Fotografija: Prepirka oko Galerije Barutane 1991. rezultirala je novim vodstvom/Foto: MojPortal
Galerija
Prepirka oko Galerije Barutane 1991. rezultirala je novim vodstvom/Foto: MojPortal

Branitelji: "Obitelji poginulih nisu bili zadovoljni vođenjem Barutane. Stoga ju preuzima Muzej"

"Obiteljima je zasmetalo što je fokus na Barutani stavljen isključivo na tenkove i oružje. Iako je to djeci zanimljivo, zaboravlja se da je Barutana groblje pojedinih branitelja", podsjeća CrnomarićBJELOVAR - Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije čiji predsjednik je Marin Sabolović, poslalo je jutros dopis medijima u kojem prozivaju Grad Bjelovar i gradonačelnika Darija Hrebaka za ne produljenje ugovora o korištenju Spomen doma "Barutana 1991." Samim time, iz tog će prostora, pojašnjavaju, morati iseliti Galerija "Barutana 1991." kojom Društvo upravlja.

- Obavještavamo javnost da Galerija "Barutana 1991." zatvara svoja vrata 26. studenog 2023. Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije na traženje Grada Bjelovara upravlja Spomen domom "Barutana 1991." od siječnja 2017. godine, sa zamolbom da članovi Društva neiskorišten prostor pretvore u muzejski postav.

Novouređene prostorije Spomen područja Barutana 1991-/ Foto: Deni Marčinković
Novouređene prostorije Spomen područja Barutana 1991-/ Foto: Deni Marčinković

U praznim, nekorištenim prostorijama u kojima su zatečeni glodavci i prazne boce alkohola, brojni volonteri bez ikakve naknade izveli su suvremeni muzejski postav "Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar" kojeg je u samo prethodne dvije godine posjetilo posjetitelja, od čega je prodano 10 408 ulaznica, kupljenih isključivo dragovoljno. U muzejskom postavu izloženo je gotovo 1600 predmeta, a od 2022. muzejski je postav upisan u Registar javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj. Od 2019. godine djeluje i postav na otvorenom kojeg godišnje posjeti više od 30 000 posjetitelja, pojašnjavaju.

Bista Petra Stipetića

Dodaju kako je kamen spoticanja bila donacija gipsanog odljevka biste generala Petra Stipetića, djelo akademskog kipara Slavena Miličevića, za koju je traženo hitno uklanjanje, što je Društvo odbilo jer nije postojao opravdani razlog za njeno uklanjanje.

- No, Društvo je napravilo kompromis i glineni odljevak postavljen je u drugi prostor, ali očito kompromis nije bio dovoljan.

Marin Sabolović/Foto: Hrvatski vojnik
Marin Sabolović/Foto: Hrvatski vojnik

Izražavamo žaljene za ovakvim postupkom Grada Bjelovara, napose radi provedbe brojnih projekta, radi stvaranja ustanove i profesionalnog odnosa volontera i zaposlenika prema suvremenoj hrvatskoj povijesti, izražavamo žaljenje što će biti prekinuta provedba projekta "Stazom bjelovarsko-bilogorskih branitelja" koja je i ove godine trebala uključiti 600 učenika, ali poštujemo odluku gradonačelnika Daria Hrebaka i napuštamo Spomen dom "Barutana 1991.", poručuju.

Spomen područje Barutana/Foto: Hrvatski vojnik
Spomen područje Barutana/Foto: Hrvatski vojnik

- Za Galeriju "Barutana 1991." budućnost nije neizvjesna. Naime, nakon javne najave gradonačelnika Daria Hrebaka da podržava prijedlog Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, tijela Gradskog vijeća Grada Bjelovara kojeg čine predstavnici vladajućih stranaka, više je općina i gradova izrazilo želju da muzejski postav presele u njihove prostore ili se priključe radu već ustrojenih muzeja, ističu iz Društva.

Obitelji nezadovoljne

Budući da do prozvanog gradonačelnika Darija Hrebaka nismo uspjeli doći jer je službeno odsutan, za komentar smo nazvali Igora Crnomarića, predsjednika bjelovarskog Odbora za branitelje.

- Iako je u početku Marin Sabolović imao podršku svih branitelja, s vremenom se to promijenilo. Obitelji poginulih hrvatskih branitelja s Barutane su se usprotivili njegovom načinu rada. Zasmetalo im je prevenstveno to što je fokus isključivo na tenkovima i oružju. Iako je to djeci zanimljivo, zaboravlja se da Barutana nije samo Spomen područje već i groblje pojedinih branitelja koji nikada nisu ukopani, njima je tamo grob, pojašnjava Crnomarić i dodaje kako se izgubila priča Barutane. 

Spomenik poginulim bjelovarskim braniteljima/ Foto: Deni Marčinković
Spomenik poginulim bjelovarskim braniteljima/ Foto: Deni Marčinković

Žalosti ga, nastavlja, što se uporno naglašava da branitelji imaju nešto protiv Marina Sabolovića što nije nikako točno, naglašava.

- Odboru je uvijek na prvom mjestu pitati obitelji poginulih branitelja za njihovo mišljenje. Ako su obitelji nezadovoljne s načinom rada i funkcioniranja Galerije, nama je to dovoljno za djelovanje. S druge strane, arhitekti koji su projektirali Barutanu također su rekli da se dio oko Galerije kakva je trenutno ne uklapa u prostor. Da to nije smisao Barutane. Taj prostor je u SZ Hrvatskoj najveći simbol stradanja i ona mora biti iskristalizirana kao takva. Stoga već naveliko radimo plan s Muzejom koji će preuzeti upravljanje Barutanom, otkriva Crnomarić kojega smo upitali ako će onda ubuduće izgledati prostor gdje se sada nalazi Galerija.

Plan za spomen sobu

- Uredit ćemo spomen sobu koju obitelji neprestano traže. Tamo će biti fotografije branitelja s kraćim opisom, kao i opis postrojbi. Dakle, sve vezano uz poginule bjelovarske branitelje. Prostor će imati kustosa, bit će to svojevrsni izdvojeni pogon Muzeja, ističe Crnomarić koji priznaje da će s provedbom krenuti čim Sabolović iseli sa svojom Galerijom.

Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković

Ono što na kraju naglašava i što smatra važnim, est da će naposljetku Barutanom upravljati Muzej, a ne privatna udruga.

- To je jamstvo da će Barutana živjeti i kada nas branitelja za cca 10-ak godina ne bude. Grad, odnosno Muzej preuzima upravljanje prostorom i ono će usješno funkcionirati bez obzira tko bude gradonačelnik. To je za vjeke vjekova, to je budućnost, zaključio je Crnomarić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!