Fotografija: Predstava je na programu u utorak 30. travnja 2024. u 20 sati/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Predstava je na programu u utorak 30. travnja 2024. u 20 sati/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Je li svrha života preživjeti? Doznajte odgovor u Daruvaru na predstavi "Kad svijeće dogore"

Dvojica prijatelja nalaze se poslije 30 godina i verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći...



U prodaji su ulaznice za novu kazališnu predstavu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Kad svijeće dogore" kazališta Erato. Cijene ulaznica: 7 eura redovna, 5 eura umirovljenici i invalidi.  Predstava je na programu u utorak 30. travnja 2024. u 20 sati.

O predstavi

Ako je smrt zadana i neizbježna, onda pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri postaju dominantna i kao kulminacija: Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti? Maraieva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Márai preskače banalnosti i piše o suštini.

A povratak suštini, za sve nas pomalo je zaboravljena kategorija.

Dvojica prijatelja nalaze se poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dvojica ostarjelih muškaraca i jedna žena isprepliću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetoga suspensa.

Žilavost i čvrstoća

Evocirajući prošlost, skidajući sloj po sloj s tajanstvenoga događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe. Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li zaista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.

"Vidiš, ova tajna koja stoji između nas ima ogromnu moć poput mesarskoga noža koji reže tkivo života dok mu istodobno daje žilavost i čvrstoću. A to nas održava na životu, daje nam neizbježnu svrhu."

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!