkoma.

Dostatne količine vode

Zadovoljstvo postignutom suradnjom iskazao je i gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh.

- Suša nas je primorala da ovaj vodovod stavimo u funkciju. Vjerujem da Daruvarčani više neće imati problema, jer ovdje imamo dovoljne količine vode, tim više što mi trošimo vrlo malo, u odnosno na kapacitete koje imamo. Naš ukupan kapacitet iznosi blizu 100 litara po sekundi, a mi trošimo oko 14, poručio je Mađeruh dodavši da nikakvog zarađivanja na vodi neće biti, već je riječ isključivo o pokrivanju novonastalih troškova.