Fotografija: Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)

Policija u tri sata zatekla 26 vozača koji su zauzeli parkirna mjesta za invalide

Radi se o prekršaju parkiranja na mjestima koja su predviđena za osobe s invaliditetom, a kazna je 90 euraAkcija bjelovarsko-bilogorske policije na najbolji je (odnosno najgori) mogući način pokazala kako neki vozači nemaju ni najmanje empatije prema onim najranjivijima u našem društvu, osobama s invaliditetom. Njima su nužno potrebna posebna parkirna mjesta kako bi bili što bliže ustanovama i objektima poput pošta, bolnica, dućana...

I dok je njima uistinu problem učiniti pedesetak metara više, neshvatljivo je i sramotno ponašanje vozača koji unatoč zdravim nogama parkiraju na mjestima namijenjenim invalidima.

- U petak, 17. studenoga, od 9 do 12 sati, policijski službenici su na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su poveli pojačani nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom te prekršaja zlouporabe znaka pristupačnosti. U nadzoru je utvrđeno 26 prekršaja. Svi prekršaji bili su iz članka 82. stavka 1. točke 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno radi se o prekršaju parkiranja na mjestima koja su predviđena za osobe s invaliditetom, za koji je propisana kazna od 90 eura - kažu u bjelovarsko-bilogorskoj policiji.

Redovita akcija

Mjesta namijenjena za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo kako bi im se olakšala pristupačnost, ali vrlo često ih koriste i osobe koje nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze takvu osobu, dodaju u policiji.

Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost, odnosno integraciju u društvo, ističu.

Inače, policija redovito provodi ovakve akcije, no vozači i dalje ne odustaju od ove krajnje nehumane prakse pa se tako u svakom nadzoru zateknu oni koji smatraju da se zakoni, ali i elementarna pristojnost i suosjećanje, na njih ne odnose.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!