Fotografija: Mališani su bili presretni što divlju životinju mogu promatrati iz blizine/Foto: Mirela Halupa
Galerija
Mališani su bili presretni što divlju životinju mogu promatrati iz blizine/Foto: Mirela Halupa

U dvorištu daruvarskog vrtića uhvaćena lisica. Djeca se oduševila i pitala: "A što će biti s njom?"

Posljednjih dana primijećeno je da lisica prolazi kroz dvorište vrtića pa je postavljena klopka u koju se životinja sinoć uhvatilaMališanima koji pohađaju daruvarski Dječji vrtić Vladimira Nazora današnji je dan počeo krajnje neobično i uzbudljivo. Naime, rano ujutro imali su priliku izbliza vidjeti lisicu koja se tijekom večeri uhvatila u postavljenu klopku. 

- Vidi kako je lijepa! - vikala je jedna curica.

- Hladno joj je, trese se! - poviknula je druga. 

- Nije joj hladno, ona ima krzno. Trese se jer je uplašena - mudro je rekao jedna dječak. 

"Lijo, lijo, je li ti hladno?", pitali su je vrtićanci/Foto: Mirela Halupa
"Lijo, lijo, je li ti hladno?", pitali su je vrtićanci/Foto: Mirela Halupa

Djeca su uzbuđeno, uz prisustvo odgajateljica, promatrala šumsku životinju kako leži u kavezu pazeći da mu se previše ne približe. Nikad dosad u životu nisu iz takve blizine gledali lisicu pa možete zamisliti kako su se uzbuđeno osjećali. 

- Lisice su lukave životinje! - dobacio je netko iz grupe mališana.

- A ova možda baš i nije toliko lukava kada se uspjela uhvatiti u klopku - sa smiješkom je odgovorila odgajateljica Jovita. 

Lisica je mirno ležala dok su je mališani promatrali/Foto: Mirela Halupa
Lisica je mirno ležala dok su je mališani promatrali/Foto: Mirela Halupa

A otkud uopće klopka u dvorištu vrtića? Pa, netko je proteklih dana primijetio da se lisica prolazi kroz dvorište vrtića kada padne mrak pa je dogovoreno da se u dvorište postavi klopka. Istu večer lisica se uhvatila u klopku. 

- A što će sada biti s lijom? - pitao je znatiželjno i pomalo zabrinuto jedan mališan.

Djecu je zanimalo kako se lisica uhvatila u klopku/Foto: Mirela Halupa
Djecu je zanimalo kako se lisica uhvatila u klopku/Foto: Mirela Halupa

- Sad ćemo pozvati veterinara, a on će je odvesti i pustiti natrag u šumu - odgovorila je odgajateljica, a mališanima je nekako laknulo što će životinja ponovno biti na slobodi. 

Inače, lisice se sve više viđaju u gradovima pa tako i u Daruvaru. Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode u udruzi Biom nedavno je za Jutarnji list objasnio zašto se to događa i zbog čega se ljudi ne bi trebali bojati lisica, ako ih vide u gradu. 

Split, 210312.
Dipl. ing. šumarstva Ivan Budinski/Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Split, 210312. Dipl. ing. šumarstva Ivan Budinski/Foto: Nikola Vilić/CROPIX

- Nekadašnji strah od lisica je prvenstveno bio vezan uz pojavu bjesnoće, međutim u Hrvatskoj bjesnoća nije zabilježena već dugi niz godina, iako se velik broj lisica koje budu odstrijeljene u lovstvu testiraju na bjesnoću. Razlog tomu je oralna vakcinacija, dakle cjepivo koje se razbacuje iz aviona, lisice se tako cijepe protiv bjesnoće. Bjesnoća je, usudimo se reći, istrijebljena u prirodi u Hrvatskoj - pojasnio je Budinski.

Dan je mališanima u vrtiću počeo krajnje neobično/Foto: Mirela Halupa
Dan je mališanima u vrtiću počeo krajnje neobično/Foto: Mirela Halupa

Lisice u grad dolaze i zbog toga što se naš način života promijenio, ‘nudimo’ im jako puno hrane, kaže Budinski:

- Svugdje po gradu ima hrane, ostataka kruha, sendviča, pomfrita, čipsa, salame. Tko god šeta psa po gradu, može vidjeti da pas svako malo nešto njuška i nešto pokušava pojesti. Tako i lisica, odnosno druge divlje životinje, imaju priliku naći hranu po gradu. Samim tim nam čine korist, jer inače bi ta hrana trunula, kvarila se, smrdjela bi… Lisice to pokupe i na taj način funkcioniraju u gradu - pojašnjava.

No, što učiniti kad vidimo lisicu?

- Lisica će se sama skloniti od vas, neke će se s vremenom možda pripitomiti pa jesti iz zdjelice mačke ili psa, možda će vam loviti miševe i štakore. Pustite lisice na miru, nećete ih ni primjećivati. One će i dalje biti divlje životinje samo će se manje bojati ljudi, a ljude neće ugrožavati - smatra Budinski.