Fotografija: Robert Marinić, direktor Vodoprivrede Daruvar d. d./Foto: MojPortal.hr
Galerija
Robert Marinić, direktor Vodoprivrede Daruvar d. d./Foto: MojPortal.hr

Vodoprivreda dobila podršku Grada Daruvara i Županije, njezin spas sad ovisi o vjerovnicima

Vodoprivreda d. d. dobila je četiri pisma namjere za dokapitalizaciju tvrtke, ali da bi se ona dogodila i tvrtka spasila, vjerovnici bi se trebali odreći 60 posto svojih ukupnih potraživanja
Daruvarska tvrtka Vodoprivreda d. d., koja zapošljava ukupno 150 ljudi, upravo prolazi kroz najteže trenutke u svojoj povijesti. Sljedećih tjedana trebala bi se rasplesti priča oko ulaska svježeg kapitala u tvrtku s kojim bi ona dobila novog vlasnika, a s njim i nešto svjetliji pogled u budućnost.

Pristanak vjerovnika

Naime, prije 15-ak dana tvrtka je raspisala javni poziv za potencijalne ulagače koji bi dokapitalizirali tvrtku. Dobili su četiri pisma namjere što je, tumače u Vodoprivredi, dobar znak da tvrtka ima budućnost. No, kako dugovi opterećuju tvrtku, zapravo o vjerovnicima ovisi hoće li tvrtka preživjeti ili će otići u stečaj. Jer, kako kažu u Vodoprivredi, jedan od preduvjeta za kupnju tvrtke i ulazak svježeg kapitala jest pristanak vjerovnika da im novi vlasnik podmiri 40 posto duga od njihovih ukupnih potraživanja.  

Ako vjerovnici ne prihvate tu ponudu, Vodoprivreda neće dobiti novog vlasnika i, kažu u tvrtki, uslijedit će stečaj što znači da će nekih 150 radnika (s Ribnjačarstvom Končanica) ostati bez posla. S tim raspletom vjerojatno ne bi bili zadovoljni ni vjerovnici jer bi u slučaju stečaja teško mogli naplatiti svoja potraživanja od prodaje imovine budući da je imovina tvrtke - uglavnom pod hipotekom. 

Vjerovnika je nešto više od 200, a među njima je 15-ak velikih koji imaju potraživanja veća od 200.000 kuna.

<p>Vodoprivreda Daruvar/Foto: MojPortal.hr</p>

Vodoprivreda Daruvar/Foto: MojPortal.hr

O neizvjesnoj situaciji kroz koju Vodoprivreda prolazi razgovarali smo s direktorom Robertom Marinićem koji je preuzeo vođenje tvrtke u studenom 2019. i u posljednja 22 mjeseca, kaže, uspio stabilizirati poslovanje, ispunjavati ugovorene obveze i isplaćivati plaće bez zakašnjenja. No, situacija je daleko od idilične.

- Vodoprivreda Daruvar d.d. se 22 mjeseca nalazi u predstečajnom postupku. Raspisali smo javni poziv i dobili četiri pisma namjere potencijalnih strateških partnera. Uspjeli smo s modelom prema kojem bi strateški partner postao većinski vlasnik, odnosno stekao bi 51 posto vlasničkog udjela. Cilj je da novi strateški partner podmiri vjerovnike u iznosu od 40 posto njihovih potraživanja. Nadamo se da će vjerovnici to prihvatiti - govori nam direktor Vodoprivrede Robert Marinić i objašnjava kako bi eventualni novi vlasnik morao još podmiriti potraživanja banke kao i dugovanja nastala tijekom predstečajnog postupka.

Ulaganje u tehnologiju

Novi bi vlasnik također morao uložiti i dodatna sredstva u mehanizaciju i informatizaciju kako bi tvrtka mogla biti konkurentnija na tržištu i zarađivati. Dio troškova novog vlasnika također bi trebao otići i na loše ugovore koji su potpisani, objašnjava Marinić, prije njegovog dolaska, a Vodoprivreda ih mora odraditi iako im oni, zapravo, stvaraju samo gubitak.

Novi većinski vlasnik također bi morao uložiti i u tehnologiju tvrtke Ribnjačarstvo Končanica, riblju hranu i lijekove kako riblji fond ne bi propao jer bi bez ribe Ribnjačarstvo izgubilo svoju vrijednost. Također bi trebao i podmiriti troškove nastale u proteklom periodu.

<p>Tvrtka Ribnjačarstvo Končanica ima tradiciju dugu 120 godina i najstarije je ribnjačarstvo u Hrvatskoj/Foto: Facebook</p>

Tvrtka Ribnjačarstvo Končanica ima tradiciju dugu 120 godina i najstarije je ribnjačarstvo u Hrvatskoj/Foto: Facebook

Kako nesreća nikad ne dolazi sama, likvidnost tvrtke dodatno je opterećena i cijenama materijala koje posljednje vrijeme "divljaju" na tržištima te su narasle od 50 do 100 posto.

Marinić kaže kako u ovom trenutku ima podršku i Županije i Grada Daruvara u vođenju tvrtke tijekom predstečajnog postupka kao i pronalaženju potencijalnog novog vlasnika sa zdravim kapitalom što su nam potvrdili u obje institucije.

Podrška Županije i Grada

- Spas Vodoprivrede Daruvar d. d. je na vidiku. Nama je prvenstveni interes spasiti 150 radnih mjesta, ali misliti na budućnost Vodoprivrede i Ribnjačarstva Končanica za koje sam siguran da imaju velik potencijal. Dali smo sve od sebe da ih spasimo i ako uspijemo spasiti Vodoprivredu od stečaja i pronaći kvalitetnog većinskog vlasnika koji bi dalje poslovno razvijao tu priču, onda ćemo moći reći da smo napravili dobar posao - potvrdio nam je župan Marko Marušić.

Slično govori i gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček.

- Bitno je da svako radno mjesto u Gradu Daruvaru, a pogotovo Vodoprivredu koja ima stotinjak radnih mjesta i s vezanim Ribnjačarstvom Končanica ukupno 150. Vjerujem da će vjerovnici prihvatiti novi plan i tako sačuvati radna mjesta. S obzirom na iskazani interes potencijalnih novih vlasnika, vidim da ta tvrtka ima budućnost - rekao nam je Damir Lneniček.

Predstečajni postupak

Vodoprivreda, inače, posljednja dva mjeseca živi kao u nekom trileru. Marinić nam priča da rukovodećeg kadra, kada je on preuzeo tvrtku 14. 11. 2019., više nije bilo jer su već bili napustili poduzeće.

- Kada smo 31. 12. 2019. podvukli crtu, gubitak tvrtke iznosio je 9,5 milijuna kuna. Takav dug se s bankom nije mogao zatvoriti novim kreditnim zaduženjem jer je kompletna oprema, nekretnine, mehanizacija... Sve je već bilo pod hipotekom. Zbog toga smo morali 20. siječnja. 2020. otvoriti predstečajni postupak kako bismo tvrtku spasili od stečaja jer smo u tom trenutku imali dvije neisplaćene plaće i nismo imali sredstva za isplatu treće. Stvarna situacija bila je takva da mehanizacija u krugu firme nije bila redovito servisirana pa je bila i neispravna. A u veljači 2020. su nam otišla 22 radnika, strojari, brigadiri koji su bili ključni za vođenje bilo kakvog posla... - priča nam Marinić.

<p>Robert Marinić, direktor Vodoprivrede Daruvar d. d./Foto: MojPortal.hr</p>

Robert Marinić, direktor Vodoprivrede Daruvar d. d./Foto: MojPortal.hr

Budući da nije bilo drugog izbora, iz vlastitog ljudskog potencijala su stvorili kadar, a do kraja 2020. uspjeli su ponovno vratiti broj ljudi koje su izgubili. Otežavajuća okolnost također je bio i predstečajni postupak jer nisu mogli napraviti pozajmicu nego samo isplatiti ono što je fakturirano u prethodnom mjesecu. I tako posljednja 22 mjeseca.

- Povremeno nismo radili jer se događalo da nismo imali goriva, materijala i svega ostalog. U takvim uvjetima u srpnju 2020. i potpisali smo najveći pojedinačni ugovor Vodoprivrede s Gorenjskom gradbenom družbom, slovenskom tvrtkom koja radi aglomeraciju na području Pakraca i Lipika. Ugovor s njima vrijedan je nešto više od 33 milijuna kuna - govori nam Marinić.

Normalan rad

U kolovozu su krenuli raditi, ali tek u rujnu i listopadu, priča nam, radili su tako da su u svakom trenutku imali dovoljno materijala.

- Uspjeli smo osposobiti dio mehanizacije, nabavili smo vozila... Dali smo oko 400.000 kuna samo za osposobljavanje mehanizacije, za rezervne dijelove i servis, a za oko 500.000 kuna smo nabavili vozila, mehanizaciju, alat, oplate... Sve ono što nam je bilo ključno za izvođenje radova. Toga još uvijek nemamo dovoljno, ali smo praktički prošle godine u listopadu mogli napokon reći da radimo normalno - kaže Marinić.

Otežavajuća okolnost bili su i poslovi koji su mjesec dana ranije bili naplaćeni, a nisu bili odrađeni. Tako da su u prosincu 2019. i siječnju 2020. morali raditi poslove koji su već bili naplaćeni, a nisu mogli ugovarati i odrađivati nove.

<p>Robert Marinić, direktor Vodoprivrede Daruvar d. d./Foto: MojPortal.hr</p>

Robert Marinić, direktor Vodoprivrede Daruvar d. d./Foto: MojPortal.hr

Sama Vodoprivreda, bez Ribnjačarstva Končanica, trenutno ima 112 zaposlenih, ali im nedostaje, kaže Marinić, još 15-20 ljudi.

- S obzirom koliko ima posla, prije svega nam nedostaje građevinskih radnika, ali čak ni na košnji nemamo dovoljno ljudi. Tvrtka je spremna u svakom trenutku platiti radniku doškolovavanje, odnosno prekvalifikaciju. Dakle, više ne pitamo za zanimanje nego što tko želi raditi kako bismo ga osposobili. U svim tim periodima nedostataka ljudi, nedostataka opreme, nedostataka mehanizacije, uspjeli smo uvijek radnicima isplatiti plaće.

Ili dokapitalizacija ili stečaj

Marinić vjeruje da će poduzeća koja su iskazala interes za većinsko vlasništvo i dokapitalizaciju, pronaći svoj interes u zadanim omjerima da se vjerovnici podmire u iznosu 40 posto, da se banka podmiri te da se plate dugovanja iz vremena predstečaja i dovrše loše ugovoreni poslovi koji su bili dogovoreni prije njegovog dolaska.

Što ako ne bude dogovora s potencijalnim novim vlasnicima ili vjerovnicima, pitamo Marinića.

- Ako se tvrtka ne dokapitalizira, onda slijedi stečaj. Nema drugog rješenja.