Fotografija: Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Lukačin: "Nemamo vrhunske vodovode ni zlatne cijevi, situacija neće na bolje preko noći"

Razgovarali smo s Vladimirom Lukačinom o mogućnosti dodatne dobave vode iz smjera Grubišnog Polja. Novost je i ta da će Đulovčani danas pitku vodu dobivati putem cisterni. Evo na kojim lokacijamaDARUVAR – Nakon što su iz Darkoma zbog nedovoljnih količina vode za zahvaćanje, te potrebnog vremena za stabilizaciju i normalizaciju sustava u naseljima Batinjani, Vukovije i Dobra Kuća u potpunosti prekinuli vodoopskrbu redovnim putem, te nakon što je na području Daruvara ponovno uvedena noćna redukcija, provjerili smo s direktorom Vladimirom Lukačinom kakva je situacija danas prijepodne.

Nova noćna redukcija

- Sustav smo stabilizirali do te mjere da su samo neka naselja bez redovne vodoopskrbe. To su Batinjani, Mlinovi, Dobra Kuća i Vukovije. Njima ćemo dovoziti vodu u cisternama toliko dugo dok su sustav skroz ne stabilizira, kazao je Lukačin potvrdivši kako i noćas Daruvarčane od 23 pa sve do 05 satii ujutro čekaju smanjeni tlakovi i protoci. To čine, dodao je, kako bi sustav uspjeli održati funkcionalnim.

Isušeno korito Pakre u srpnju/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Isušeno korito Pakre u srpnju/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Zanimalo nas je radi li se išta kako bi se ovaj problem, s kojim se Daruvarčani suočavaju već drugi mjesec zaredom, riješio dugoročno.

- Dugoročni planovi su rađeni već milijardu puta, a njihova realizacija nikada nije niti započeta. Trenutno se moramo držati onoga: „Radi najbolje što znaš s onim što imaš“, kazao je Lukačin kojeg smo priupitali je li možda u srpnju, kada se situacija donekle stabilizirala, trebalo nastaviti s noćnim redukcijama.

Bez kapaciteta za skladišenje

- Ne, zato što se sustav krajem srpnja popunio i mi smo nakon toga funkcionirali normalno. Nemamo, nažalost, kapaciteta za skladištenje pa nam noćne redukcije ništa ne bi značile, pojasnio je Lukačin dodavši kako će i u narednim danima raditi onako kako će situacija nalagati u datom trenutku.

Budući da smo u srpnju pisali kako u Darkomu rade na rješavanju mogućnosti dodatne dobave vode iz smjera Grubišnog Polja, odnosno Velikih Zdenaca u dogovoru s Vodovodom Grubišno Polje, zanimalo nas je što je s tom opcijom.

Dno rijeke Pakre u srpnju, ali rijeke zapravo nema/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Dno rijeke Pakre u srpnju, ali rijeke zapravo nema/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Podsjetimo, tada je Lukačin kazao da će, ako dođe do situacije u kojoj ponovno neće biti dovoljno vode, potrebne količine dobiti putem vodovoda iz Velikih Zdenaca.

- Radimo intenzivno na tome, ali moramo biti svjesni da taj cjevovod više od 10 godina nitko nije taknuo, da gotovo svakih 100 metara ima nekakvo kontrolno okno u kojem su ventili i da je dugačak 20-ak kilometara. Svima mora biti jasno da taj dio ne može biti gotov u jednome danu, ističe direktor Darkoma koji je, kako nam potvrđuje, svjestan da su građani ljuti i nezadovoljni.

Komentari političara

- Možemo svi mi biti ljuti koliko god hoćemo, ali sustav je takav. Ja odluke moram donositi na korist većine. Voda je u cijeloj zemlji socijalna komponenta, nemamo vrhunske vodovode niti zlatne cijevi, to se ne može promijeniti preko noći, naglasio je Lukačin kojeg smo upitali i što misli o komentarima pojedinih političara na objave o redukciji vode na daruvarskom području.

Voda na glavnom vodozahvatu/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Voda na glavnom vodozahvatu/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Skupljanje jeftinih političkih poena. Ja se politikom ne bavim i nimalo me to ne dira. Volio bih samo tim dušebrižnicima ponuditi da, ne na jedan dan, već na jedan sat, budu na mojem radnom mjestu. Volio bih gledati kako bih se snašli. Od problema ne želim bježati. Razumijem svoje sugrađane, znam da mnogi koriste perilice za rublje u noćnim satima, tako je i u mojoj obitelji. No, u ovakvim situacijama moramo mijenjati navike i biti strpljivi. I sam sam u subotu bio na ranču, cijeli dan u piljevini, a kada sam došao kući otuširati se, shvatio sam da sam u problemu jer sam sam sebi smanjio protok vode. No, tako je kako je, zaključio je Lukačin.

Obavijest Đulovčanima

Dodajmo, iz Darkoma javljaju i novosti vezane uz vodoopskrbni sustav Đulovac.

- Obavještavamo potrošače vodovodnog sustava naselja Đulovac i Katinac da je moguća pojava povišene vrijednosti mutnoće vode u vodoopskrbnom sustavu. S obzirom na navedeno, do poboljšanja odnosno stabilizacije sustava, opskrba pitkom vodom bit će osigurana danas 08.08.2022. iz spremnika na lokacijama:

Katinac kod Crkve sv. Petra i Pavla od 17:00-18:00h

Đulovac kod trgovine Metss (Đurina ulica) od 18:00-19:00h.

Potrošači se mole za razumijevanje i strpljenje te će bit obaviješteni o svim promjenama, kažu iz Darkoma.