Fotografija: Direktor Vodoprivrede Daruvar i župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Direktor Vodoprivrede Daruvar i župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Vodoprivreda Daruvar u ponedjeljak dobiva nove članove Nadzornog odbora i 15.814.000 kn?

Na izvanrednoj Glavnoj skupštini Vodoprivrede Daruvar trebali bi biti postavljeni novi članovi NO-a koji bi predstavljali EnergoViziju, a potom bi trebala uslijediti i uplata 15.814.000 kunaU ponedjeljak 28. ožujka održat će se izvanredna Glavna skupština Vodoprivrede Daruvar d. d., a s njom bi trebao i završiti proces spašavanja ove daruvarske tvrtke (a time i Ribnjačarstva Končanica) koja se pune dvije godine muči s poslovanjem u predstečaju.

Na Glavnoj skupštini bi se, prema najavljenom dnevnom redu, trebao dogoditi opoziv sadašnjih članova Nadzornog odbora Tomislava Horvata i Slavka Došena te bi se ujedno trebale donijeti odluke o izboru trojice novih članova Nadzornog odbora: Ivana Šimića, Marija Turkovića i Kamila Vrane. Riječ je o predstavnicima zagrebačke tvrtke EnergoVizija koja bi potom preuzela vođenje ove daruvarske kompanije.

Izvanredna Glavna skupština

Također, neslužbeno nam je potvrđena informacija da je EnergoVizija kod javnog bilježnika položila ugovorenih 15,814.000 kuna namijenjenih Vodoprivredi, a taj bi novac, nakon što se u ponedjeljak održi izvanredna Glavna skupština i promijene članovi Nadzornog odbora, trebao biti prebačen na račun Vodoprivrede Daruvar.

Time bi proces spašavanja ove daruvarske tvrtke, kao i Ribnjačarstva Končanica koje je u sklopu Vodoprivrede, bio završen, a oko 150 radnih mjesta bilo bi spašeno.

Robert Marinić, direktor Vodoprivrede d. d./Foto: MojPortal.hr
Robert Marinić, direktor Vodoprivrede d. d./Foto: MojPortal.hr

Zagrebačka EnergoVizija, prema neslužbenim informacijama, planira u sljedeće četiri godine uložiti dodatnih 150 milijuna eura u tvrtku, a navodno im je plan kod končaničkih ribnjaka graditi solarnu elektranu dok u samim ribnjacima navodno planiraju pokrenuti uzgoj ribe u kavezima.

Agonija Vodoprivrede Daruvar traje nešto više od dvije godine, a umalo je, odmah nakon završetka 2. kruga lokalnih izbora 2021. s jednom sudskom odlukom završila u stečaju koji je na kraju ipak izbjegnut.

Spas tvrtke - prioritet

No, što zbog manevara njezinog direktora Roberta Marinića, a što uz pomoć politike, uspjela je preživjeti vjerojatno najteže dvije godine poslovanja u svojoj povijesti. Jer, to zna svatko tko se imalo ozbiljnije bavi biznisom, iznimno je teško dvije godine poslovati u predstečaju, a redovito isplaćivati plaće i dogovarati nove poslove s kojima bi se isplatile plaće za sljedeći mjesec.

Novoizabrani župan Marko Marušić odmah je nakon izbora javno poručio kako će mu jedan od prioriteta biti spašavanje daruvarske Vodoprivrede, a podršku u procesu spašavanja mu je dao i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček kojem, naravno, nikako nije bilo u interesu da Grad ostane bez Vodoprivrede i još dobije 150 novih nezaposlenih na burzi. 

Župan Marko Marušić i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: MojPortal.hr
Župan Marko Marušić i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: MojPortal.hr

Tada je Županija, kako većinski vlasnik tvrtke, započela pregovore s vjerovnicima Vodoprivrede od kojih je tražila da se odreknu 50 posto svojih potraživanja kako bi proces traženja strateškog partnera uopće imao smisla.

Vjerovnici su zapravo imali jednostavan izbor: odreći se dijela svojih potraživanja pa pričekati da im se isplati ostatak nakon dolaska strateškog partnera ili ne pristati na takav dogovor pa najvjerojatnije ostati bez cjelokupnog potraživanja jer bi u tom slučaju Vodoprivreda završila u stečaju, a proces naplate potraživanja vjerovnicima bi se jako zakomplicirao.

Ključna odluka suda

Sljedeći korak koji je Županija poduzela bio je pronalazak strateškog partnera koji se u finišu sveo na izbor između zagrebačke EnergoVizije i Energo Đulovca. Te je pregovore omogućila nešto ranija odluka Trgovačkog suda u Bjelovaru koji je prihvatio izmjenu predstečajnog plana i tako otvorio mogućnost pronalaska strateškog ulagača.

Na samom kraju siječnja 2022. godine Skupština društva izabrala je tvrtku EnergoVizija iz Zagreba kao novog strateškog partnera koji se obavezao u roku 60 dana uplatiti 15,814.000 kuna na račun Vodoprivrede Daruvar s čim bi ta tvrtka i službeno postala većinski vlasnik Vodoprivrede Daruvar. Taj rok od 60 dana istječe s krajem ovog mjeseca.

Vodoprivreda Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Vodoprivreda Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Kako sada stvari stoje, u ponedjeljak, svega nekoliko dana prije isteka roka za uplatu 15,814.000 kuna, Vodoprivreda će dobiti nove vlasnike, svjež kapital, sačuvat će 150 radnih mjesta i, ako je vjerovati najavama, uskoro krenuti s novim milijunskim ulaganjima.

U suprotnom scenariju, tvrtka bi otišla u stečaj, većina vjerovnika ne bi se mogla naplatiti, a 150 radnika završilo bi na ulici.