Fotografija: Obrtnici Pakraca i Lipika nakon akcije obnove kuća u taborištu/Foto: Mario Barać
Galerija
Obrtnici Pakraca i Lipika nakon akcije obnove kuća u taborištu/Foto: Mario Barać

Lipički i pakrački obrtnici, uz pomoć župe Manhattan, grade kuću obitelji iz okolice Petrinje

"Trenutno trebamo dasaka za oplatu. Molim, ako netko ima dasaka da nam se javi jer bismo u subotu materijal odvezli na gradilište u Grabovac Banski", kaže Kazimir Martinović
Nakon što su u posljednjim danima prošle i prvim danima ove godine sudjelovali u hitnoj sanaciji i popravku više od 40 obiteljskih kuća u okolini Petrinje koje su oštećene u razornom potresu 29. prosinca 2020., pakrački i lipički obrtnici ponovno su humanitarno aktivni.

Ponajprije zahvaljujući Lipičaninu Kazimiru Martinoviću, vlasniku Obrta MK za izvođenje krovnih konstrukcija, uključili su se u obnovu kuće obitelji Grubić iz mjesta Grabovac Banski, naselja smještenog u neposrednoj blizini epicentra potresa, između Gline i Petrinje.

<p>Obitelj Grubić i don Marin snimljeni ove zime/Foto: Mario Barać</p>

Obitelj Grubić i don Marin snimljeni ove zime/Foto: Mario Barać

Pakrački i lipički obrtnici ovu inicijativu razrađuju već mjesecima, a započeta obnova dodatno dobiva na važnosti zbog činjenice da obnova s državnog nivoa funkcionira nikako ili jako loše, a ljeto je na izmaku, bliži se zima što za brojne obitelji koje i danas žive na tom području znači još veću neizvjesnost i brigu.

<p>Obrtnici Pakraca i Lipika nakon akcije obnove kuća u taborištu/Foto: Mario Barać</p>

Obrtnici Pakraca i Lipika nakon akcije obnove kuća u taborištu/Foto: Mario Barać

- Još u vrijeme radova sanacije kuća u Taborištu i ostalim mjestima nedaleko Petrinje, mi obrtnici i poduzetnici s područja Lipika i Pakraca dogovorili smo se i odlučili da barem jednoj obitelji pomognemo konkretno, tako da im sagradimo kuću. Nismo žurili u taj projekt jer smo htjeli da se situacija „slegne“ i da odvažemo što učiniti - pojašnjava Kazimir koji već neko vrijeme humanitarno i uglavnom samostalno radi na izgradnji. Radovi su došli do faze kada više ne može sam i kada je potrebna veća pomoć i po pitanju rada i radne snage, i po pitanju opreme i sredstava za rad.

Trebali pomoć i bez potresa

Do braće Antona-Petra i Deana Grubića koji žive zajedno sa suprugama i ukupno petero djece, te teško bolesnom majkom, Kazimir je došao preko rođaka.

 - Kada sam s njim razgovarao i rekao mu za našu ideju obnove, bez razmišljanja mi je predložio obitelj Grubić i sjećam se da je tad rekao: Ako ikome treba pomoći, onda treba pomoći njima. Nekoliko dana poslije akcije u Taborištu zajedno sa sinom Matom i Davorom Lepkom, predsjednikom Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, otišli smo u Grabovac Banski i obišli obitelj Grubić.

<p>Završeno je postavljanje armaturne žice/Foto: Mario Barać</p>

Završeno je postavljanje armaturne žice/Foto: Mario Barać

Tad smo se uvjerili u kako lošim uvjetima žive i kako je toj obitelji uistinu teško i uvjerili smo se da naša pomoć treba ići baš njima. Na povratku u Lipik svi smo bili pod dojmom, a sjećam se da je moj sin Mato tada rekao: Tim ljudima je trebalo pomoći i da nije bilo potresa.

Dvije kuće u jednoj

Konkretno, radi se o izgradnji kuće dimenzije 19x5 metara što su u stvari dvije kuće spojene u jedan objekt za koji postoji gotov projekt izgradnje, a interesantno je i na koji je način već osiguran kompletan materijal za izgradnju ove kuće.

<p>Mato Martinović (lijevo)/Foto: Mario Barać</p>

Mato Martinović (lijevo)/Foto: Mario Barać

Kazimira je kontaktirao don Marin Ninčević, zadarski svećenik i misionar koji se bavi humanitarnim radom. Don Ninčević je preko svojih poznanstava nabavio sredstva i to ni manje ni više nego u župi Manhattan u New Yorku i to za obnovu nekoliko objekata nastradalih u potresu. Predložio je da se iz tih sredstava financira i nabava kompletnog materijala za izgradnju kuće obitelji Grubić. To znači da je sav materijal za gradnju osiguran i već kupljen i plaćen, a sada je potrebna radna snaga i sredstva i oprema za rad.

Kazimir je odradio i završio sve radove iskopa, zahvaljujući strojevima (bageri, labudica) koje su ustupili kolege obrtnici Vlado Amić i Alen Jaković, armatura je postavljena i sve je betonirano i sada kreće betoniranje nadtemelja.

Hitno potrebne daske

- Trenutno nam je najpotrebniji materijal za oplatu. Trebamo dasaka za nešto više od 70 četvornih metara oplate, 120 dužnih metara daske koja ide na visinu između 50 i 60 centimetara. Zato molim i pozivam ako tko ima dasaka da nam se javi jer plan je da u subotu ujutro prikupljeni materijal odvezem kamionom na gradilište u Grabovac Banski. Sljedeći tjedan je u planu izrada oplate pa ako ima majstora koji znaju šalovati i voljni su pomoći, neka se jave. Nakon toga ide betoniranje ploče i ako sve bude išlo po planu, nadam se da bi za 2 i pol tjedna mogli krenuti sa zidanjem - apelira Kazimir.

<p>Radovi uskoro izlaze iz zemlje/Foto: Mario Barać</p>

Radovi uskoro izlaze iz zemlje/Foto: Mario Barać

Procjenjuje da bi pet majstora i isto toliko pomoćnih radnika sve to uspjelo sazidati u nekoliko dana. Nakon toga slijede ostali radovi sve do stavljanja kuće pod krov radovima što je plan napraviti do zime. Građa za krov je također nabavljena, poklanja ju donator iz Tomislavgrada, a kuća će na kraju biti prekrivena limom koji je također nabavljen. Nabavljena je i bit će postavljena i vanjska stolarija, a električne instalacije će raditi donatori iz Zadra. Unutarnje uređenje (žbukanje, glazure) za sad nije planirano.

I Davor Lepka apelira na sve one koji su u prilici da se, u okviru svojih mogućnosti, uključe u ovu humanitarnu akciju ili fizičkim radom ili ustupanjem sredstava i opreme za rad.

- Bili smo svjedoci strašnog razaranja tog dijela Hrvatske. Kada smo planirali ovu akciju znali smo da ne možemo spasiti i pomoći svim tim ljudima i njihovim uništenim i teško oštećenim kućama. Ali smo shvatili i odlučili konkretno pomoći barem jednoj, u ovom slučaju dvjema obiteljima, i omogućiti im da imaju kuću za normalan život. Ovo nam je prilika da to zajednički učinimo- zaključuje Lepka.

Molimo sve zainteresirane da se s prijedlozima i ponudama za pomoć jave na broj 099/422-4223 (Mario).

<p>Na gradilištu u Grabovcu Banskom/Foto: Mario Barać</p>

Na gradilištu u Grabovcu Banskom/Foto: Mario Barać