Fotografija: Sportski centar Pakrac/ Foto: Pakrački list
Galerija
Sportski centar Pakrac/ Foto: Pakrački list

Grad Pakrac među deset vodećih hrvatskih gradova po ulaganjima u sport

S ciljem većeg razvoja cikloturizma, planiraju se izgraditi nove biciklističke staze i urediti postojeće te organizirati brojne utrke, kažu iz GradaGrad Pakrac među vodećim je hrvatskim gradovima po ulaganjima u sport direktno iz gradskog proračuna, objavio je portal gradonačelnik.hr, analizirajući podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna.

Budući da ažurnih podataka za 2021. godinu još uvijek nema, u obzir je uzeta 2020. godina. Navedena analiza pokazuje da su za sport i rekreaciju svojih građana otprilike podjednako ulagali ‘morski’ i ‘kontinentalni’ gradovi, pri čemu su ipak mali i srednji gradovi u odnosu na velike – koji su razumljivo prednjačili u apsolutnim iznosima – izdvajali nešto više sredstava prema udjelu iz vlastitih proračuna.

Uz to, zanimljivim se pokazuje i da je tek deset gradova za ovu stavku u 2020. uložilo više od deset posto svog godišnjeg proračuna, a niti jedan preko dvadeset, što se logično može možda tumačiti i aktualnim pandemijskim razlozima (manje sportskih aktivnosti i manifestacija, preusmjeravanja sredstava iz sporta kao potpora za neka druga proračunska područja…). 

Pakrac drugi po ukupnom postotku

U promatranom razdoblju, za sport je po stanovniku najviše izdvojio Grad Crikvenica, 1.142 kune ‘per capita’. Iznad tisuću ‘sportskih’ kuna po glavi stanovnika imali su još samo Varaždin (1.028 kuna) i Novigrad (1.004 kune), a među 10 najizdašnijih u toj rubrici su i: Petrinja (888 kuna), Sisak (842 kune), Pakrac (837 kuna), Makarska (824 kune), Kastav (764 kune), Poreč (669 kuna) i Sinj (651 kuna). Dvanaest gradova je pritom prosječno po stanovniku u sport usmjerilo 500-1.000 kuna, njih 33 između 200 i 500, a 29 gradova čak ispod 100 kuna.

Izdvajanja po stanovniku/ Foto: gradonačelnik.hr
Izdvajanja po stanovniku/ Foto: gradonačelnik.hr

Po ukupnom postotnom izdvajanju za sport iz Proračuna u vrhu se našao Sinj, koji je za tu granu osigurao 19.19 posto sredstava, ispred Pakraca sa 17.05 posto proračunskog udjela, zatim Sisak (14,4 posto), Petrinja (14,37), Kastav (14,26), a pozicije u Top 10 zauzimaju i Varaždin, Prelog, Metković, Orahovica i Crikvenica.

Izdvajanja po ukupnom postotku/ Foto: gradonačelnik.hr
Izdvajanja po ukupnom postotku/ Foto: gradonačelnik.hr

Listu onih koji su u 2020. povećali u postotku svoja ulaganja u sport u odnosu na 2019. predvodi Grad Kastav, jedini preko 500 posto, odnosno 557,4 posto rasta proračunskih izdvajanja. Nešto niži postotak bilježe za njim Petrinja (492,4 posto), Prelog (268,3 posto) i Vinkovci (255,4 posto), a pet gradova s preko 200 posto povećanja (216,6) zaključuje Orahovica. U 10 vodećih s iznad 80 posto su isto tako i: Pakrac, Zlatar, Valpovo, Pregrada i Sisak. Baš svim ostalima postotak rasta iznosi ispod 40 posto, a ravno 40 gradova uopće i ima povećanje izdvajanja, dok su s negativnim trendom bila – 84 grada.

Konstantno veća ulaganja 

Petrinja u Sisačko-moslavačkoj županiji je istovremeno, pak, uoči nažalost katastrofalnog potresa koji je taj grad i okolicu zadesio koncem godine, prednjačila prema rastu izdvajanja za sport u 2020. u odnosu na 2017. s popriličnih 688,2 posto, ispred najbližih u poretku Pakraca (509,6 posto), Kastva (488,3 posto) i Knina (401,2). Tu su u vrhu još i Nin (274,8 posto), Pregrada (230,8), Crikvenica (222,2), Metković (205,5), Pleternica (192,0) i Sisak (188,1 posto trogodišnjeg povećanja izdvajanja). Rast iznad 100 posto imalo je 20 gradova, 12 ih je postiglo povećanje između 50 i sto posto, pozitivan trend 2017.-2020. evidentirao se u 76 gradova, a ‘minus’ – u 48 hrvatskih gradova.

Drugim riječima, Grad Pakrac našao se u vrhu svih rubrike naše analize sportskih izdvajanja. Tako je drugi po proračunskom udjelu ulaganja za sport u 2020. (17.05 posto) i po porastu izdvajanja u 2020. naspram 2017. (509.6 posto), a šesti u 2020. prema izdvajanju za sport ‘per capita’ i prema postotnom povećanju izdvajanja 2019.-2020. (113.8).

Opstanak lokalnog sporta

U Gradu se proračunskim sredstvima sufinanciraju, posredno i neposredno, redovne aktivnosti sportskih udruga, izvannastavne sportske aktivnosti djece i učenika, sportsko-rekreacijske aktivnosti građana, poticajni programi namijenjeni praćenju i nagrađivanju vrhunskih i perspektivnih sportaša, posebni i izvanredni programi – organizacija i provedba tradicionalnih i značajnijih međunarodnih priredbi u gradu, nastupi ekipa i sportaša na međunarodnim natjecanjima te stručno osposobljavanje i usavršavanje sportskih djelatnika. Razvoj lokalnog sporta najvećim dijelom, a najčešće i isključivo, financira se sredstvima Grada Pakraca, čime se jamči barem minimalno financiranje za opstanak lokalnog sporta u interesu zagovora zdravog načina života.

Pakrac je u vrhu hrvatskih gradova po izdvajanjima za sport/Foto: Pakrački list
Pakrac je u vrhu hrvatskih gradova po izdvajanjima za sport/Foto: Pakrački list

Kako bi sport kao važna tradicionalna aktivnost građana bio što istaknutije zastupljen u odnosu na druge djelatnosti organizacija civilnog društva, osnovana je Sportska zajednica Grada Pakraca, koja ima za zadaću unaprjeđenje postojeće sportske kvalitete koja pridonosi promidžbi grada na nacionalnoj i međunarodnoj razini, ulagati u razvoj mladih sportaša, ali i uključivati u sportske aktivnosti što veći broj građana, posebice djece i mladeži. Uz navedeno, ciljevi su razvoj i napredak sportskih udruga u natjecateljskom sustavu, omogućiti održivost udruga sportske rekreacije te sva ostala djelovanja u sportu čiji su ciljevi i aktivnosti usmjerene ka promociji sporta i zdravom načinu života.

Razvoj cikloturizma

- S ciljem većeg razvoja cikloturizma i unaprijeđenja prometne infrastrukture turističke ponude, planiraju se izgraditi nove biciklističke staze i urediti postojeće, budući da u Pakracu postoji sve veći trend korištenja bicikala (kako klasičnih, tako i e-bicikala), a organizacije civilnog društva, TZ i Grad Pakrac organiziraju niz biciklističkih utrka. Imajući u vidu brdsko-planinski prostor na kojem se Pakrac nalazi, postojanje prirodnih preduvjeta za razvitak cikloturizma, važno nam je i ulagati u infrastrukturu koja će svojim uređenjem privlačiti kako lokalne, tako i druge zaljubljenike u biciklizam – zaključili su iz Grada Pakraca za gradonačelnik.hr.