Fotografija: Kontrola šećera na bjelovarskom korzu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Kontrola šećera na bjelovarskom korzu/ Foto: Deni Marčinković

Od 206 Bjelovarčana koji su danas izmjerili šećer u Bjelovaru njih osam otkrilo da imaju dijabetes

"BBŽ na visokom je trećem mjestu po registriranom broju oboljelih. Glavni uzrok dijabetesa je pretilost, što u prijevodu znači da smo pretila županija", istaknula je dr. Maja Marušić MarićBJELOVAR - Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava u nedjelju, 14. studenog, u organizaciji endokrinologinje i dijabetologinje, dr. Maje Marušić Marić, Udruge dijabetičara, sestara Patronažne službe te farmaceutske kuće Wellion, danas je na bjelovarskom korzu održana akcija besplatnog mjerenja šećera. 

Maja Marušić Marić građanima je dijelila savjeta vezane za dijabetes/ Foto: Deni Marčinković
Maja Marušić Marić građanima je dijelila savjeta vezane za dijabetes/ Foto: Deni Marčinković

Razinu šećera u krvi, prema riječima doktorice Marušić Marić, izmjerilo je 206 građana. Prekomjerne količine ustanovljene su kod osam osoba koje nisu znale da imaju problem, dok je 11 takvih građana imalo blago povišenu razinu, takozvani preddijabetes. 

Najveći uzrok pretilost

- Najčešći oblik šećerne bolesti kod nas, ali i cijelom svijetu je takozvani tip 2, a poražavajuće je da broj oboljelih konstantno raste. Najveći uzrok ove bolesti svakako je pretilost. Prema podacima od prošle godine, u Hrvatskoj ima više od 310 tisuća registriranih osoba u dobi od 20 do 79 godina koje boluju od dijabetesa. Nadalje, pretpostavlja se da je ukupna brojka kud i kamo veća, međutim najviše zabrinjava podatak da se tek polovica registriranih adekvatno liječi, objašnjava Marušić Marić.

Većina građana srećom je imala normalne vrijednosti/ Foto: Deni Marčinković
Većina građana srećom je imala normalne vrijednosti/ Foto: Deni Marčinković

Dokaz tomu je i današnja akcija. Naime, kod 17 osoba koje su registrirane kao dijabetičari, izmjerena vrijednost iznosila je 13,14,15 ili čak i više. Većina njih priznala je da ne vode brigu oko prehrane, niti redovito posjećuju liječnika. Srećom, većina ispitanika imala je normalne vrijednosti, a bilo je i onih kojima je šećer bio preko dozvoljene granice, bez da su to ranije znali.

Šok i nevjerica

- Mjerio sam šećer i prije, međutim nikada nisam imao preko šest. Zadnji put šećer sam kontrolirao prije mjesec dana i tada je isto bio oko šest. Danas mi je iznosio 9,1. Strašno. Šok. Doma sam pojeo nekoliko keksa i popio čaj te sam izašao na kavu. Nisam napravio ništa neuobičajeno u odnosu na druge dane. Sad vidim da sam fino natukao ovih 9,1. Na štandu su mi savjetovali da se javim svojoj doktorici i da odem u laboratorij napraviti daljnja testiranja, kazao je Đuro Čop.

Đuro Čop nakon mjerenja dobiva upute liječnice Marušić Marić/ Foto: Deni Marčinković
Đuro Čop nakon mjerenja dobiva upute liječnice Marušić Marić/ Foto: Deni Marčinković

Inače, prošlog tjedna ova akcija organizirana je i u Daruvaru, a želja organizatora je nastaviti slična događanja i na proljeće. Marušić Marić dodaje i to da se u budućnosti planira organizirati autobus koji bi obišao cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, nešto slično kao što je bio Cjepko.

- Naši sponzori imaju takvo specijalizirano vozilo, međutim zbog korone ta se akcija trenutno ne provodi. Čim epidemiološka situacija dozvoli, vjerujem da ćemo ovu ideju pretvoriti u djelo, govori liječnica te u šali dodaje da ćemo umjesto Cjepka tada imati "Dijabetka". 

Pretila županija

Ono što svakako nije za šalu, već je itekako zabrinjavajući podatak je činjenica da je Bjelovarsko-bilogorska županija na visokom trećem mjestu po registriranom broju oboljelih.

- Kao što sam rekla, glavni uzrok dijabetesa je pretilost, što u prijevodu znači da smo pretila županija. Konkretno, podaci iz Daruvara govore da je od 200-tinjak osoba koje su se odazvale ovoj akciji, njih čak 80 posto spada u kategoriju pretilih ljudi, odnosno tek 20 posto imalo je normalnu tjelesnu težinu, ističe Marušić Marić.

Akciju je podržao i župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Akciju je podržao i župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Dodala je i to da razloga za zabrinutost itekako ima, posebice ako znamo da je upravo šećerna bolest treći uzrok smrtnosti. Podaci iz 2019. godine govore da u Hrvatskoj od ove bolesti dnevno umre oko 11 ljudi, zaključila je liječnica Maja Marušić Marić.