Fotografija: Dođite danas u što većem broju. Lucija vas moli/Foto: Privatni album, GDCK Daruvar
Galerija
Dođite danas u što većem broju. Lucija vas moli/Foto: Privatni album, GDCK Daruvar

Tjedan Crvenog križa: "Danas se u Daruvaru upišite u registar matičnih stanica i spasite nekome život!"

Tjedan je bogat aktivnostima: Darujte dobrovoljno krv, uključite su u akciju "Otvoreni ormar" i donirajte novac za medicinske krevete. Podržite i jubilarne darivatelje krvi s daruvarskog područjaIz Gradskog društva crvenog križa Daruvar uključuju se raznim aktivnostima u obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 - Zahvaljujemo svim našim volonterima, dobrovoljnim darivateljima krvi, članovima, donatorima i svima koji podržavaju rad Crvenog križa. Cijenimo svaku vašu gestu, trud i vrijeme koje ulažete kako bi se humanost, solidarnost i empatija proširila u našem društvu, poručuju.

Vježba spašavanja

Pojašnjavaju kako sve sugrađane u Tjednu Crvenog križa očekuju akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održava 8. i 9. svibnja, te tipizacija koju provode u suradnji s Ligom protiv raka Daruvar danas od 14-16 sati.

Foto: GDCK Daruvar
Foto: GDCK Daruvar

Podsjetimo, ovu akciju organizira Liga protiv raka Daruvar, a provodi Zaklada Ana Rukavina. Riječ je o uzimanju uzoraka krvi nakon čega darivatelji ulaze u Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica, odnosno potencijalni darivatelji koštane srži ili matičnih stanica.

Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album

Akcija će se održati u prostoru Crvenog križa Daruvar od 14 do 16 sati, a cijela ova priča pokrenuta je nakon životne ispovijesti mlade Daruvarčanke Lucije Živković koja se već tri godine bori s izuzetno rijetkim oblikom raka, kožnim limfomom kakvog ni hematolozi u Europi nisu imali priliku vidjeti više od pet puta u povijesti.

Najavljenih ima više od 70, no budući da prethodna prijava nije potrebna, očekuje se znatno veći broj građana.

Otvoreni ormar

Isto tako, danas se u Daruvaru, u Lječilišnom hotelu Termal održava vježba evakuacije i spašavanja, s naglaskom na postupanje u situaciji razornog potresa. Cilj je osigurati da korisnici i djelatnici budu spremni djelovati u slučaju stvarne opasnosti. Vježba se odvija u realnom vremenu.

Akcija
Akcija "Otvoreni ormar" u Daruvaru/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Lucija Živković/ Foto: Privatni album
Lucija Živković/ Foto: Privatni album

- Darivatelj krvi, Stjepan Šmidt u organizaciji GDCK Daruvar prima odlikovanje predsjednika RH u četvrtak 09.05. U petak 10.05. u restoranu Terasa održat će se podjela priznanja za jubilarne darivatelje (50-75-100 darivanja muškarci, te 35-55 žene).

Jubilarni darivatelji krvi u 2021. godini s daruvarskog područja/ Foto: Predrag Uskoković
Jubilarni darivatelji krvi u 2021. godini s daruvarskog područja/ Foto: Predrag Uskoković

U subotu 11.05. u centru grada ponovno provodimo akciju "Otvoreni ormar" i prikupljamo donacije za medicinske krevete te pružamo podršku Poligonu sigurne vožnje prezentirajući Prvu pomoć, zaključuju iz daruvarskog Crvenog križa.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!