Fotografija: Posljednje pripreme prije premijere/Foto: Mario Barać
Galerija
Posljednje pripreme prije premijere/Foto: Mario Barać

Na premijeru mjuzikla "Dobri jarani" u Pakracu dolaze i članovi Zabranjenog pušenja?

Ovaj zanimljiv i zabavan mjuzikl, koji će sigurno privući interes publike, inspiriran je scenarijem dugometražnog filma "Balada o Pišonju i Žugi"U tijeku su posljednje pripreme za premijernu izvedbu glazbeno-scenskog djela „Dobri jarani“ koja će biti održana u subotu 5. ožujka u Hrvatskom domu u Pakracu, s početkom u 18 sati. 

Radi se o mjuziklu koji je nastao suradnjom amaterske Glumačke sekcije Kulturno-prosvjetnog društva „SLOGA“ Pakrac i poznatog i popularnog benda „Zabranjeno pušenje“. 

Detalj s probe/Foto: Mario Barać
Detalj s probe/Foto: Mario Barać

Ovaj zanimljiv i zabavan mjuzikl, koji će sigurno privući interes publike, inspiriran je scenarijem dugometražnog filma "Balada o Pišonju i Žugi", kojeg potpisuju Davor Sučić, frontmen i pjevač „Pušenja“ i dramaturg Vladimir  Đurđević te sadržajem odabranih pjesama ove legendarne sarajevske grupe. 

22 pjesme „Pušenja“

Libreto je pripremila Dubravka Špančić koja potpisuje i režiju mjuzikla u kojem će, također amaterski, glumački glazbeni bend izvesti 22 uspješnice „Zabranjenog pušenja“.

Radnja mjuzikla se odvija u Sarajevu, dotiče jednim dijelom i Pakrac, a osim postojećih članova glumačke sekcije i Udruge, u ovom projektu sudjeluju i neki drugi neizbrušeni glumački i glazbeni „dragulji“ Pakraca i Lipika.

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

Nekima će ovo biti prvo pojavljivanje na kazališnim „daskama koje život znače“, a da se radi o stvarno širokoj lepezi sudionika, potvrđuje podatak da je raspon godina od 16 do 55. 

KPD „Sloga“ posljednjih godina vrlo intenzivno radi na pripremama i uprizorenju glazbeno-scenskih i kazališnih komada, a krajem 2020. je njihov trud nagrađen trima nagradama za mjuzikl „Tko pjeva zlo ne misli“, o čemu smo već pisali OVDJE

Nije za djecu

- U dramskom dijelu ovog mjuzikla, nastoji se predočiti život mladih sa socijalno društvenih  margina velikog grada, koji streme zajedničkom cilju i njegovanju istinskog prijateljstva. Takav život je protkan i životnim izazovima i problemima, od droge, kriminala, ljubavi i rastanaka do nacionalnih i etničkih razlika pa dramski tekst podrazumijeva psovke. Scenski se prikazuje nekoliko nasilnih scena, tako da ovaj komad ni u kom slučaju nije namijenjen djeci, objašnjava Dubravka Špančić koja je na realizaciji ovog projeta zajedno s glumcima i pjevačima radila u dva dijela. 

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

Ovisilo se o epidemiološkim mjerama pa se tako u „prvom valu“ radilo tijekom zime 2020./2021., a potom intenzivnije u jesen i zimu 2021./2022.. To je za posljedicu imalo odustajanje glumaca i glazbenika, promjene libreta i razne prilagodbe. 

- Ovaj mjuzikl je za izvođače veliki izazov, ne samo jezični i kulturološki, već prije svega glazbeni jer preuzimamo rizik uspjeha adaptiranih, skraćenih i prilagođenih songova poznatog rock sastava! „Teške“ teme poznatih i rado pijevnih hitova „Pušenja“ podastiremo publici na drugačiji način, s novim smislom i dodanom vrijednošću.

Zadnje pripreme su pri kraju. Dolaskom lijepog vremena i duljih dana svi imamo sve više obveza i zato smo odredili baš tu subotu, na početku korizme i uoči Dana Grada Pakraca. Dio sudionika studira ili radi tijekom tjedna u drugim gradovima, vikendima neki imaju svojih poslovnih obveza i teško je uskladiti vrijeme za zajedničke probe. Dodajmo k tome oboljele, povrijeđene, veliki upitnik vezan za mogući broj publike, a tremu spominjati nećemo, pojašnjava Špančić.

Mjere uvjetuju broj posjetitelja

Upravo je broj posjetitelja koji ovisi o aktualnim epidemiološki mjerama možda i najveći upitnik. Špančić se nada da će do premijernog nastupa 5. ožujka ipak doći do određenog popuštanja mjera pa bi u tom slučaju predstavu moglo vidjeti pratiti više ljudi. U svakom slučaju ulaznice za predstavu će se naplaćivati 30 kuna. 

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

- Nastanak ove predstave nije sufinanciran niti iz jednog izvora te „Sloga“  samostalno snosi trošak. Uz režijske troškove za struju i grijanje prostora u  kojem smo održavali probe, bilo je potrebno napraviti i kulise, kostime, rekvizite koje smo osiguravali iz privatnih izvora sudionika i prijatelja. Kao i obično, nitko za ovaj mjuzikl ne prima honorar, a tijekom razdoblja rada plaćen je na neki način samo tehničar i inače zaposlen u Udruzi. I ovoga puta pomogli su naši sugrađani, File i njegova moto ekipa, Elio Lipovski sa rasvjetom, Ivanka Ristić u krojačkim radovima, Ebony Lasić na uljepšavanju kulisa, plakat koji je u pripremi izrađuje Dalibor Talajić, a pomagali su i članovi naših obitelji te članovi KPD „Sloga“, objašnjava Špančić. 

22 glumca i pjevača

Već je spomenuto da će u mjuziklu „Dobri jarani“ biti izvedene 22 pjesme „Zabranjenog pušenja“, a u predstavi će sudjelovati i 22 glumca i pjevača. Na sceni će se pojaviti Leo Lapaš, Daron Duchač Lalić, Krešimir Hihlik, Luka Feher, Ivan Abrić, Benjamin Stanojev, Grgur i Greta Špančić, Leon Krajačić, Predrag Peđa Kukić, Mario Barać, Dean Deki Nagy, Josip Nešo Knežević, Dragan Starivlah, Lara Zelenika, Stela Major, Nina Babojelić, Ksenija Vacek, Severina Popov, Marta Filipović, Emi Ančić i Matko Šuperina, a uz Dubravku Špančić, u tehničkom dijelu sudjeluju i Jozo Jozz Hodak i Krešimir Mađaroši.

I članovi „Pušenja“ na premijeri?

Ovaj mjuzikl je pripremljen u suradnji i dogovoru sa bendom „Zabranjeno pušenje“ koje je bez problema ustupilo pravo korištenja njihovih pjesama, a velika je vjerojatnost da se neki od članova banda i pojaviti u Pakracu 5. ožujka na premijeri.

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

- Naravno da postoji bojazan jer ne znamo hoće li se priča svidjeti publici, hoće li naše adaptacije pjesama biti razumljive, hoće li izvedba biti slijedna i u isto vrijeme zabavna. Ali kako god da bude, ja sam jako zahvalna svim sudionicima na predivnom vremenu proba, kreativnog ludila, smijeha i radosti koju sam uživala u ovom turobnom pandemijskom razdoblju. Posebno me radovalo međusobno uvažavanje jedni drugih, starih i mladih, žena i muškaraca, profesionalnog pristupa s amaterizmom. Ne znamo jesmo li spremni prikazati što smo radili, koliko kvalitetno i vjerno ćemo prenijeti publici nakanu cijele priče, ne znamo hoćemo li glazbeno ili glumački kiksati? Osobno sanjam o tome da publika pjeva s nama barem na refrenima, da se ponekad nasmiju i na kraju kući ponesu osmjehe i dobro raspoloženje. Mi ćemo zasigurno uživati u izvedbi svjesni da smo amateri, da se ne spremamo za Broadway nego da radimo nešto bez naknade i s ljubavlju, zaključuje Špančić.