Fotografija: Ispred Gimnazije Bjelovar prije prvog susreta i uspostavljanja čitateljske grupe/Foto: Sanja Bistričić
Galerija
Ispred Gimnazije Bjelovar prije prvog susreta i uspostavljanja čitateljske grupe/Foto: Sanja Bistričić

Knjižničarka Snježana Berak u Bjelovar dovela istraživački projekt "Djevojaštvo"

"Naročito mi je drago što imamo velik interes djevojaka i što će se kasnije moći napraviti usporedba promišljanja u bjelovarskoj sredini naspram zagrebačke. Sve je to vrlo dragocjeno", smatra Berak



BJELOVAR – "Djevojaštvo" je naziv sasvim novog projekta za Bjelovar, koji zahvaljujući šačici entuzijasta zauzima sve veći zamah.

Riječ je o projektu Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica S.S. Kranjčevića Galerije Prozori, a u glavni grad Bjelovarsko – bilogorske županije stiže preko Hrvatskog čitateljskog društva koji je partner, te nekolicine knjižničarki koje su odlučile odvojiti svoje vrijeme za nešto s velikim potencijalom. Prepoznali su to i u Gimnaziji Bjelovar te se rado pridružili projektu. Baš kao i Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar.

Prvi susret u Bjelovaru

Ovih dana u Bjelovaru je održan prvi susret kojeg su glavni akteri ove priče ocijenili obećavajućim. Među njima je i Bjelovarčanka Snježana Berak, knjižničarka, inače i potpredsjednica Hrvatskog čitateljskog društva.

Snježana Berak jedina je iz Bjelovara proljetos dobila poziv da se uključi u projekt zagrebačkih knjižnica. Dosad je uspjela animirati brojne Bjelovarčanke da se uključe/Foto: Privatni album
Snježana Berak jedina je iz Bjelovara proljetos dobila poziv da se uključi u projekt zagrebačkih knjižnica. Dosad je uspjela animirati brojne Bjelovarčanke da se uključe/Foto: Privatni album

- Na prvom susretu je bilo jako dobro. Bio je to uvodan susret za bjelovarsku publiku. Bilo je oko 40-ak učenica, a čak su nam došle i dvije učenice iz Medicinske škole. Podršku nam je dala ravnateljica Gimnazije Tanja Mamić, kao i knjižničarka iz Gimnazije Biljana Barišić Mudri te profesorica etike Željka Holjević. Potporu sam dobila i od svoje Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar i moram reći kako mi je strašno drago što se od jednog poziva koji sam proljetos dobila samo ja, sada "Djevojaštvu" priključilo mnogo Bjelovarčana. Naročito mi je drago što imamo i interes djece, djevojaka i što će se moći kasnije napraviti analiza i usporedba promišljanja u našoj sredini naspram zagrebačke. Sve je to vrlo dragocjeno – smatra Berak koja nam odaje da je prvi susret imao zadaću da se oformi čitateljska grupa pri Gimnaziji Bjelovar što je trenutno u tijeku.

Iskustva djevojaka

„Djevojaštvo“ je zapravo kustosko, knjižničarsko i umjetničko istraživački projekt koji je okupio stručnjake iz različitih područja –  antropologa Dorijana Vahtara, knjižničarke Snježanu Berak, Petru Dolanjski i Irenu Bekić, teoretičarku kulture Lanu Pukanić, vizualnu umjetnicu Sanju Bistričić i druge. Polazište je teorijsko promišljanje Catherine Driscoll prema kojoj djevojaštvo nije samo skup ideja i iskustava rezerviranih za teorijska intelektualna promišljanja, iako već neko vrijeme postoji kao akademska disciplina, već u obzir uzima svakodnevna pitanja i iskustva djevojaka.

Projekt će se baviti pitanjima kulturnog poimanja i reprezentacije djevojaka i djevojaštva, kako bi se stekao uvid u teorijski okvir te u središte stavilo “djevojke” kao najznačajniji fokus proučavanja uključujući učenice srednjih škola (Gimnazije u Zagrebu i Gimnazije u Bjelovaru). Projektom se, kroz kolaboraciju galerije i knjižnice, želi otvoriti novi prostor za proučavanje teme i dati doprinos na sjecištu knjižničarstva i umjetnosti. Središnji segment je umjetnički rad Sanje Bistričić nastao na temelju suradnje s ostalim sudionicima projekta, ali prvenstveno s djevojkama koje sudjeluju u čitateljskim grupama.

Širenje čitateljske kulture mladih

Kroz rad fokus grupe i istraživanje, pristupit će se temi iz perspektive knjižničarstva (zastupljenost teme u knjižnicama, bibliografske obrade, knjižnica kao resurs), antropološko istraživanje teme te istraživanje djevojačke popularne kulture.

Prvi susret u Bjelovaru prošao je odlično pa nema sumnje da će dvogodišnji projekt ispuniti očekivanja/Foto: Sanja Bistričić
Prvi susret u Bjelovaru prošao je odlično pa nema sumnje da će dvogodišnji projekt ispuniti očekivanja/Foto: Sanja Bistričić

Susreti imaju za cilj rad s mladima, širenje čitateljske kulture mladih, osvještavanje važnosti specifičnosti djevojačke kulture kao konstitutivnog segmenta društva, inoviranje i unapređivanje metoda razvoja publike kroz njihovo aktivno sudjelovanje u čitateljskim klubovima, međuinstitucionalna i međusektorska suradnja; širenje granica djelovanja institucija knjižnice i galerije, suradnja različitih kulturnih subjekata, aktiviranje knjižnice kao prostora kritičke refleksije i stvaranja novog znanja i resursa zajedničkih dobara, osnaživanje povezanosti zajednice kroz suradnju galerije, knjižnice, škole što pridonosi kvaliteti života i osvještava značaj javnog prostora kao zajedničkog dobra, i stvara zajednički kreativni okoliš.

Izložbe na kraju projekta

Djevojaštvom, koje isprepliće metode i alate suvremenih umjetničkih praksi s praksama koje spadaju u knjižničnu djelatnost, širi se doseg i vidljivost suvremene umjetnosti, stvara nova angažirana mlada publika, a kroz prateći edukativni program umjetnički rad širi svoju protežnost i nakon završetka samog radioničkog procesa i izložbe, jer pokrenuti čitateljski klubovi mogu dugoročno opstati.

Projekt će trajati dvije godine, vezano je nužno za školsku, a ne kalendarsku godinu, odvijat će se kroz niz radionica nakon kojih će uslijediti rezultati istraživanja i izložba u Galeriji Prozori. Nakon Zagreba, Snježani Berak cilj je završnu izložbu dovesti i u Bjelovar. Ako je suditi po njenoj upornosti i uspješnosti kod ovakvih i sličnih projekata, ne sumnjamo kako će za dvije godine Bjelovarčani u svom gradu imati priliku vidjeti rezultat dvogodišnjeg projekta Djevojaštvo. Dotad ostaje da ih redovito pratimo.