Fotografija: Sušno vrijeme pogoduje ambroziji i ubrzalo je njeno cvjetanje tako da je već sada visoka koncetracija peludi u zraku/Foto: Emica Elvedji/CROPIX (Ilustracija)
 
Galerija
Sušno vrijeme pogoduje ambroziji i ubrzalo je njeno cvjetanje tako da je već sada visoka koncetracija peludi u zraku/Foto: Emica Elvedji/CROPIX (Ilustracija)  

Savjeti stručnjaka: "Alergičari moraju uzimati terapiju, inače im se stanje jako komplicira"

"Svi koji imaju smetnje trebali bi boraviti doma u zatvorenom, izbjegavati provjetravanje kuće u jutarnjim satima kada je koncentracija peludi najviša, boraviti u prirodi u poslijepodnevnim satima ili poslije kiše", kaže Ljiljana Jarčov
Iako je ambrozija krenula s cvatnjom, još je uvijek niska koncentracija njenog peluda, ali se svakoga trenutka očekuje povišenje koje nimalo ne pogoduje alergičarima tijekom toplih ljetnih dana. Alergičari stoga moraju biti veoma oprezni, jer svoju terapiju trebaju početi piti čim prije, kako bi im ista pomogla i barem djelomično smanjila simptome.

Simptomi alergije

Inače, ambrozija s cvatnjom kreće u srpnju i traje sve do početka listopada, a o načinu na koji ona utječe na alergičare i po kojim simptomima alergičari mogu prepoznati da je krenula njena cvatnja, rekla nam je Ljiljana Jarčov, rukovoditeljica laboratorija zdravstvene ekologije u Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

<p>Ambrozija mnogima izaziva velike respiratorne infekcije/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (Ilustracija)</p>

Ambrozija mnogima izaziva velike respiratorne infekcije/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (Ilustracija)

- Uobičajeni simptomi su alergijski rinitis, kihanje, šmrcanje, začepljeni nos i suzenje očiju. Kao i kod svake alergije, alergičari se moraju paziti i svoje kretnje prilagoditi. Isto tako, krenuti piti svoje lijekove i terapiju za alergiju kako bi si što više olakšali. Osoba si mora pomoći određenim lijekovima jer se javljaju jako veliki i neugodni simptomi. Ako se ne liječi sam, čovjek pati, a može doći i do ozbiljnijih oboljenja - kaže Ljiljana Jarčov.

Savjeti za alergičare

Osobe alergične na ambroziju trebale bi izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.

<p>Stručnjaci upozoravaju kako se najbolje zaštititi od negativnih utjecaja ambrozije/Emica Elvedji/CROPIX</p>

Stručnjaci upozoravaju kako se najbolje zaštititi od negativnih utjecaja ambrozije/Emica Elvedji/CROPIX

- Trebali bi boraviti doma u zatvorenom, izbjegavati provjetravanje kuće u jutarnjim satima kada je koncentracija peludi najviša, boraviti u prirodi u poslijepodnevnim satima ili poslije kiše kada je najmanja koncentracija peludi. Kada se vrate kući, potrebno je oprati ruke, istuširati se, oprati kosu, presvući odjeću kako bi se maknula pelud koju su donijeli izvana. Iako piju terapiju, ona im djelomično pomogne pa bi osobe ipak trebale ostati u kući na zatvorenom i pripaziti - istaknula je Ljiljana Jarčov.

Mjere za suzbijanje

Isto tako, za suzbijanje ambrozije vrše se određene mjere košnje. Ambrozija se treba kositi prije nego što počne s cvatnjom jer je invazivna biljka koja se širi velikom brzinom i teško se suzbija.

- Javne površine se redovno kose i održavaju, ali su problem napuštene površine koje nemaju vlasnika. Nitko ne brine o tome. U Hrvatskoj postoji Naredba o poduzimanju mjera obaveznog uklanjanja ambrozije, a vlasnici poljoprivrednih zemljišta, livada, šuma i vrtova, toga se moraju pridržavati. To je pelud koja se stvara u velikom broju i vjetrom se rasprostranjuje na velike udaljenosti. Teško je to i spriječiti pa je najbitnije pravovremeno uklanjanje prije perioda cvatnje kako bi se smanjila koncentracija peludi u zraku - zaključila je Ljiljana Jarčov, rukovoditeljica laboratorija zdravstvene ekologije.