Fotografija: Andrea Posarić i Dario Hrebak najavio su projekte u sklopu ITU mehanizma/ Foto: Deni Marčinković
Andrea Posarić i Dario Hrebak najavio su projekte u sklopu ITU mehanizma/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar i okolne općine na raspolaganju imaju dodatnih 22 mil. €, evo koji projekti su u planu

U iduće četiri godine u Bjelovaru će se realizirati projekti vrijedni 1,2 milijarde kuna iz vanjskih izvora financiranja, kaže Hrebak- Kroz ITU mehanizam prijavit ćemo 14 različitih projekata, poput revitalizacije zgrade starog zatvora, digitalnog inovacijskog  centra hub.in Bjelovar, poslovnog inkubatora Jabučeta, razvojnog centra Rovišće, uređenja i opremanja društvenog doma Narta, izgradnje pješačko-biciklističke staze u Gornjim Plavnicama, revitalizacije i opremanja studentskog doma, uređenja prostora za OSIT, revitalizacije Sokolane, sportskog parka u Gudovcu..., istaknuo je na današnoj konferenciji za medije bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

70 posto grad, 30 posto općine

Dodao je i to da postoji mogućnost da se poneki od navedenih projekata realizira mimo ovog mehanizma, međutim u tom slučaju u ITU ovojnicu ući će neki drugi projekt, koji je također već spreman. 

- ITU mehanizam namijenjen je za one projekte koje Grad procijeni da su mu važni i to je suština cijele priče, poručio je Hrebak.

Naime, Europska komisija odobrila je Hrvatskoj posebni program unutar kohezijske politike - integrirani teritorijalni progam, a potom je Ministarstvo reginonalnog razvoja i fondova EU donijelo Odluku o pokretanju Poziva za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih ulaganja (ITU mehanizam). 

Grad Bjelovar jedan je od 22 hrvatska grada kojeg obuhvaća ova financijska ovojnica, teška 681 milijun eura. Uz Bjelovar, u ovaj projekt uključene su i okolne općine i to Veliko Trojstvo, Štefanje, Rovišće i Kapela, a na raspolaganju imaju 22 milijuna eura. Prema riječima bjelovarskog gradonačelnika, 70 posto tog novca ide Gradu, a 30 posto Općinama. 

Spomenuti projekti, prema riječima Andree Posarić, pročelnice Upravnog odjela za provedbu ITU mehanizma, pripremljeni su u posljednjih godinu dana.

Svi projekti su spremni

- Cilj je bio da projekte koje prijavljujemo budu u visokoj fazi gotovosti ili već imaju ishođenu građevisku dozvolu, da bi u što kraćem roku mogli krenuti s njihovom realizacijom. Također, jedna od kriterija bio je i to da prijavljeni projekti pridonose razvoju urbanog područja, odnosno Bjelovara i obuhvaćenih općina, pojasnila je Posarić dodavši da je Grad Bjelovar jedan od tri grada koja su spremna za prijavu do kraja ove godine.

Nadalje, prema njenim riječima, potpisivanje sporazuma za provedbu ITU mehanizma očekuje se u prvom kvartalu iduće godine, što je preduvjet za otvaranje poziva po projektima.

Recimo i to da je najveći prioritet od svih 14 projekata, prema Hrebakovim riječima, izgradnja studentskog doma, o čemu više pročitajte OVDJE.

- U iduće četiri godine u Bjelovaru će se realizirati projekti vrijedni 1,2 milijarde kuna iz vanjskih izvora financiranja. Usporedbe radi, u zadnje četiri godine povukli smo oko 300 milijuna kuna. Prema procjenama, za to ćemo trebati izdvojiti oko 250 milijuna iz našeg proračuna, poručio je Hrebak dodavši da je ITU mehanizam zapravo dodatna garancija da će prijavljeni projekti biti realizirani.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!