Fotografija: Kuća za odmor Čambar s bazenom ogledni je primjer/Foto: Martina Čapo
Galerija
Kuća za odmor Čambar s bazenom ogledni je primjer/Foto: Martina Čapo

Hrebak: "Bjelovar dobiva 100 novih smještajnih kapaciteta u krugu od 10 kilometara"

Prođe li projekt Termi Bjelovar, već imamo spreman projekt kojim ćemo izraditi 50 glamping kućica na području Velikog Korenova, poručio je HrebakGotovo milijun kuna vrijedan je natječaj Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar namijenjen osnaživanju turističke ponude na području Bjelovara i devet okolnih općina, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije. 

Iako je prilikom raspisivanja natječaja naglašeno da je osigurano 700 tisuća kuna za ovu svrhu, prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka, nakon pristiglih ponuda Turističko vijeće donijelo odluku o povećanju tog iznosa.

Potpore dobivaju svi 

- Ostali smo šokirani odazivom. Ukupno je pristiglo 33 prijave i svi koji su zadovoljili uvjete dobit će potporu. Tek tri prijave odbijene su zbog formalnih nedostataka. Radi se o ulaganjima u kuće za odmor, apartmane, sobe, kušaonice, pa čak i jedan hostel. Dakle, nije riječ samo o bazenima kako se to u početku predstavljalo, ali moram naglasiti da sam iznenađen brojem kuća s bazenima, pored ostalog istaknuo je bjelovarski gradonačelnik. 

Dodao je i to da je ovaj natječaj pokazatelj da Bjelovar i okolne općine, snažno koračaju ka razvoju kontinentalnog turizma na Bilogori.

Glamping kućice

- Ovom investicijom otvara se sto novih smještajnih kapaciteta u krugu 10 kilometara od Bjelovara. Također, prođe li projekt Termi Bjelovar, već imamo spreman projekt kojim ćemo izraditi 50 glamping kućica na području Velikog Korenova, vrijednih 10-tak milijuna kuna, naglasio je Hrebak.

Ana Kelek i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Ana Kelek i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima direktorice TZ Bilogora-Bjelovar Ane Kelek na početku je postojao strah da će prvotno predviđenih 700 tisuća biti prevelik iznos te da će se natječaj morati ponavljati, međutim dogodile su doista pozitivne promjene.

15 novih iznajmljivača

- Ovi projekti nisu prošli samo da bi podijelili novac, već je riječ o doista kvalitetnim projektima i nije bilo razloga da te ljude ne podržimo. Zanimljivo je i to da od 30 odobrenih projekata, čak 15 je početnika, koji sad imaju obvezu registraciju do 30. lipnja. Nadalje, registrirani korisnici ovime će unaprijediti svoju ponudu te će veliki dio njih sada imati objekte za cjelogodišnji turizam, istaknula je Kelek.

Bjelovarski gradonačelnik kazao je i to da će  ovim milijun kuna javnog novca, zbog propozicija natječaja, u turizam biti ukupno uloženo između pet i šest milijuna kuna. 

- Definitivno ćemo ovaj natječaj ponoviti i iduće godine, naglasio je Hrebak.

Inače, od ukupnih 970 tisuća kuna, Grad Bjelovar osigurao je 300 tisuća, općine zajednički još 100, dok je ostatak sredstava osigurala TZ Bilogora-Bjelovar. Podsjetimo, uz Grad, riječ je o općinama Zrinski Topolovac, Kapela, Veliko Trojstvo, Severin, Velika Pisanica, Šandrovac, Veliki Grđevac i Nova Rača.