Fotografija: Mjerenje šećera prva je preventivna mjera, uz pravilnu prehranu i tjelesno kretanje, u detektiranju dijabetesa/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Mjerenje šećera prva je preventivna mjera, uz pravilnu prehranu i tjelesno kretanje, u detektiranju dijabetesa/Foto: MojPortal.hr

Daruvarčani sutra od 8.30 do 11 sati mogu besplatno provjeriti razinu šećera u krvi

Organizator ove akcije je tvrtka Medicline koja se bavi distribucijom medicinskih proizvoda i pomagala u RH, dok je incijator događanja dr. Maja Marić MarušićDARUVAR – U povodu Svjetskog dana dijabetesa koji se obilježava 14. studenog, u subotu 6. studenog, u Daruvaru će biti organizirana akcija mjerenja šećera.

Aparatura s kojom će se sutra raditi, odnosno mjeriti razina šećera kod Daruvarčana/Foto: Ela Ogrizek
Aparatura s kojom će se sutra raditi, odnosno mjeriti razina šećera kod Daruvarčana/Foto: Ela Ogrizek

Organizator ove akcije je tvrtka Medicline koja se bavi distribucijom medicinskih proizvoda i pomagala u RH. Sjedište tvrtke je u Osijeku, dok je sami incijator događanja Daruvarčanka, dr. Maja Marić Marušić.

Podrška patronažne službe

- Nas dvije surađujemo već dugi niz godina pa smo odlučile i našem gradu izaći u susret i odraditi prevenciju kroz mjerenje šećera. Akcija će se održati u prijepodnevnim satima, od 8:30 do 11 sati ispred Dm-a. a imamo i podršku Patronažne službe Doma zdravlja Daruvar – kazala nam je Ela Ogrizek iz tvrtke Medicline koja je i ovom prilikom naglasila kako je dijabetes globalni problem i globalna epidemija jer broj oboljelih neprestano raste posljednjih desteljeća.

Daruvarčani stoje u redu i čekaju mjerenje šećera u krvi na jednoj od prijašnjih akcija/Foto: Grad Daruvar
Daruvarčani stoje u redu i čekaju mjerenje šećera u krvi na jednoj od prijašnjih akcija/Foto: Grad Daruvar

-Više je razloga tome, no najveći problem je promjena načina života, odnosno poveći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost. Svjetske procjene govore kako u svijetu s dijebetesom živi oko 460 milijuna osoba, a oko 4 milijuna njih godinšnje zbog dijabetesa okonča svoj život.

Porazna istraživanja

Podaci su strašni! U Europi od dijabetesa boluje oko 59 milijuna osoba, dok je kod nas u Hrvatskoj ta brojka u 2020. godini iznosila 311 tisuća, ali s neprestanim povećanjem broja oboljelih - upozorava Ela Ogrizek i dodaje kako istraživanja pokazuju i to da tek oko 60 posto oboljelih u Hrvatskoj imaju dijagnozu, dok je realan broj daleko veći i doseže i 500 tisuća ljudi. Preostalih 40 posto osoba boluje od dijabeteesa, a da to niti ne znaju.

Logo tvrtke koja organizira sutrašnje mjerenje šećera, Medicline/Foto: Ela Ogrizek
Logo tvrtke koja organizira sutrašnje mjerenje šećera, Medicline/Foto: Ela Ogrizek

-Sutrašnja akcija se provodi kako bismo naše ljude potaknuli da izmjere razinu šećera, te da preveniramo tu brojku. Važno je da se otkriju osobe u riziku od nastanka bolesti te da se započnu liječiti na vrijeme - zaključila je Ogrizek.