Fotografija: Zlatko Dalić/Foto: Boris Kovačev/CROPIX
Zlatko Dalić/Foto: Boris Kovačev/CROPIX

VIDEO "Da, ima nezadovoljnih igrača, ali nema nikakvog raskola u reprezentaciji"

Dan nakon velike pobjede protiv Škota, hrvatski izbornik Zlatko Dalić održao je press konferenciju u Rovinju na kojoj je odgovarao na brojna pitanja novinara...



Hrvatska reprezentacija je pobijedila Škote 3:1 u Glasgowu, izborila osminu finala kao drugoplasirana momčad skupine D i sada čeka idućeg suparnika.

Hrvatska je protiv Škota pokazala najbolju igru na Euru, a Dalićeva postava sa Brunom Petkovićem u napadu, Nikolom Vlašićem na desnoj strani vezne linije i Josipom Juranovićem na desnom beku pokazala se kao pun pogodak, pišu Sportske novosti.

U trećoj utakmici u skupini D izbornik Zlatko Dalić prvi je put u konkurenciji za nastup imao Bornu Barišića, a izvan zapisnika 23 igrača ovaj je put ostavio Škorića, Badelja i Bradarića.

Škorić je ostao četvrti stoper, budući da je na klupi bio Ćaleta-Car, Bradarić je dobio status trećeg lijevog beka iza Gvardiola i Barišića, a Milan Badelj je morao na tribinu zbog toga što je Dalić htio imati neke druge igrače u kadru za koje je procijenio da mu mogu biti od koristi u napadačkom ili obrambenom dijelu igre. 

O dojmovima nakon (ne)prospavane noći, atmosferi unutar momčadi nakon važne pobjede Dalić je govorio na novoj presici, kao i potencijalnim suparnicima u osmini finala.

Kakva je bila noć, kako se osjećate dan nakon pobjede nad Škotskom?

"Noć je bila slična kao ona u Rusiji. Došli smo u hotel u 5, 6 ujutro. Malo smo proslavili, ali sada se okrećemo novoj utakmici. Napunili smo se samopouzdanjem i sigurnosti", rekao je na startu Dalić.

Želje za večeras za osminu finala?

"Nekako bih najradije izbjegao Španjolsku. Oni su imali puno šansi i protiv Šveđana i Poljaka. Ali nemamo pravo birati."

Ima li Hrvatska sada standardiziranu ekipu nakon pobjede nad Škotima?

"Nisam čovjek koji voli puno mijenjati i miksati, sve je to bilo silom prilika. Nisam pobornik mijenjanja i miksanja, a mislim da smo sada našli dobitnu formulu. Inače je uvijek nešto bilo, viša sila. Sada tako neće biti Lovrena...", rekao je Dalić.

"Ostvarili smo prvi cilj koji je bio pred nama, a sad idemo dalje. Idemo utakmicu po utakmicu. Naša ambicija nije gotova, to je doći što više, a utakmica sa Škotima je dala za pravo da vjerujemo i možemo. Dečki su pokazali da znaju i mogu i htio bih zaista pohvaliti sve igrače, posebno svoj stožer koji mi puno pomaže. Ja nikad nisam izgubio vjeru da možemo proći", objasnio je Dalić.

Komentar na Juranovićev i Vlašićev nastup?

"Vrsaljko je naš standardni desni branič, ali se dosta potrošio i mi smo procijenili da bi nova utakmica bila preveliko opterećenje za njega. Procijenili smo da je Juranović svježiji i da može zaustaviti Robertsona na toj strani. Vlašić je na desnoj strani napravio kaos na desnoj strani škotske obrane i time smo pogodili. Nikola je ulazio u prostor, međuprostor i stvarao suparniku probleme. Ovoga je puta Nikola bio potpuno zdrav i spreman. Inače ne izdvajam pojedince, a li sada moram napraviti iznimku. Ivan Perišić od prvog dana daje maksimum i moram ga istaknuti. Protiv Malte, pa Češke, jučer je zabio i namjestio. Kad god je došao za reprezentaciju, uvijek daje maksimum."

Proslava Luke?

"Njemu je reprezentacija nešto najsvetije, razumijem njegovo veselje, fantastičan je gol dao, potrošio se i nagradilo ga je. Njegova proslava govori koliko nam ovo znači.", rekao je Dalić.

Motiviraju li vas dodatno kritike na igru Hrvatske?

"Ja se ne obračunavam s nikime. Ja samo hoću da se hrvatska reprezentacija podržava. Ne možemo govoriti o nečemu lošemu, a još smo živi. Nemam ništa protiv kritika, ali me smeta izostanak podrške jer Hrvatska to zaslužuje po svemu napravljenom u zadnjih 25 godina. Sam prvi kažem da nešto ne valja i nije dobro, ali ne volim nedobronamjerne kritike. Ima nezadovoljnih kod nas i to je s pravom. Igrač koji nije sretan kada ne igra, to nije dobro. Svaki dan razgovaramo, družimo se i to je dobro. Ne mogu napraviti da 26 igrača budu sretni. Jako mi je teško trojicu poslati na tribinu, ali to moram. Jako mi je žao bilo poslati Bradarića na tribinu, kao i Škorića i Oršića. Lako je pametovati stavi ovoga ili onoga, iza Oršića je sjajna sezona u Dinamu, ali tu je Perišić. Ali raskola nema...Nas ovo ne smije odvesti u krivom smjeru, odvesti nas u euforiju. Odigrali smo dobru utakmicu, ali moramo je sada već zaboraviti. Ne mislimo tu stati."

Ima li Hrvatska dubinu u rosteru?

"Mislim da Hrvatska ima jako dobru klupu, jako dugo nije imala ovakvu širinu. Imamo igrače koji u svakom trenutku mogu unijeti novu energiju od Brekala, Pašalića, Badelja, Ćalete, Barišića..."

Je li počela euforija za ulaznicama, kakvu podršku očekujete?

"Svi znate koliko nam navijači znače. Prošli smo tri najteže utakmice uz malo navijača, velika zahvala onima koji su došli. Očekujem da će velik broj naših doći u Kopenhagen", rekao je Dalić, pišu Sportske novosti.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je pred sam kraj presice da treninga Vatrenih danas neće biti i da će se u Kopenhagen putovati dan prije utakmice.

"Ponavljam na kraju da moramo biti maksimalno motivirani i spremni. Onda možemo očekivati prolazak dalje, novu pobjedu i da idemo dalje. To je najveća zadaća mene i mog stožera, pripremiti tako igrače", zaključio je Dalić.

Pogledajte video cijele presice izbornika Zlatka Dalića...