Fotografija: Načelnik općine Končanica Zlatko Bakunić, direktor EnergoVizije Kamilo Vrana, župan Marko Marušić i gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Načelnik općine Končanica Zlatko Bakunić, direktor EnergoVizije Kamilo Vrana, župan Marko Marušić i gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Energovizija preuzela vođenje Vodoprivrede Daruvar, na račun tvrtke sjeda 15,8 milijuna kn

Kamilo Vrana je kao predstavnik novog strateškog partnera EnergoVizije najavio nova ulaganja. Robert Marinić ostaje direktor, a sve buduće strateške odluke morat će odobriti i ŽupanijaSa smiješkom su danas iz upravne zgrade Vodoprivrede Daruvar izlazili predstavnici tvrtke te lokalnih vlasti kao i novi vlasnici Vodoprivrede iz zagrebačke tvrtke EnergoVizija. 

Naime, danas je održana izvanredna Glavna skupština na kojoj su opozvani sadašnjih članovi Nadzornog odbora Tomislav Horvata i Slavko Došen, a imenovani novi i to Ivan Šimić, Mario Turković i Kamilo Vrana kao novi predsjednik nadzornog odbora. Ta tri nova imena će odsad predstavljati novog većinskog vlasnika, zagrebačku tvrtku EnergoVizija.

Milijuni na računu

Kao što je nakon sastanka potvrdio direktor EnergoVizije Kamilo Vrana, dogovoreni iznos od 15,814.000 kuna automatski se nakon završenih sastanaka prebacuje Vodoprivredi Daruvar, a već sutra bi trebao biti vidljiv na računu tvrtke čime bi se njezin temeljni kapital udvostručio, odnosno trebao bi iznositi nešto više od 31 milijun kuna.

Čim novac sjedne na račun, moći će se i službeno reći da je agonija Vodoprivrede Daruvar kao i Ribnjačarstva Končanica završila te da je s ovom akcijom spašeno gotovo 150 radnih mjesta. Predstečaj i konstantna prijetnja stečajem s kojima su u Vodoprivredi Daruvar i Ribnjačarstvu Končanica živjeli nešto više od dvije godine tako sada postaju stvar prošlosti.

EnergoVizija će kao novi strateški partner voditi glavnu riječ u Vodoprivredi Daruvar i Ribnjačarstvu Končanica, ali treba  napomenuti da će sve strateške (značajne) odluke u budućnosti mora odobriti i Županija, što je svojevrsni kontrolni mehanizam kojeg su u Županiji, kojoj je ostalo 29,67 posto dioničkog udjela, željeli zadržati.

Župan Marko Marušić Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marko Marušić Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ovo je veliki dan ne samo za Vodoprivredu nego i za Grad Daruvar, Općinu Končanica i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Ova agonija koja traje već dvije i pol godine je gotova, Vodoprivreda je spašena od stečaja. Sada mogu reći da proces kojeg smo uopće nije bio lagan. Drugi dan nakon lokalnih izbora 2021. obustavljen je predstečajni plan i donesena odluka o stečaju Vodoprivrede Daruvar. Sve radnje koje smo od tada do danas poduzeli za spas Vodoprivrede nisu bile jednostavne. Razgovarali smo s vjerovnicima da pristanu na otpis 50 posto svojih potraživanja, razgovarali smo i s budućim investitorima kako bismo uvjerili Trgovački sud da postoji nada i da prihvati novi predstečajni plan. Zato sam danas iznimno sretan što je ovaj posao završen - poručio je župan Marko Marušić da bi zatim rekao nešto više o sadašnjoj i budućoj vlasničkoj strukturi. 

Zajednički rad

- Mnogi nam pokušavaju podmetnuti da Županija prodaje svoje dionice u Vodoprivredi Daruvar. Naglašavam da Županija ne prodaje svoje dionice, ovdje je riječ o dokapitalizaciji, dakle, novi investitor ulaže 15,814.000 kuna i time povećava temeljni kapital tvrtke na 31 milijun kuna. Županija je trenutno vlasnik 60,58 posto dionica, a nakon dokapitalizacije u vlasništvu Županije ostat će 29,67 posto dionica. Primjer Vodoprivrede ogledni je primjer kako ova ekipa u Županiji radi - ne trošimo županijski novac da bismo krpali rupe i održavali tvrtku na životu nego smo pronalaskom novog ulagača donijeli Vodoprivredi Daruvar financijsku stabilnost i zadržali radna mjesta, njih oko 140. To je 140 obitelji. Ovaj epilog rezultat je zajedničkog rada, a ono što me posebno veseli je da je sve bilo otvoreno, bez ikakvih manipulacija. Vodoprivredu smo s ruba provalije doveli do pozicije respektabilnog poduzeća, a prema najavama o onome što će Vodoprivreda u budućnosti raditi, za ju će se uskoro čuti i izvan granica Hrvatske - poručio je župan Marko Marušić.

Direktor EnergoVizije i novi predsjednik Nadzornog odbora Kamilo Vrana također je širio optimizam ispred upravne zgrade Vodoprivrede Daruvar.

Kamilo Vrana, novi predsjednik Nadzornog odbora Vodoprivrede Daruvar/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Kamilo Vrana, novi predsjednik Nadzornog odbora Vodoprivrede Daruvar/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Posebno mi je drago što smo u BBŽ-u, Općini Končanica i u Gradu Daruvaru naišli na okruženje koje razumije poduzetničke ideje i poduzetničke rizike i koji razumiju perspektive koje poduzetnici, prihvaćajući te rizike, mogu otvoriti i tako doprinijeti razvoju Končanice, Daruvara i Županije. Proces koji je danas završen bio je doista zahtjevan, no nas je ohrabrivao način suradnje i podrška lokalnih partnera s kojima smo uspostavili suradnju. Veseli nas planirani razvoj Končanice koji će posljedično donijeti još više posla Vodoprivredi kao prirodnom partneru jer će sve te ribnjake, s obzirom na projekte koje planiramo, trebati još više uređivati i održavati - rekao je Kamilo Vrana.

Društvena korist

Također je napomenuo kako planiraju značajno povećati proizvodnju ribe koja bi trebala biti podloga za dodatno pokretanje njezine prerade.

- EnergoVizija uvijek vodi brigu i o društvenoj koristi pa nam je želja da na prostoru ribnjaka uredimo edukativno-razvojni prostor na kojem bismo demonstrirali kako gospodarske aktivnosti mogu biti u skladu s okolišem. Vjerujem da ćemo u tom dijelu uspostaviti suradnju sa školama i gospodarskim partnerima u Gradu Daruvaru i Općini Končanica - rekao je Vrana. 

Posljednjih dana se pojavila priča i o gradnji solarne elektrane na končaničkim ribnjacima pa smo provjerili koliko u toj priči ima istine.

Tvrtka Ribnjačarstvo Končanica ima tradiciju dugu 120 godina i najstarije je ribnjačarstvo u Hrvatskoj/Foto: Facebook
Tvrtka Ribnjačarstvo Končanica ima tradiciju dugu 120 godina i najstarije je ribnjačarstvo u Hrvatskoj/Foto: Facebook

- Planiramo intenzivni uzgoj ribe, a za njega je potrebna visoka kvaliteta vode i neki zahtjevni energetski zahvati. U tom kontekstu je planirano da se, na dijelu na kojem je to zakonski dopušteno, napravi plutajuća fotonaponska elektrana koja bi bila isključivo u funkciji povećanja uzgoja ribe i boljeg gospodarenja vodom. Ideja je i da se manje iscrpljuju vodotokovi iz kojih se snabdijeva sam ribnjak, da se voda održava na potrebnoj kvaliteti, a sve to bi omogućilo da se u jednom dijelu ribnjaka ostavi nedirnuta priroda - pojasnio je Kamilo Vrana i dodao, govoreći o radnim mjestima, kako je kroz cijelu profesionalnu karijeru gledao da se radna mjesta u najmanju ruku očuvaju i ako je moguće i otvore nova.

- Još sam na fakultetu naučio lekciju od profesora da inženjer nije inženjer ako ne stvori nova radna mjesta i to jako dobro pamtim. No, svako radno mjesto mora biti zasluženo jer smo u ovoj priči svi partneri i svatko mora dati svoj doprinos da bismo bili uspješni - zaključio je Vrana.

Doprinos uspjehu

Robert Marinić koji je posljednje dvije i nešto godine tvrtku uspio održati na životu unatoč predstečaju koji je bitno ograničio prostor za poslovanje, ostat će i dalje na svojoj poziciji, a to je potvrdio i Kamilo Vrana javno ga pohvalivši za sve ono što je činio protekle dvije godine kako bi tvrtka opstala.

- Mi se uvijek oslanjamo na ljude koji su došli do uspjeha tako da pozicija dosadašnjeg direktora Roberta Marinića ni na koji način nije u pitanju. Nikad ne kadroviramo samo da bismo kadrovirali. Svatko tko doprinese uspjehu će uvijek će biti u timu - poručio je Vrana, a potom je pred novinare došao i direktor Marinić.

Direktor Vodoprivrede Robert Marinić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Direktor Vodoprivrede Robert Marinić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Vodoprivredi Daruvar sada slijedi restrukturiranje i prihvaćanje tržišne utakmice. Imamo dovoljno znanja i volje, a sada smo dobili novu priliku da pokažemo i svoje znanje i iskustvo te da radom dokažemo kako je ulaganje EnergoVizije u Vodoprivredu Daruvar bio ispravan potez. Mi se sada operativno moramo opskrbiti kako bismo imali sve ono što nam treba za efikasno obavljanje posla na tržištu. A posla ima i mi smo ga, možemo reći, osigurali do kraja 2022. godine - kratko je rekao Marinić. 

Svako radno mjesto je bitno

Gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček također nije krio zadovoljstvo, sve donedavno je prijetila opasnost od propasti tvrtke. 

- Drago mi je što se nakon više od dvije godine agonije i iščekivanja danas možemo zahvaliti županu Marku Marušiću, Županiji i novom strateškom partneru EnergoViziji. Bitno je i za Grad Daruvar i za Općinu Končanica kao i za naše susjedne općine da su sačuvana radna mjesta jer je doslovno svako radno mjesto bitno. A osim što smo sačuvali radna mjesta, čekaju nas nove investicije koje će donijeti, vjerujem i nova zapošljavanja - rekao je Lneniček. 

Gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

A nekako najsretnijim se činio načelnik općine Končanica Zlatko Bakunić jer bi se, prema najavama novog strateškog partnera, u budućnosti mnogo toga u Končanici moglo promijeniti na bolje. Općina Končanica, čini se, već ima plan kako se partnerski uključiti u planove koje ima EnergoVizija.

Načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Izuzetno sam zadovoljan što se završila ova agonija s Vodoprivredom Daruvar, a samom tim i s Ribnjačarstvom Končanica. Spašeno je 40 radnih mjesta u Ribnjačarstvu Končanica, a kao što smo čuli od predstavnika EnergoVizije, planiraju se nova ulaganja, daleko veća proizvodnja i nova radna mjesta. Očekujem dobru suradnju s novim vlasnicima jer bismo se i mi htjeli uključiti u ovo dobru priču sa svojim projektima, prvenstveno oko turističkog dijela. Ribnjačarstvo Končanica već 120 godina proizvodi ribu i zato sam sretan što danas svi možemo odahnuti i reći: "Idemo dalje!" - poručio je načelnik Zlatko Bakunić