Fotografija: Slika 2/ Foto: Dario Hrebak
Galerija
Slika 2/ Foto: Dario Hrebak

Hrebak pozvao građane da pomognu oko odbira budućeg izgleda bjelovarskog korza

Sva rješenja su dogovorena s nadležnim konzervatorskim odjelom. Ukupno bi nas uređenje moglo koštati cca oko 15 milijuna kuna. Krenuli bi na proljeće, poručuje HrebakBjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na svom Facebook profilu objavio je nekoliko konceptualnih prijedloga kako bi mogao izgledati gradski korzo nakon velike obnove. Nadalje, tom prilikom pozvao je građane da iskažu svoje mišljenje i na taj način pomognu o odluci budućeg izgleda najpoznatije gradske šetnjice. Objavu prenosimo u cijelosti.

Slika 1/ Foto: Dario Hrebak
Slika 1/ Foto: Dario Hrebak

- Imamo uz varijante ujedno i tri faze obnove Korza. Prva je od gimnazije do fontane. Druga od fontana do Podravske i Zagrebačke banke (ispred katedrale), a treća je od banke do čitaonice. Sva rješenja su dogovorena s nadležnim konzervatorskim odjelom. Ukupno bi nas uređenje moglo koštati cca oko 15 milijuna kuna. Krenuli bi na proljeće.

1) Središnji dio uz park (druga faza), uz katedralu sv. Terezije Avilske (rješenje je isto u svim varijantama, samo trebate reći sviđa vam se ili ne ili imate neki drugi prijedlog), tu nemamo nepoznanica:

Slika 3/ Foto: Dario Hrebak
Slika 3/ Foto: Dario Hrebak

-predviđa se popločenje kombinacijom crvenih prošaranih kocki mješovitog formata širine cca. 3,6 m (dio uz katedralu) i svijetlo sivih kocki velikog formata prane površine sa komadićima obojenog prirodnog kamena 40x60 cm, širine cca 8,7 m. (Slika 1.a i 1.b)

Dakle, taj dio je fiksan i tu trebate reći da li vam se sviđa ili ne.

2) Rješenje koje se primjenjuje na prvoj i zadnjoj trećini korza (od gimnazije do fontane i od banke do čitaonice):

VARIJANTA A

- predviđa se zadržavanje postojećih gabarita opločenja, te pozicija POSTOJEĆEG DRVOREDA; s popločavanjem novim betonskim kockama u punom profilu Korza i ukidanjem postojećih visinskih denivelacija

Slika 4/ Foto: Dario Hrebak
Slika 4/ Foto: Dario Hrebak

-predviđa se popločenje kombinacijom crvenih prošaranih kocki mješovitog formata širine s drvoredom od cca. 4,20-4,30 m i lučnog betonskog opločnika u izgledu granitne kocke/kaldrme, širine središnjeg dijela od cca. 7,0 m.

VARIJANTA B

Rješenje koje se primjenjuje na prvoj i zadnjoj trećini korza:

-predviđa se NOVI DRVORED i javna rasvjeta prema osi korza, čime se proširuje crveno opločena površina uz same objekte duž korza, uz ukidanje postojećih visinskih denivelacija. Dvije su kombinacije središnjih lučnih kocki - brončano prošarana boja i prošarana sivo/crna boja.

Slika 5/ Foto: Dario Hrebak
Slika 5/ Foto: Dario Hrebak

-predviđa se popločenje kombinacijom crvenih prošaranih kocki mješovitog formata širine s uključenim drvoredom od cca. 5,0 m i lučnog betonskog opločnika u izgledu granitne kocke/kaldrme, širine središnje dijela 5,50 m (smanjuje se središnji dio).

I za kraj, zadnje su slike svih tih opločnika i kocki - zadnje dvije slike.

Hrebakov favorit

Meni osobno je ova varijanta kod katedrale OK i ja sam za zadržavanje postojećeg drvoreda i javne rasvjete. Dakle, VARIJANTA A. Izgled kocki je fiksan, ali njihov raspored u prostoru je različit, isto je s drvoredom i javnom rasvjetom. Kao što vidite ključno je hoćemo li drvored s rasvjetom više gurnuti u sredinu ili ne. Ja sam za opciju da se ništa u smislu širine šetnice i drvoreda ne mijenja i da zadržimo postojeće širine. Mislim da sve lampe i stabla trebaju ostati na istim pozicijama.

Slika 6/ Foto: Dario Hrebak
Slika 6/ Foto: Dario Hrebak

Treba Korzo samo lijepo urediti i ne izmišljati puno jer mišljenja sam da Bjelovarčani ne vole velike promjene. S druge strane, vraćamo se oblikom pločnika u prošlost kakav je Bjelovar doista nekad prije i bio. To će biti velika novost jer se vraćamo autentičnom izgledu Korza bez asfalta. Nadam se da se slažete. Otvoreni smo za sva pitanja i prijedloge, poručio bjelovarski gradonačelnik.

Slika 7/ Foto: Dario Hrebak
Slika 7/ Foto: Dario Hrebak