Fotografija: Dan za sudionike ovog divnog događanja nije mogao bolje biti isplaniran/Foto: Martina Čapo
Galerija
Dan za sudionike ovog divnog događanja nije mogao bolje biti isplaniran/Foto: Martina Čapo

Otvorena dječja planinarska staza na Bilogori: Brojni mališani uživali u boravku u prirodi

Djecu, njihove roditelje te bake i djedove dočekalo je pregršt iznenađenja: Od priče usred šume, likovne kolonije, predstave Ježeva kućica pa sve do brojnih poklona kao zahvala za sudjelovanje
VELIKO TROJSTVO – Divan dan ljeta na zalasku, ali još divnije raspoloženje malih i velikih planinara obilježili su današnje prijepodne na Bilogori. Naime, u organizaciji tamošnjeg Hrvatskog planinarskog društva Bilogora mnoštvo mališana u pratnji starijih sudjelovalo je u pomno organiziranom svečanom otvorenju novouređene planinarske staze za djecu.

<p>Anamarija Pađan, voditeljica projekta i Snjećana Berak koja je mališanima čitala priču/Foto: Martina Čapo</p>

Anamarija Pađan, voditeljica projekta i Snjećana Berak koja je mališanima čitala priču/Foto: Martina Čapo

Više o samom projektu koji je naprosto oduševio sve koji su se odazvali današnjem događanju, otkrila nam je Anamarija Pađan iz HPD-a Bilogora zahvaljujući kojoj je projekt i proveden.

Prilagođeno djeci

-Danas je otvorenje planinarske dječje staze, a na tom smo projektu radili posljednjih šest mjeseci. Na ideju smo došli jer smo uvidjeli potrebu za kraćom dječjom stazom koju bi i mališani bez problema mogli obići. Imamo Bilogorsku obilaznicu, no hodanje njome traje znatno duže, četiri sata, što je mališanima previše – kazala nam je Anamarija dodavši kako je dječja staza duga nešto manje od četiri kilometra i za samo sat vremena laganog hoda može se proći. Početak je kod Kamenitovca na koji se svi mali hodači ponovno vraćaju.

<p>Gužva na polasku/Foto: Martina Čapo</p>

Gužva na polasku/Foto: Martina Čapo

Inače, današnje svečano otvorenje staze planinari su pomno osmislili. Oformili su dvije grupe mališana po 30-ak djece, a uz njih su bili roditelji ili bake i djedovi. Kod prijave na info pultu svi su potpisali obrazac suglasnosti koji se odnosi na suglasnost za snimanje i fotografiranje na otvorenju. Mališani su dobili bocu vode, majicu s natpisom i dnevnik planinarske staze s mnogim prigodnim detaljima. Jedan vodič išao je prvi na početku grupe, a drugi se nalazio na kraju grupe. Također, na otvorenju je bila prisutna i HGSS služba čiji članovi su također hodali. Ništa nije prepušteno slučaju, svi sudionici dobili su i sredstva za zaštitu od komaraca i krpelja, a u organizaciji su bili i mali vodiči.

Poklon vrećice

-Stazu smo napravili zahvaljujući donaciji većinom poduzetnika. Prikupili smo 23 i pol tisuće kuna, dok smo i za otvorenje dobili mnoge detalje poput plakata, zastava, majica, sokova i grickalica. Na kraju su svi mali sudionici dobili poklon vrećicu s različitim detaljima poput slikovnica, bojanki, grickalica, magneta i drugih detalja – pojašnjava nam Anamarija i odaje kako će ovu šetnju vrlo vjerojatno uskoro ponoviti početkom listopada, povodom Svjetskog dana hodanja jer je interes i više nego velik. No, zbog epidemioloških mjera nisu smjeli ovoga puta uključiti više sudionika.

<p>Bio je ovo ujedno odličan povod za druženje/Foto: Martina Čapo</p>

Bio je ovo ujedno odličan povod za druženje/Foto: Martina Čapo

Dodajmo kako je na stazi bilo poprilično veselo. Boravkom u prirodi nisu zadovoljni bili samo najmlađi već je dan proveden na Bilogori godio i starijima. Stazom se hodalo nešto duže jer se na nekoliko lokacija zaustavljalo. Djeca su na tim stajalištima prikupljali pečate tako da je to bio dodatni motiv za uzbuđenje. Žig su klinci dobili na Sunčanoj livadi, Medinom izvoru i naposljetku, nakon povratka na Kamenitovac otkud je cijela priča i krenula. Kako se nitko ne bi izgubio, slijedile su se markacije poput ježića na drveću ili obrisa na cesti budući da jedan dio staze obuhvaća i put.

Pas medo koji je volio izvor

A na Medinom izvoru sve sudionike dočekalo je još jedno iznenađenje. Naime, Snježana Berak iz Dječje igraonice pročitala je priču na svoj jedinstven način čime je zaradila velik pljesak ne samo mališana, već i njihove pratnje. Zašto baš Medin izvor kazao nam je vodič prve grupe, Ivan Želipski kojeg od milja svi zovu Čupo.

<p>Medin izvor posebno je obilježen/Foto: Martina Čapo</p>

Medin izvor posebno je obilježen/Foto: Martina Čapo

<p>Čupo kod Medinog izvora koji je dobio naziv po psu Medi koju je ovdje dolazio piti vodu prije otprilike 25 godina/Foto: Martina Čapo</p>

Čupo kod Medinog izvora koji je dobio naziv po psu Medi koju je ovdje dolazio piti vodu prije otprilike 25 godina/Foto: Martina Čapo

<p>Mališani su pomno slušali priču tete Snježane Berak/Foto: Martina Čapo</p>

Mališani su pomno slušali priču tete Snježane Berak/Foto: Martina Čapo

-Medin izvor je udaljen od planinarskog doma kilometar i pol, a naziv je dobio zato što je jedan pas Medo iz sela volio dolaziti ovdje. Izvor je kvalitetan i voda je pitka i dobra. Bilogora je prepuna po velikom broju izvorišta – kazao nam je Čupo dodavši kako je naziv Medin izvor nastao prije otprilike 25 godina.

Likovna kolonija

Inače, nakon kraja obilaska staze, mališane su dočekali još poneki pokloni i iznenađenja. Društvo naša djeca bilo je zaduženo za likovnu koloniju kojoj su se djeca rado odazvala, a za kraj su svi uživali u predstavi Ježeva kućica u izvedbi Bjelovarskog kazališta.

<p>Pečat kod Medinog izvora/Foto: Martina Čapo</p>

Pečat kod Medinog izvora/Foto: Martina Čapo

<p>Vrijeme je bilo idealno za boravak u prirodi/Foto: Martina Čapo</p>

Vrijeme je bilo idealno za boravak u prirodi/Foto: Martina Čapo

Bio je to dan koji će mališani, odnosno mali planinari dugo prepričavati. Uvjereni smo kako njihove roditelje neće biti teško nagovoriti da ponove ovaj izlet sa svojim mališanima jer dan na Bilogori uistinu nikoga nije ostavio ravnodušnim.

<p>Divni prizori na Bilogori/Foto: Martina Čapo</p>

Divni prizori na Bilogori/Foto: Martina Čapo

<p>Dan za sudionike ovog divnog događanja nije mogao bolje biti isplaniran/Foto: Martina Čapo</p>

Dan za sudionike ovog divnog događanja nije mogao bolje biti isplaniran/Foto: Martina Čapo

<p>Druženje prijatelja koji se poznaju iz vrtića i škole posebno je razveselilo male sudionike/Foto: Martina Čapo</p>

Druženje prijatelja koji se poznaju iz vrtića i škole posebno je razveselilo male sudionike/Foto: Martina Čapo

<p>Hodalo se u koloni/Foto: Martina Čapo</p>

Hodalo se u koloni/Foto: Martina Čapo

<p>Vodič Čupo je mališanima predao žig koji su sami utisnuli pečat u dnevnik puta/Foto: Martina Čapo</p>

Vodič Čupo je mališanima predao žig koji su sami utisnuli pečat u dnevnik puta/Foto: Martina Čapo

<p>Stavljanje pečata djeci je bilo posebno zanimljivo/Foto: Martina Čapo</p>

Stavljanje pečata djeci je bilo posebno zanimljivo/Foto: Martina Čapo

<p>Likovna kolonija nakon obilaska nove staze/Foto: Martina Čapo</p>

Likovna kolonija nakon obilaska nove staze/Foto: Martina Čapo

<p>Maja Fabičević najavljuje Ježevu kućicu/Foto: Martina Čapo</p>

Maja Fabičević najavljuje Ježevu kućicu/Foto: Martina Čapo

<p>Predstava je mališane doslovno hipnotizirala/Foto: Martina Čapo</p>

Predstava je mališane doslovno hipnotizirala/Foto: Martina Čapo

<p>Jež među djecom/Foto: Martina Čapo</p>

Jež među djecom/Foto: Martina Čapo

<p>Vera Pauška, predsjednica HPD-a Bilogora/Foto: Martina Čapo</p>

Vera Pauška, predsjednica HPD-a Bilogora/Foto: Martina Čapo