Fotografija: U petak, 29. rujna, Galerija
Galerija
U petak, 29. rujna, Galerija "Barutana 1991." održava Dan otvorenih vrata, a otvoreni su za posjetitelje od 10 do 20 sati/Foto: Galerija "Barutana 1991."

Maketa Skladišta ratnih rezervi Bedenik na Barutani: "Pripremali smo ovo godinu dana"

Spomen soba sadrži povjesnicu s opisanim događajima 29. rujna, fotografije hrvatskih branitelja poginulih 29. rujna u skladištu "Bedenik" te virtualni prikaz skladišta ratnih rezerviGalerija "Barutana 1991." uoči Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja pripremila je raznolik program.

Kako poručuju, u četvrtak 28. rujna, nakon otkrivanja spomenika Siniši Paunoviću, na Spomen području "Barutana 1991.", u Galeriji "Barutana 1991." bit će predstavljena maketa Skladišta ratnih rezervi Bedenik, postavljena u spomen sobi Galerije.

Maketa Skladišta ratnih rezervi Bedenik

Maketa je izrađena u u suradnji s Hrvatskom udrugom vojnih minijaturista - IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Molimo medije da poprate ovaj događaj, napose jer se radi o vrlo izazovnom projektu koji traje gotovo godinu dana, a koji će zasigurno biti zanimljiv mlađim naraštajima. Spomen soba, uz spomenute makete, sadrži povjesnicu s opisanim događajima 29. rujna, fotografije hrvatskih branitelja poginulih 29. rujna u skladištu "Bedenik" te virtualni prikaz skladišta ratnih rezervi i događaja 29. rujna u krugu skladišta.

Foto: Galerija
Foto: Galerija "Barutana 1991."

- U petak, 29. rujna, Galerija "Barutana 1991." održava Dan otvorenih vrata, a otvoreni smo za posjetitelje od 10 do 20 sati. U isto vrijeme bit će otvorena i vozila na postavu na otvorenom koje će, uz stručno vodstvo, moći obići svi posjetitelji te zaviriti u unutrašnjost, što nije česta prilika. Veseli nas što je najavljeno sudjelovanje učenika bjelovarskih škola u Mimohodu pobjednika i pozivamo ih da nas posjete.

Prijevoz revitaliziranog vozila TOP 1

U utorak, 3. listopada održat će se konferencija za medije ispred revitaliziranog vozila TOP 1 iz Kusonja, a koje će na postav na otvorenom biti postavljeno uoči Dana Grada Bjelovara i Dana Bjelovarskih branitelja. Vozilo će pod policijskom pratnjom biti prevezeno od poduzeća Ma-PA do postava na otvorenom Galerije "Barutana 1991." u srijedu u 18 sati što će zasigurno biti zanimljivo javnosti.

Foto: Galerija
Foto: Galerija "Barutana 1991."
Foto: Galerija
Foto: Galerija "Barutana 1991."

Podsjećamo, inicijativa za obnovom vozila pokrenuta je 2015. godine, a 2022. godine Grad Pakrac je ustupio ostatke vozila Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije. Projektom "TOP 1" financiranog sredstvima Grada Bjelovara izvedena je cjelokupna revitalizacija vozila u kojoj su sudjelovali Ivica Širac, sudionik Domovinskog rata i majstor u Tvornici oklopa Prekopakra u kojoj je vozilo i izrađeno, te pripadnici A satnije okupljeni u Klub veterana, napose hrvatski branitelj i pripadnik A satnije Perica Drmić. Uz revitalizirano vozilo bit će izloženi i izvorni ostaci, a u listopadu nas očekuje postavljanje interaktivnog totema koji će prikazivati povjesnicu događaja u Kusonjama, financiranog sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske,m poručuju iz Galerije "Barutana 1991."

Napominju još jednom kako će uoči Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja raditi u uredovno radno vrijeme u četvrtak i subotu od 13 do 20 sati, a u petak 29. rujna, kako su naveli, izvanredno od 10 do 20 sati.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!