Fotografija: Zajednička fotografija sa zajednički organizi.ranim "naoružanjem" za feštu/Foto: NK Dobrovac
Galerija
Zajednička fotografija sa zajednički organizi.ranim "naoružanjem" za feštu/Foto: NK Dobrovac

Kako su "Dobrovčani" u posljednjem kolu kod "Sloge" donijeli janje, a domaćini piće i roštilj

Zbog svog "trećeg poluvremena" ova utakmica je podsjetila da je svrha i bit amaterskog nogometa i sporta uopće, druženje, prijateljstvo i zabava



U utakmici posljednjeg 26. kola 1. županijske nogometne lige Požeško -slavonske koja je u subotu 12. lipnja odigrana u Golobrcima, „Sloga“ iz Trenkova je sa sigurnih i uvjerljivih 4:0 savladala ekipu „Dobrovca“.

Ova kratka, sportska informacija sama po sebi i nema neku važnost i težinu, posebno ako se uzme u obzir da je ovo bila utakmica koja praktički nije imala nikakav rezultatski značaj za obje ekipe. 

Ipak, zbog svog "trećeg poluvremena" ova utakmica je podsjetila da je svrha i bit amaterskog nogometa i sporta uopće, druženje, prijateljstvo i zabava. 

Naime, Dobrovčani su, uz prethodan dogovor s domaćinom, u Golobrdce došli s 28 kilograma teškim janjetom, ali i pečenjarom i drvima za pečenje. Domaćini su pak osigurali piće i dobrovačkog janjca pojačali roštiljom. Po završetku utakmice koja je prošla fer i korektno, svi su sjeli za jedan stol, zajednički večerali, popili, opustili se, kasnije i zapjevali i podružili se do ponoći. 

Druženja poslije utakmice u Dobrovcu su pravilo/Foto: NK Dobrovac
Druženja poslije utakmice u Dobrovcu su pravilo/Foto: NK Dobrovac

"Dobrovac" pobjedio izvan terena

"Nakon serije loših rezultata "Sloga" je sezonu zaokružila pobjedom na terenu, a "Dobrovac" pobjedom izvan terena", piše u izvještaju s utakmice sportalo.hr  uz dodatak da je "Dobrovac" podsjetio da se ovaj amaterski nogomet prije svega igra zbog zabave. 

Trener "Dobrovca" Siniša Poletto kaže kako su takva druženja za dobrovački nogometni klub u pravilu uobičajena stvar kada su u pitanju domaćinske utakmice. 

- Vikend ranije smo kod kuće sa 4:0 pobijedili "Graševinu" iz Vetova i praktički osigurali opstanak. Poslije utamice smo organizirali večeru za sve, a ni gosti nisu došli praznih ruku, ne zovu se bez razloga graševina. Uglavnom, podružili smo se i zaključili da nam je ostalo nešto novaca. Obzirom da smo ostvarili cilj i osigurali opstanak, odlučili smo se počastiti i u zadnjem kolu na gostovanju - pojašnjava 28-godišnji Poletto, koji je sa sedam postignutih golova ove sezone najbolji stijelac "Dobrovca". 

Prije zagrijavanja i utakmice protiv Sloge, Dobrovčani su pristavili janjca nekoliko metara od nogometnog terena/Foto: NK Dobrovac
Prije zagrijavanja i utakmice protiv Sloge, Dobrovčani su pristavili janjca nekoliko metara od nogometnog terena/Foto: NK Dobrovac

Dečki su se dogovorili i skupili novac, u Dobrovcu kupili janje, od Drage Martera iz Pakraca posudili pecaru, a od Fričera iz Prekopakre dobili drva. Tako naoružani, autobusom su se uputili u Golobrdce kod Požege na utakmicu. Iako je sama utakmica bila ne u drugom nego u trećem planu, profesionalno je izvjestiti da su golove za "Slogu" postigli dvostruki strijelac, veretan Jurica Bešlić te Maras i Biondić.

Jedan od inicijatora ove avanture bio je i igrač "Dobrovca" Tomislav Toma Adžijević, inače iz Prekopakre, koji već pet godina igra u "Dobrovcu". 

Prava ekipa i dobro društvo

- U ovom klubu igram jednostavno zato što je to prava ekipa, odlično društvo. Jako se lijepo osjećam s njima. Ovo je amaterski nogomet uz koji se svi mi opuštamo nakon radnog tjedna. Jedva čekamo tu utakmicu, a poslije večeru, druženje i zabavu -  pojašnjava Toma.

Igor Šulc pomoćni je trener i povremeni kapetan seniorske ekipe, 32 su mu godine, a prije "Dobrovca" je igrao u "Eminovcima", pakračkom "Hajduku", "Slavoniji" iz Prekopakre i "Lipiku". 

- Amaterski nogomet se igra baš zbog zabave, zbog druženja i dobre klape. A tu dobru atmosferu, dobru klapu ne možeš dobiti bez zajedništva. Ovakva druženja u našem klubu nisu nikakva novost i zato mi je ovdje dobro i volim igrati za "Dobrovac". Nama stvarno ništa nije teško, a bilo je fora doći u goste, pa prije utakmice pristaviti janjca, bacit 90 minuta nogometa i onda zajednički profeštati - kaže Šulc, a Poletto dodaje da su u subotu iz Golobrdaca kući došli oko 1 sat. 

U svlačionici je uvijek veselo, pjeva se "ZIG-ZAG DOBROVAC"/Foto: NK Dobrovac
U svlačionici je uvijek veselo, pjeva se "ZIG-ZAG DOBROVAC"/Foto: NK Dobrovac

Dobrovac je zapadno predgrađe Lipika i naselje nadaleko poznato po zajedništvu i slozi, ali i dobroj organiziranosti mještana. Uz nogometni klub i Dobrovoljno vatrogasno društvo, u selu ja aktivna i udruga za očuvanje narodnih običaja "Lido" koja tijekom godine organizirana nekoliko manifestacija kao što su maskenbal, Ivanjski krijes, tradicionalno kolinje i drugo.

Golman zabio dva gola

- Naravno da se svi mi volimo natjecati i pobjediti, ali ova nam utakmica stvarno rezultatski nije ništa značila. Bez obzira na to, rezultat je malo previsok, ali to je nogomet. Mi smo na kraju zadovoljni jer smo, bez obzira na sve probleme s izostancima igrača, izborili ostanak u ligi. A kakve probleme smo imali zbog manjka igrača dokazuje to što je moj stariji brat Saša, inače golman, u utakmici protiv „Graševine“ morao igrati. Ušao je s klupe, zabio 2 gola i bio igrač utakmice. Ova stresna sezona je gotova, a za sljedeću se nadam da ćemo se uspjeti bolje posložiti i biti bolje plasirani - zaključuje Siniša Poletto koji ima iskustvo igranja trećeligaškog nogometa za "Lipik", a igrao je i u pakračkom "Hajduku".

U Golobrdcima poslije utakmice/Foto: NK Dobrovac
U Golobrdcima poslije utakmice/Foto: NK Dobrovac

Na kraju recimo da je "Dobrovac", u konkurenciji 14 ekipa u 1. ŽNL Požeško-slavonskoj, prvenstvo završio na 12. mjestu s 23 osvojena boda. "Sloga" iz Trenkova je završila na 10. mjestu s 29 bodova, a između njih smjestila se "Croatia" iz Donje Obriježi, jedina preostala ekipa s područja Pakraca i Lipika. Oni su u zadnjem kolu kao domaćini rezultatom 3:1 (strijelci Ajman, Sić i Sabo) savladali "Dinamo" iz Rajsavca i osigurali opstanak.

Inače, prvak lige je BSK Buk s osvojenih 76 od 78 maksimalnih bodova i uz impresivnu gol razliku od +150 golova.

U posljednjoj utakmice odigranoj u Golobrdcima "Dobrovac" je nastupio u sastavu: V. Galović, Derenj, Merkaš, J. Tutić, Nemeth, B. Tutić, S. Galović, Šulc, Adžijević, Irout, Strmota, Sa. i Si. Poletto, I. Tutić