Fotografija: Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (Ilustracija)

Vozači, danas će policajce posebno zanimati vežete li se i koristite li mobitel tijekom vožnje

Uz brzinu i alkohol, uporaba mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicamaPolicija će danas, u četvttak od 9 do 13 sati na prometnicama Bjelovarsko-bilogorske županije pojačano kontrolirati koriste li vozači mobitel tijekom vožnje i vežu li se sigurnosnim pojasom.

Naime, uz brzinu i alkohol, uporaba mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. 

Djeca u vozilu

- Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Dok su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju - napominju u policiji dodajući kako se osim nekorištenja pojasa posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. 

Mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija.

- Vozači koji koriste mobitele tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu, poput znakova i drugih vozila - ističu u policiji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!