Fotografija: Odbjegli vozač skrivao se lani u prosincu od policije po šumama Bilogore, a u pauzi između dvije potjere pio je pivo/Foto: Danica.hr
Galerija
Odbjegli vozač skrivao se lani u prosincu od policije po šumama Bilogore, a u pauzi između dvije potjere pio je pivo/Foto: Danica.hr

Bilogorskom Mad Maxu koji vozi bez jedne šake i krši sve moguće propise policija oduzela vozilo

52-godišnjaku iz Prgomelja bjelovarski sud je od 11. siječnja 2019. do veljače 2021. izrekao novčanih kazni u iznosu od 53.700 kuna, i 28 mjeseci zabrane upravljanja vozilomPolicija je oduzela auto 52-godišnjaku iz Prgomelja, čovjeku bez jedne šake i sa samo dva prsta na drugoj ruci, koji u svom prekršajnom dosjeu ima više od 100 prometnih prekršaja, vozi pijan, bez vozačke dozvole i uporno bježi policiji.

Bilogorski Mad Max, kako su ga mediji prozvali pao je 14. travnja u 11.30 sati u Ulici Ivana Kozarčanina u Bjelovaru u redovnoj kontroli prometa.

Trenutno u zatvoru

Prema policijskom priopćenju, koja nije navela njegov identitet, zatečen je kako upravlja osobnim automobilom marke VW Vento iako mu je pravomoćnim rješenjem oduzeta vozačka dozvola radi neodazivanja na izvanredni zdravstveni pregled. Osim toga, bio je pod utjecajem alkohola od 1,24 promila zbog čega je uhićen i priveden u službene prostorije policije, oduzet mu je Vento i uz optužni prijedlog priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru. Tamo mu je određeno zadržavanje od 15 dana u zatvoru.

"Svim prekršiteljima ako su već najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni za teže prekršaje po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama privremeno će se oduzeti vozilo kojim je upravljao do donošenja odluke o prekršaju", piše na kraju policijskog priopćenja.

Nema jednu šaku

52-godišnjak iz Prgomelja apsolutni je rekorder po broju prometnih prekršaja na području Bjelovarsko-bilogorske županije i do 11. prosinca bio je najtraženiji bjegunac na ovom području. Bez osam prstiju ostao je prije dvadesetak godina kada mu ih je otkinuo stroj za branje kukuruza. Onom rukom na kojoj nema šaku drži volan, drugom rukom na kojoj su samo dva prsa, mijenja brzine.

Njega u Prgomelju svi poznaju, a široj javnosti postao je poznat kad je početkom prosinca prošle godine nakon niza prometnih prekršaja u svom neregistriranom autu zbrisao nabrijanim policijskim presretačima koji su ga lovili po Rovišću i okolnim mjestima. Skrivao im se po šumama Bilogore, a pronašli ga nakon nekoliko dana u blizini njegovog rodnog mjesta. 

Na stotine prekršaja

Dok su ga policijske Kobre lovile po selima, napravio je sedam teških prometnih prekršaja.

Nije se zaustavio na svjetlosna i zvučna upozorenja policije, četiri puta potpuno je ignorirao znak STOP, namjerno je naglo kočio kako bi se policajci zabili u njega, vozio je slalom po cesti, vozio je čak i po pješačkom kolniku i dva je puta prošao kroz crveno svjetlo. Jednom na raskrižju, drugi put na pješačkom prijelazu. Samo se pukom srećom u nikoga nije zabio i nikoga nije pregazio.

52-godišnjak iz Prgomelja pao je u prosincu u ruke policiji na području Križevaca nakon što je svojim autom sletio s ceste/Foto: Danica.hr
52-godišnjak iz Prgomelja pao je u prosincu u ruke policiji na području Križevaca nakon što je svojim autom sletio s ceste/Foto: Danica.hr

Kako smo tada neslužbeno doznali, do sada mu je izrečeno skoro 100 različitih mjera, oduzimana mu je vozačka dozvola, dobivao je zabrane upravljanja vozilom, no on se toga nikad nije pridržavao. Kad bi dobio novčanu kaznu za neki prometni prekršaj, on bi otišao u zatvor na nekoliko dana i tako "platio" dug državi. Čim bi izašao na slobodu, opet bi sjeo u neko neregistrirano vozilo, često i prilično pijan, i izazivao nered na cesti.

Stalno bježi policiji

- Iako nema jednu šaku i samo dva prsta na drugoj ruci, čovjek vozi kao profesionalni reli vozač. Uglavnom vozi ili neregistrirani auto ili traktor i stalno bježi policiji - rekao nam je tada jedan mještanin Prgomelja.

Premda je i tada, po tko zna koji put, završio iza rešetaka, 52-godišnjak nije odustao od vožnje u pijanom stanju u neregistriranom vozilu bez vozačke dozvole. Naime, sudeći prema službenim policijskim priopćenjima, policajci PU bjelovarsko-bilogorske ali i okolnih županija svako malo s njim imaju posla.

Tako su ga 14. prosinca oko 14.40 sati u Grobljanskoj ulici u Cirkveni na području Koprivničko-križevačke županije uhvatili kako upravlja neregistriranim automobilom Opel Combo, za koji nije sklopio ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti, pod vidnim utjecajem alkohola i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije. Nenad je tada bio uhićen i smješten u posebne prostorije policije do otrježnjenja. Već sutradan je u hitnom prekršajnom postupku doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru gdje mu je određeno zadržavanje u zatvoru od deset dana. 

Vozi pijan

Četiri dana nakon što je izašao iz zatvora, opet je sjeo u pijan u auto i to u vrijeme dok mu je bila oduzeta vozačka dozvola.

Policajci PU koprivničko-križevačke su ga zaustavili u Tremi i odvezli na na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru-Stalna Služba Križevci gdje je dobio 15 dana zatvora.

Bilogorskog Mad Maxa uhvatili su i 8. veljače u Ulici Ivana Kozarčanina u Bjelovaru kako upravlja neregistriranim osobnim automobilom marke VW Wento, a bio je i pod utjecajem alkohola od 1,26 promila. Policija je tada izvjestila kako mu je rješenjem Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske od 2011. godine oduzeta vozačka dozvola radi neodazivanja na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. 52-godišnjak je i tog 8. veljače uhićen, priveden u službene prostorije policije gdje je smješten u posebnu prostoriju do saslušanja. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama on je uz optužni prijedlog istog dana priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru, gdje mu je nakon saslušanja rješenjem određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana u zatvoru.

Lažne registarske pločice

Pao je i 23. veljače u popodnevnim satima na širem križevačkom području u svom Ventu za koji ni tada nije sklopio ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti i na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske oznake.

"Vozač je prilikom upravljanja počinio veći broj prometnih prekršaja, odnosno upravljao je pod utjecajem alkohola od 1,42 promila za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije, nepropisno se kretao kolnikom, naglo mijenjao brzinu kretanja vozila, nije bio vezan sigurnosnim pojasom te se oglušio na naredbe policijskih službenika izraženih pomoću svjetlosnih i zvučnih znakova da zaustavi vozilo", priopćila je tada PU koprivničko-križevačka.

Sudac ga je tada strpao 15 dana iza rešetaka, a policija je nastavila kriminalističko istraživanje vezano uz korištenje ne pripadajućih registarskih oznaka na vozilu.

Odbija alkotestiranje

Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske su se i 26. ožujka u Derezi susreli sa svojim "starim znancem". Opet je bio pijan, Vento do tada nije registrirao i nije imao vozačku dozvolu. Odbio je alkotestiranje, uhićen je i priveden u prostorije policije gdje je smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja i saslušanja. Nakon saslušanja na prekršajnom odjelu Općinskog suda u Bjelovaru određeno mu je zadržavanje od 15 dana u zatvoru u Bjelovaru.

52-godišnji recidivist po prometnim prekršajima snimljen je u Bjelovaru kako se svojim neregistriranim Opelom parkira nasred ceste/Foto: Facebook
52-godišnji recidivist po prometnim prekršajima snimljen je u Bjelovaru kako se svojim neregistriranim Opelom parkira nasred ceste/Foto: Facebook

Pitali smo PU bjelovarsko-bilogorsku u kojim slučajevima policija nekome može oduzeti vozilo. Odgovorili su nam kako će "policijski službenici privremeno će oduzeti vozilo koje je zatečeno u prekršaju iz čl. 49. st. 5; članka 53. st. 3; članka 59. st.6; čl. 181. st. 8; članka 199. st. 8. i 9.; članka 216. st. 3; čl. 282. st. 9; članka 286. st. 10. i 11 ili članka 289. st.4 do donošenja odluke o prekršaju ako je već najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za navedene prekršaje".

Kome se oduzima vozilo?

To konkretno znači da se vozilo oduzima za najteže prometne prekršaje odnosno vožnju u suprotnom smjeru, brzinu koja je veća od 50 kilometara na sat u naseljenom mjestu, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, odbijanje alkotesta nakon prometne nesreće, više od 1,5 promila alkohola u krvi ili vožnja pod utjecajem droge i lijekova. Isto tako, vozilo se može oduzeti osobi koja vozi prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, zatim osobi koja odbije alkotest kada ga policija zaustavi na cesti, osobi kojoj je oduzeta vozačka dozvola zbog nakupljenih 9 negativnih bodova u dvije godine, a nije ponovo položila vozački ispit i osobi kojoj je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Za sve ove prekršaje predviđena je novčana kazna od 10 do 20 tisuća kuna i zadržavanje u zatvoru do 60 dana.

Combo mu nije oduzet

Upitali smo policiju i zašto mu nije oduzet Opel Combo u kojem sustavno čini najteže prometne prekršaje.

"Prilikom sankcioniranja prekršaja 52-godišnjeg recidivista iz okolice Bjelovara policijski službenici ove policijske uprave nisu zatekli vozilo Opel Combo stoga nisu mogli pokrenuti postupak oduzimanja navedenog vozila.

Sukladno Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa (NN 70/2019) koji je stupio na snagu 1. kolovoza 2019. godine propisana je mogućnost privremenog oduzimanja vozila kao sredstva počinjenja gore navedenih prekršaja uz uvjet da je već najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za gore navedene prekršaje s tim da se u obzir uzimaju pravomoćne presude od stupanja na snagu novog zakona te su policijski službenici nakon stjecanja zakonskih uvjeta privremeno oduzeli vozilo.

U postupanju prema 52-godišnjem recidivistu iz okolice Bjelovara postupali su, osim policijskih službenika ove policijske uprave i policijski službenici drugih policijskih uprava kao i Ravnateljstva policije (Mobilna jedinica prometne policije)", odgovorili su nam iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Sedam pravomoćnih presuda

Na Općinskom sudu u Bjelovaru do sredine veljače ove godine protiv ovog upornog recidivista u tijeku je bilo pet postupaka koji nisu pravomoćno okončani.

Kako su nas tada izvjestili sa suda (ne navodeći njegov identitet), on je do tada već imao sedam pravomoćno okončanih postupaka u kojima je bila donesena presuda, no prekršaji za koje je bio prijavljen počinio je prije stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti cestovnog prometa

Naime, u razdoblju od 11. siječnja 2019. godine do veljače 2021. ukupno mu je izrečeno novčanih kazni u iznosu od 53.700 kuna, i 28 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Koliko nam je poznato, kazne nije platio, a očito nije ni odustao ni od vožnje. Hoće li ga oduzimanje vozila spriječiti da opet pijan sjedne u neki auto i svojom vožnjom ugrozi sve sudionike u prometu, ne zna nitko.