Fotografija: Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje kaže da su kvar i pojačana potrošnja vode kumovali smanjenju količine za zahvaćanje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje kaže da su kvar i pojačana potrošnja vode kumovali smanjenju količine za zahvaćanje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Lukačin: "Vrućine, povećana potrošnja i kvar kumovali drastičnom smanjenju vode"

Količine vode su se spustile na 30 posto raspoloživih, a jučer smo imali i kvar. Nakon toga sustav se ne puni dovoljnom brzinom pa smo primorani ovo vode što imamo - čuvati, pojašnjava LukačinDARUVAR – „Redukcija pitke vode na području Daruvara tijekom cijeloga dana“ vijest je koja je jutros dočekala Daruvarčane. Nakon što su u petak zbog kvara na glavnom opskrbnom cjevovodu Pakra-VS Vinogradi građani kroz dan već imali smanjene protoke, a noćas je, nakon više dana pauze, ponovno iz Darkoma bila najavljena redukcija u noćnim satima, ova ranojutarnja vijest o dnevnoj redukciji vode mnoge je građane neugodno iznenadila.

Kvar i vrućine 

Provjerili smo s direktorom Darkoma, Vladimirom Lukačinom, što se događa i dokad će Daruvarčani biti izloženi nepovoljnoj situaciji s pitkom vodom.

-S petka na subotu, odnosno sa subote na nedjelju količine dostupne za zahvaćanje su se spustile na 30 posto raspoloživih u normalnom režimu rada, a jučer smo nažalost, imali i kvar. Nakon toga sustav se ne puni brzinom kojom bi se punio u normalnim uvjetima i jednostavno smo primorani ovo vode što imamo čuvati, odnosno smanjiti tlakove i protoke. Za sve one koji žive na višim katovima u stambenim zgradama osigurali smo pitku vodu putem cisterna, pojasnio je Lukačin.

Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Zanimalo nas je koliko je jučerašnji kvar dodatno pospješio lošu situaciju s vodom.

Sistem se sporije puni

-Nakon kvara, nažalost, više nemamo količinu vode da bismo mogli puniti sistem brzinom kojom bismo htjeli, ističe Lukačin kojeg smo upitali što građani mogu očekivati, odnosno, dokad bi ova situacija s redukcijom mogla potrajati.

-Vidjet ćemo danas do kraja dana kakav će biti razvoj situacije, teško je išta prognozirati. Morat ćemo današnji dan nekako preživjeti, komentirao je Lukačin koji je svjestan i da su očito građani zbog velikih vrućina posljednjih dana vodu pojačano trošili. Sve to dovelo je do nepovoljnije situacije za koju se Lukačin nada da ipak neće potrajati.