Fotografija: Glumačka ekipa svojom je energijom osvojila žiri pa samim tim i najvažnije nagrade/Foto: Pakrački list
Galerija
Glumačka ekipa svojom je energijom osvojila žiri pa samim tim i najvažnije nagrade/Foto: Pakrački list

VIDEO Mladi Pakračani i Lipičani osvojili tri prve nagrade za mjuzikl "Tko pjeva zlo ne misli"

Dogodila im se čudesna berba nagrada u konkurenciji 16 amaterskih kazališnih skupina iz cijele Hrvatske, a nagradu za najbolju MUŠKU ulogu osvojila je DJEVOJKA Kristina Zednik. Svaka čast!



Mjuzikl "Tko pjeva, zlo ne misli" kojeg su na svoj način adaptirali i uprizorili članovi dramske sekcije mladih Kulturno prosvjetnog društva Sloga Pakrac osvojio je čak tri prve nagrade na 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera koji je jučer održan online.

David Stokić je za svoju izvedbu uloge Gospon Fulira nagrađen prvom nagradom za najbolju sporednu mušku ulogu, a svestrana Kristina Zednik je osvojila prvu nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu briljantno, originalno i duhovito odigravši ulogu Franje Šafraneka. Trud i rad mladih pakračko-lipičkih glumaca nagrađen je najvrjednijom nagradom, onom za najbolju predstavu, u konkurenciji 16 predstava amaterskih kazališnih skupina iz cijele Hrvatske.

Čestitka Alfija Kabilja

Adaptacija je ovo istoimenog mjuzikla Alfi Kabilja koji je KPD-u Slogi dao autorsku dozvolu, a kako je rekla Dubravka Špančić, Kabiljo je svim protagonistima ove predstave jutros poslao čestitku i iskazao veliko zadovoljstvo i ponos. Dodatno priznanje KPD Sloga je i činjenica da su imali još dvije nominacije: Martu Filipović za najbolju glavnu žensku ulogu i Dubravku Špančić za najbolju režiju.

- Oduševljeni smo ovom predstavom koja je donijela svježinu na kazališnu amatersku scenu. Uložen je ogroman trud njihove voditeljice, a predstava pršti lepršavošću, šarmom, mladenačkom energijom, izvrsnom glumom, režijom, plesom, pjesmom, veseljem - izjavila je teatrologinja Mira Muhoberac ispred festivalskog Povjerenstva u kojem su još bili redatelj i glumac Jasmin Novljaković i glumac Vjekoslav Janković. 

Scena iz predstave "Tko pjeva zlo ne misli" glumaca iz KPD-a "Sloga"/Foto: Pakrački list
Scena iz predstave "Tko pjeva zlo ne misli" glumaca iz KPD-a "Sloga"/Foto: Pakrački list

Iako će uvijek za sebe neskromno reći da je ona samo osoba koja ih je povezala i svojim iskustvom usmjerila njihovo kreativno izražavanje, Dubravka Špančić je u ovom projektu bila "velika mama", alfa i omega. Kaže kako je glavni cilj bio trgnuti mlade ljude u Pakracu i Lipiku, a za mjuzikl su se odlučili jer u njega može biti uključen veliki broj ljudi. Uspjeli su i u tome jer je u mjuziklu aktivno bilo uključeno više od 30 mladih djevojaka i dječaka, pakračkih i lipičkih studenata, srednjoškolaca i osnovnoškolaca. 

Djevojka sjajna kao muško

"Premijera predstave bila je u Pakracu u svibnju 2019. godine, a pripremali smo je šest mjeseci, od toga tri mjeseca intenzivno. Najveći problem i izazov je bio što nismo mogli raditi zajednički zbog obaveza na fakultetima i u školama pa smo radili u grupama, a onda smo sve skupa u predstavu spojili tek na generalnoj probi. Uvažili smo potrebe i želje svih koji su se javili da žele sudjelovati. Imali smo nekoliko predstava u Pakracu, zatim dvije u Zagrebu i po jednu u Kutini i na Omanovcu. Poremetila nas je epidemija korona virusa jer bi sigurno imali još dosta predstava, a uz još jednu selekcijsku predstavu koju smo trebali igrati u Pakracu, otpao nam je već dogovoreni angažmanu u Vodicama - pojasnila je Špančić.

Kristina Zednik u predstavi glumi Franju Šafraneka, a činjenica da je kao djevojka dobila nagradu za najbolju mušku ulogu dovoljan govori kako se radi o iznimno talentiranoj glumici za koju će se još čuti. 

Kristina Zednik kao Franjo Šafranek/Foto: Facebook
Kristina Zednik kao Franjo Šafranek/Foto: Facebook

- Ne znam vjeruju li vaši čitatelji u čuda, ali ono što nam se dogodilo u subotu navečer ne mogu nikako drugačije etiketirati! Možda se članovima povjerenstva čini kao sitnica, ali nama ovakvo priznanje uistinu mnogo znači; usudila bih se reći i da nam je popravilo ovu neobičnu 2020. godinu. Još jedan dokaz da se rad, trud i ljubav prema kazalištu isplate. Ono što me iznenadilo još više od pobjede našeg mjuzikla na Festivalu je nagrada koju je osvojio moj Franjo kojeg je, nesretnog, utjelovila ženska osoba! Nemoguće je opisati koliko mi kao zaljubljenici u glumu i kazalište ovakvo priznanje znači. Jedan veliki vjetar u leđa... Silno sam sretna i zahvalna svima koji su mi pomogli da do toga dođem - poručila je za MojPortal.hr mlada glumačka nada Kristina Zednik.

Velika kazališna obitelji

Ni čuveni Relja Bašić ne bi se posramio karizme koju je Gospon Fuliru udahnuo David Stokić.

- Luda nagrada koju smo osvojili došla mi je kao iznenadni, uranjeni, božićni poklon. Prisjećajući se prvih proba i samog početka projekta, sjećam se svoje skeptičnosti i blage treme zbog međusobnih nepoznanstava. Međutim, kako su probe tekle tako se osim dobre predstave, formirala i jedna velika kazališna obitelj. Moja skeptičnost je porasla kada sam dobio ulogu Ernesta Fulira, što zbog odgovornosti, što zbog pjevanja, ali uz dobrog redatelja i odličnu ekipu, uspjeli smo odraditi posao kako treba. Osim ovog velikog projekta, prije nešto manje od 10 godina, glumio sam i u predstavi "Šta pljuvaš da pljuvaš", predstava koju je napisala i režirala Dubravka Špančić, bez čijeg truda, znoja i strpljenja, ova nagrada ne bi niti bila moguća, na čemu smo joj ja, a i svi sudionici projekta, beskrajno zahvalni - priča u dahu Stokić pa nastavlja:

- Gluma je oduvijek bila dio mene, mogućnost utjelovljenja novog lika, potpuno nove priče, ujedno i bijeg od naše realnosti, a kazališne daske su mjesto gdje se svi možemo opustiti i izraziti i naravno uvijek zabaviti. Glumom ću se svakako baviti kada god bude prilika i vremena, čega u zadnje vrijeme nemam puno s obzirom na to da sam student Medicinskog fakulteta. Zahvaljujem se od srca članovima povjerenstva što su prepoznali naš trud, rad i potencijal, te nam dali vjetar u leđa i podsjetili nas kako se svaki trud isplati - poručio je David.

Pakračko-lipička glumačka postava KPD "Sloga" koja je žiri oduševila svojom izvedbom mjuzikla "Tko pjeva zlo ne misli"/Foto: Pakrački list
Pakračko-lipička glumačka postava KPD "Sloga" koja je žiri oduševila svojom izvedbom mjuzikla "Tko pjeva zlo ne misli"/Foto: Pakrački list

Svoje zadovoljstvo, sreću i ponos Dubravka Špančić nije mogla, ali nije ni trebala sakrivati. 

- Sretna sam, radi pozitivne kritike i nagrada, prije svega za uloženi trud ekipi koja STVARNO, velikim slovima to zaslužuje. Svi, i viđeni i oni neviđeni u predstavi. Zarazni songovi velikodušnog gospodina Alfi Kabilja, materijal mjuzikla koji smo prilagodili, mogućnost rada u svim oblicima i vremenima. Posebna hvala roditeljima! Visoki prag uvažavanja i tolerancije mladih za moje bjesove, izmjene, vikanja, euforije - priča nam Špančić.

Vrijedna nagrada za Pakrac

- Zahvalna sam što su mi uopće dozvolili da budem dio njihova svijeta. Ova vrijedna nagrada je dobrodošla i našem gradu gdje gotovo svi, radi broja sudionika, jesmo u nekoj mjeri uključeni i dotaknuti. Ove godine imamo za predvidjeti smjenu generacija. Normalno i sretno! Ne osjećam se važnijom ni na koji način, samo mi se vrišti i skače. Nadam se da ćemo stvarno to brzo i zajedno moći. Molim dragoga Boga da nam pomogne u ovoj pandemiji, da nam glave ostanu pozitivne i čiste kako bismo mogli čuvati i druge, poštivati se! Ovo je meni božićni poklon na koji vrištim, a zna se da kod mene nema nekakve reakcije na darove, pa razočaram darovatelje. No ovaj je naš i poseban. Grlim i ljubim sve i hvala divnim članovima žirija. Ova nagrada daje kredibilitet i poziv svima drugima koji se još nisu okušali na daskama koje život znače. Započeli smo rad na novom mjuziklu sa Zabranjenim pušenjem, temom koja je ozbiljnija i potrebna. Javite se slobodno svi koji na bilo koji način žele sudjelovati - poručila je presretna Dubravka Špančić.

Pogledajte višestruko nagrađenu izvedbu mjuzikla "Tko pjeva zlo ne misli" KUD-a Sloga: