Fotografija: Još danas bit će nepodnošljivo vruće i sparno, a potom stiže rashlađenje/Foto: Nenad Dugi/CROPIX (Ilustracija)
 
Još danas bit će nepodnošljivo vruće i sparno, a potom stiže rashlađenje/Foto: Nenad Dugi/CROPIX (Ilustracija)  

Cijela Hrvatska danas u narančastom, temperature idu do 38, no stiže velika promjena

Utorak donosi olakšanje i za oko desetak stupnjeva. Lokalno je moguće izraženije nevrijeme pri čemu može biti i pojave tuče
Meteorolozi za ponedjeljak najavljuju većinom sunčano vrijeme, vruće i vrlo vruće, nerijetko i sparno. Već u 7 sati ujutro u Splitu i na Hvaru izmjereno je više od 27 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 32 do 38 stupnjeva Celzijevih, piše Jutarnji list.

Prema kraju dana očekuje se ponegdje jači razvoj oblaka te mjestimični pljuskovi s grmljavinom, lokalno i izraženiji, uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu i jugo, poslijepodne ponegdje moguće jako. U noći će na sjeveru zemlje okrenuti na sjeverac.

Tuča i pijavice

U utorak će u mnogim kopnenim krajevima biti i za oko 10 °C hladnije nego proteklih dana. Lokalno je moguće izraženije nevrijeme pri čemu može biti i pojave tuče. U drugom dijelu dana lokalno obilnije oborine može tako biti i u unutrašnjosti Dalmacije, a u uvjetima nestabilne atmosfere, na moru je sutra moguća pojava pijavica.

Promjenljivo i nestabilno bit će i u srijedu, ali se sa zapada do kraja dana očekuje prestanak kiše i razvedravanje.

Na Jadranu kiša, lokalno i izraženiji pljuskovi u utorak će najprije zahvatiti sjeverni i dio srednjeg Jadrana, a u srijedu i Dalmaciju. Zbog pljuskovitog karaktera oborine, kiša ponegdje može i izostati. U utorak će zapuhati jaka, podno Velebita i olujna bura koja će se u srijedu proširiti duž obale, te u četvrtak oslabjeti, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, prenosi Jutarnji list.

------------------------------------------------

HAK: Pojačan promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti

Pojačan je promet jutros na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, osobito na A1 između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II u smjeru juga, zagrebačkoj obilaznici od čvora Jankomir prema naplati Lučko te na pojedinim graničnim prijelazima.

Promet je pojačan i na gradskim cestama i obilaznicama, riječkoj obilaznici (A7), Jadranskoj magistrali (DC8), a srna je uočena na autocesti A1 na 60+000 km između čvora Novigrad i čvora Bosiljevo I, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati.

Čekanja na granici

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Od 17. kolovoza 2021. god. od 7 sati do 19. kolovoza 2021. do 20 sati preusmjeravat će se promet teretnih vozila s graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska-Zavrč (Slo) na granični prijelaz Trnovec-Središče ob Dravi (Slo), zbog radova u Republici Sloveniji na regionalnoj cesti Spuhlja-Zavrč.

U pomorskom prometu nema poteškoća. Zbog povećane gustoće prometa tijekom dana povremeno su moguća čekanja u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima.