Fotografija: Muškarac je sustavno činio prometne prekršaje/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Muškarac je sustavno činio prometne prekršaje/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Bjelovarčanin uporno vozio pijan. Sud mu trajno oduzeo BMW i dao ga policiji

Trajno oduzimanje vozila ostaje kao jedina zakonska mogućnost da se počinitelja odvrati od činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što je vožnja u alkoholiziranom stanju, kažu u policijiOpćinski sud u Bjelovaru donio je pravomoćnu presudu po kojoj se 43-godišnjaku iz  Bjelovara trajno oduzima osobni automobil marke BMW i dodjeljuje Ministarstvu unutarnjih poslova.

Naime, kako je izvjestila PU bjelovarsko-bilogorska, ovaj 43-godišnjak je 3. listopada 2021. godine, u 14.45 sati, na Križevačkoj cesti u Bjelovaru zatečen kako upravlja BMW-om dok mu je vozačka dozvola poništena zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova. Osim toga, vozio je pod utjecajem alkohola od 1,91 g/kg, a vozilo nije bilo registrirano niti osigurano.

Sigurnost građana

Zbog tih prekršaja izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 17.500 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od dvije godine.

- Takvu odluku sud je obrazložio jer smatra da je interes zaštite javne sigurnosti građana od nesavjesnih i bezobzirnih vozača ispred ustavnog prava nepovredivosti prava vlasništva okrivljenika nad navedenim osobnim automobilom. Naime, prema okrivljeniku su unatrag dvije godine nadležni sudovi zbog vožnje pod utjecajem alkohola višekratno izricali novčane kazne u rasponu od 5000 do čak 31.000 kuna i to uz zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci do jedne godine. Ovako visoke kazne nisu utjecale na okrivljenika da ne ponovi prekršaj, zbog čega trajno oduzimanje vozila ostaje kao jedina zakonska mogućnost da ga se odvrati od činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što je vožnja u alkoholiziranom stanju - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Optužni prijedlog

Inače, ovaj 43-godišnjak do sada je više puta pravomoćno osuđen za počinjene prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i drugih, a auto mu je pravomoćno oduzet nakon što je policija protiv njega podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu koji je taj njihov prijedlog prihvatio