Fotografija: Galerija Barutana zatvara svoja vrata 26. studenoga/Foto: MojPortal, Društvo za očuvanje vojne tradicije
Galerija
Galerija Barutana zatvara svoja vrata 26. studenoga/Foto: MojPortal, Društvo za očuvanje vojne tradicije

Grad odlučio: Galerija "Barutana 1991." prestaje s radom u istomenom Društvenom domu

"Odluka je to Grada Bjelovara koji je Društvu odbio mogućnost nastavka korištenja Društvenog doma pa od 26. 11. Galerija Barutana 1991. zatvara svoja vrata za javnost", pojasnio je SabolovićDobre i loše vijesti stižu od Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, a vezane su uz Galeriju Barutana 1991. Krenimo redom...

Naime, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije pohvalilo se da je nedavno Galerija "Barutana 1991." primila svog 9.900-og posjetitelja u dvije godine koliko traje provedba projekta. Također, najavili su tada da će 10.000-og posjetitelja i sljedećih pet nagraditi majicama.

Milenijska fotografija/ Foto: DOHVT
Milenijska fotografija/ Foto: DOHVT

Vrlo brzo to se i dogodilo...

Nagrade 

- Vijest koju su predstavnici medija prenijeli o približavanju broju od 10 000 posjeta ponukala je brojne posjetitelje u Galeriju "Barutana 1991." Tako smo nešto više od tjedan dana od objave izdali i 10 000 ulaznicu i nagradili trojicu posjetitelja. Posebno nam je drago što su to učenici iz Koprivnice, koji su Dan sjećanja na žrtvu Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje iskoristili posjetom upravo našoj Galeriji.

Nagrađena su djeca iz Koprivnice/Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije
Nagrađena su djeca iz Koprivnice/Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

Njih 60 posjetilo je muzejski postav i postav na otvorenom, a razveselili su se i nagradama. Nije to bio jedini posjet toga dana, posjetili su nas i članovi Udruge hrvatskih branitelja invalida Domovinskog rata Repaš koje je kroz Spomen područje "Barutana 1991." proveo pukovnik Josip Trogrlić, a potom su ih kroz postav proveli naši djelatnici, pohvalili su se iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

Spomen područje Baruta/ Foto:
Spomen područje Baruta/ Foto: "Galerija Barutana 1991"

Kako kažu, pojekt "Društvenim poduzetništvom do očuvanja muzeologije hrvatske vojne baštine" financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda potvrdio je očekivanja.

- Barutana je postala prepoznatljivo mjesto ne samo u Bjelovaru već u cijeloj Hrvatskoj, što dokazuje broj posjetitelja koji su bili i koji su se već najavili za iduću 2024. godine, ponosno poručuju.

Jučer se ujedno u Galeriji "Barutana 1991. održala završna konferencija projekta "Društvenim poduzetništvom do osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine" financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda i Vlade Republike Hrvatske.

Završna konferencija

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije pomoću bespovratnih financijskih sredstava iz Europske unije izvelo je suvremeni muzejski postav Galerije "Barutana 1991. kako bi posjetiteljima i svim zainteresiranima omogućio potpun i kvalitetan doživljaj izloženih predmeta koji pričaju priču o velikoj hrabrosti i žrtvi prilikom stvaranja Domovine.

U uređenju su sudjelovali volonteri/ Foto: Deni Marčinković
U uređenju su sudjelovali volonteri/ Foto: Deni Marčinković

- Cilj je sredstvima Europske unije bio stvoriti izložbeni prostor Muzeja na svojstven način temeljen na primjerima sličnih europskih muzeja i novih trendova u području muzeologije. Projektom se pridonijelo jačanju kapaciteta Društva s ciljem transformacije udruge u društvenog poduzetnika, pri čemu će se stvoriti preduvjeti za osiguranje samoodrživosti Društva.

Tijekom dvije godine projekta u okviru osnovne djelatnosti društvenog poduzetništva, a to je muzejska djelatnost, Društvo je izdalo više od 11 000 ulaznica i ostvarilo više od 16 000 EURA prihoda, što je više od planiranih 10 posto ukupnog iznosa troškova projekta. Projekt je uključio više od 50 izravnih sudionika, a kroz dvije godine rada u širem smislu muzejski postav je posjetilo više od 30 000 posjetitelja, pohvalili su se iz Društva.

Izgubili koncesiju

Na završnoj konferenciji iznijeli su i loše vijesti, a to je da s 26. studenim, zatvaraju svoja vrata za javnost. 

- Odlični rezultati očito su nekoga zasmetali pa će Društvo s 31. sječnjem morati napustiti Spomen-područje Barutanu. Mi tu odluku moramo prihvatiti, ali ostavlja se pitanje koji je razlog tome. Ja i dalje smatram da Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije dobro radi, da je svaki naš potez bio dobar potez i da je naš najveći krimen što obitelji nismo vratili bistu Petra Stipetića na traženje politike. Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije stoga se pozdravlja s gradom Bjelovarom, poručio je Marin Sabolović, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

Pojasnio je kako je to odluka Grada Bjelovara koji je Društvu odbio mogućnost nastavka korištenja Društvenog doma "Barutana 1991." pa od 26. studenog 2023. Galerija "Barutana 1991." zatvara svoja vrata za javnost.

- Informativno-edukacijski centar "Barutana 1991.", odnosno Galerija "Barutana 1991." nastavit će s radom u suradnji s drugim muzejima u Republici Hrvatskoj. Dogovorene su dvije gostujuće izložbe, a zanimanje za muzejskim postavom Galerije "Barutana 1991." iskazalo je nekoliko gradova i općina u Hrvatskoj, uključujući i one okolne, tako da je budućnost Galerije "Barutana 1991." neupitna, kazao je Sabolović.

Marin Sabolović poručio je kako najveću štetu trpe posjetitelji//Foto: Hrvatski vojnik
Marin Sabolović poručio je kako najveću štetu trpe posjetitelji//Foto: Hrvatski vojnik

- Ako je žrtva za očuvanje istine, digniteta i vrijednosti Domovinskog rata, s tim i očuvanje časti generala Petra Stipetića, kao i svakog drugog branitelja ili obitelji koja nam je povjerila neki predmet bila odlazak s "Barutane", onda smo na tu žrtvu ponosni. Najveću štetu u ovom činu nećemo pretrpjeti mi, nama će pasti veliki teret s leđa, štetu će pretrpjeti naši posjetitelji, njih 10 408, odnosno preko 30 000 koji su nam u dvije godine dali ovo povjerenje, zaključio je Sabolović.

Partneri projekta
Partneri projekta

Partneri projekta
Partneri projekta

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!