Fotografija: Policajci kreću pojačano nadzirati kretanje i parkiranje dostavnih vozila/Foto: Vojko Bašić/ CROPIX (ilustracija)
Galerija
Policajci kreću pojačano nadzirati kretanje i parkiranje dostavnih vozila/Foto: Vojko Bašić/ CROPIX (ilustracija)

Policija ovih dana pojačano nadzire parkiranje dostavnih i taksi vozila

"Posebna pažnja usmjerit će se na prekršaje zaustavljanja i parkiranja vozila na prometnim trakama, kao i nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila", kažu u policijiBjelovarska policija primjetila je, kako kažu, da u posljednje vrijeme veći broj vozača dostavnih vozila (vozači mopeda, bicikala, električnih bicikala, osobnih prijevoznih sredstava i sl.) te taksi vozila učestalo i grubo krši prometne propise, čime izazivaju nezadovoljstvo ostalih sudionika u prometu te ugrožavaju sigurnost prometa na cestama.

- S druge strane, u vrijeme adventa na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima u svim gradovima i većim naseljima održava se velik broj kulturnih, zabavnih i drugih adventskih priredbi uz pružanje ugostiteljskih usluga i drugih primjerenih sadržaja na kojima se tijekom dana, a posebno u večernjim satima, okuplja velik broj građana - ISTIČU.

Cijeli tjedan

S obzirom na navedeno, a s ciljem preveniranja i suzbijanja prekršaja u prometu na cestama te događanja prometnih nesreća, od 12. do 17. prosinca 2023. policija će provoditi pojačane aktivnosti usmjerene ponajprije na vozače koji obavljaju dostavu na biciklima, električnim biciklima, mopedima, osobnim prijevoznim sredstvima, osobnim automobilima te na vozače taksi vozila.

U suradnji s predstavnicima jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave u užim centrima gradova usmjerit će se posebna pažnja na prekršaje zaustavljanja i parkiranja vozila na prometnim trakama, kao i nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila, kako bi se osigurala što bolja protočnost prometa, kažu u policiji.

Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Ciljane aktivnosti cjelokupnog operativnog sastava policije, dodaju, usmjerit će se na sprječavanje i suzbijanje svih prekršaja, a poglavito na:

- vožnju nogostupima i površinama koje nisu namijenjene za vožnju te vrste vozila,

slalom vožnju,

- vožnju na način da zauzimaju dvije prometne trake,

- vožnju bez svjetla na vozilu,

- vožnju bez reflektirajuće opreme,

- vožnju bez zaštitnih kaciga,

- vožnju bez važeće vozačke dozvole ili prije stjecanja prava na upravljanje,

- vožnju neregistriranih i tehnički nepregledanih vozila,

- vožnju pod utjecajem alkohola,

- nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu,

- nepropisno skretanje,

- nepropisno polukružno okretanje  i sl.

Recidivisti

Posebna pozornost usmjerit će se prema recidivistima za najteže prekršaje, kao i prema vozačima koji svojim neodgovornim ponašanjem u prometu na cesti i kršenjem prometnih propisa izazivaju pozornost u javnosti (maloljetni vozači, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, stvaranje suvišne buke i proklizavanje kotača na javnim mjestima i trgovima, nelegalne cestovne utrke te skrivanje registarske pločice na mopedu, motociklu i osobnom vozilu.)

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!