Fotografija: Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

Hrebak: "Bjelovarske Terme mogle bi dobiti 120 milijuna kuna europskog novca"

"Smatram da je 120 milijuna kuna ogroman novac i tim iznosom moramo biti zadovoljni. Dio projekta možemo prebaciti na ITU mehanizam. Važno da ne dobijemo manje", smatra HrebakBJELOVAR – Krenulo je e-Savjetovanje po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., informacija je to koju nam je potvrdio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji na NPOO, podsjetimo, namjerava prijaviti bjelovarske Toplice vrijedne 250 milijuna kuna.

Puštanje e-Savjetovanja koje traje mjesec dana, konkretno znači kako je sve bliže i raspisivanje natječaja te utrka za ukupno 930 milijuna kuna europskog novca namijenjenog za turističke projekte.

Tri kategorije

Prema e-Savjetovanju sada su vidljivi detalji poput toga da je natječaj podijeljen u tri kategorije. Prva kategorija su interpretacijski centri i tu je na raspolaganju 20 posto od ukupnih 930 milijuna kuna. Druga kategorija su zone aktivnog turizma i za njih je predviđeno 30 posto od ukupne svote. Treća kategorija u kojoj su i bjelovarske Terme, je lječilišni wellness turizam i tu je na raspolaganju 50 posto novca, odnosno 465 milijuna kuna.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Čelni čovjek Bjelovara ne krije da s nestrpljenjem čeka raspisivanje natječaja kako bi u utrku ubacio projekt bjelovarskih Termi pa smo ga upitali što misli o sada detaljnijim uputama i je li zadovoljan njima.

130 milijuna kuna u zraku

- Prema ovome što vidimo u e-Savjetovanju naš projekt, ukoliko prođe, maksimalno će dobiti 120 milijuna kuna. Zadovoljni smo i na takav epilog smo bili i spremni jer je nerealno za očekivati da od 465 milijuna kuna koji su namijenjeni trećoj kategoriji 250 završi u Bjelovaru, kazao je Hrebak kojeg smo upitali kako namjerava osigurati dodatnih 130 milijuna kuna koji vise u zraku.

- Smatram da je 120 milijuna kuna ogroman novac i tim iznosom moramo biti zadovoljni. Dio projekta možemo prebaciti na ITU mehanizam jer postoji stavka namijenjena ulaganju u javnu turističku infrastrukturu, odnosno kupalištima i bazenima. Važno da ne dobijemo manje, a budući da financiranje 100 posto, možemo biti mirni, smatra Hrebak koji je uvjeren da nema bojazni da projekt neće proći.

Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

- Po bodovanju mi smo daleko ispred konkurencije. Primjerice, dobivaju se bodovi za održivost projekta, zelenu tranziciju, učinak za lokalnu zajednicu, a mi imamo olimpijski bazen. Partneri u projektu su nam Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski vaterpolski savez, paraolimpijski odbor i drugi, podsjeća Hrebak koji vjeruje da bi natječaj mogao biti raspisan u srpnju, najkasnije u rujnu.

Radovi iduće jeseni?

Kako ističe, potom slijedi odlučivanje i bodovanje koje može potrajati tri do četiri mjeseca, potpisivanje ugovora i javna nabava.

- Početak radova očekujem u jesen sljedeće godine. Sve u natječaju ide na ruku nerazvijenim turističkim dijelovima Hrvatske na kontinentu među kojima smo i mi pa je ovo svakako velika prilika za nas, smatra Hrebak koji je miran jer je projekt potpuno spreman.

Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

- Najvažnija je građevinska dozvola, a za nju je potrebno nekoliko milijuna kuna. Mi smo za ovaj projekt na građevinsku dozvolu, bušotinu i zemljište potrošili 12 milijuna kuna, a taj novac već je uvršten u tih 250 milijuna kuna kolika je vrijednost cijelog projekta. Tako da sada možemo mirno čekati raspisivanje natječaja, zaključio je Hrebak.