Fotografija: Prvi pohod novom Lipičkom obilaznicom okupio je mnoštvo planinara iz čak 24 društva/Foto: Compas
Galerija
Prvi pohod novom Lipičkom obilaznicom okupio je mnoštvo planinara iz čak 24 društva/Foto: Compas

Prvi obilazak Lipičkom planinarskom obilaznicom okupio čak 80 planinara iz 24 društva

Planinare je pozdravio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana poželivši im ugodan obilazak Lipičke planinarske obilaznice koju je okarakterizirao kao novi turistički proizvod koji će Lipik imati u svojoj ponudi
LIPIK - Više od 80 planinara iz 24 planinarska društva, među kojima su bila i dva planinarska društva iz Slovenije, prisustvovali su današnjem otvorenju i uputili se na prvi obilazak novom Lipičkom planinarskom obilaznicom.

<p>Planinari su stigli turističkim vlakićem do lipičkih vinograda/Foto: Compas</p>

Planinari su stigli turističkim vlakićem do lipičkih vinograda/Foto: Compas

Lipička planinarska obilaznica koju je osmislilo Planinarsko društvo „Lipa“ Lipik duga je dvadesetak kilometara i ima šest kontrolnih točaka, a od Jelkinog brijega u lipičkom perivoju proteže se preko lipičkih vinograda, Kovačevca, Rađenovaca, Bijele Stijene, Gornjeg Čaglića, Skenderovaca te nazad do Lipika. Početno okupljanje i upis planinara bilo je u jutarnjim satima podno Jelkinog brijega u lipičkom perivoju gdje je planinare dočekao domaćin PD „Lipa“ s doručkom i pićem dobrodošlice i gdje su sudionici današnjeg obilaska mogli kupiti dnevnik obilaznice i bonove za grah, piše Compas.

Podrška gradonačelnika

Planinare su u ime PD „Lipa“ Lipik pozdravili i s obilaznicom upoznali Josip Matijević i Željko Tomašević koji su vodili obilazak.

<p>Planinare je pozdravio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Compas</p>

Planinare je pozdravio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Compas

Pozdravio ih je i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji im je poželio dobrodošlicu u Lipik i ugodan obilazak Lipičke planinarske obilaznice koju je okarakterizirao kao novi turistički proizvod koji će Lipik imati u svojoj ponudi, a okupljene planinare pozdravio je i Šlajner iz komisije za planinarske puteve Hrvatskog planinarskog saveza koji je istaknuo i kao možebitnu pozitivnu posljedicu pandemije otvaranje brojnih planinarskih kružnih obilaznica poput lipičke.

Naklonjeno vrijeme

Planinari su do lipičkih vinograda organizirano prevezeni turističkim vlakićem te su se malo prije 9 sati ujutro uputili u obilazak. Vremenski uvjeti su bili naklonjeni planinarima, a iako je jutarnja temperatura bila oko 9 stupnjeva prognoza nije predviđala kišu. Trajanje obilaska predviđeno je do 17 sati kada je sudionicima bio organiziran ručak (planinarski grah) poslije kojega će moći ovjeriti svoje dnevnike obilaznice i bit će im dodijeljene značke, piše Compas.

<p>Okrijepa prije polaska/Foto: Compas</p>

Okrijepa prije polaska/Foto: Compas

U ime PD „Lipa“ predsjednik Josip Matijević uputio je zahvale Gradu Lipiku koji je velikodušno pomogao u organizaciji i ostvarivanju projekta Lipičke planinarske obilaznice.

<p>Vrijeme je planinarima bilo naklonjeno - bez kiše/Foto: Compas</p>

Vrijeme je planinarima bilo naklonjeno - bez kiše/Foto: Compas