Fotografija: Odbjegli vozač se skriva od policije po šumama Bilogore i u pauzi između dvije potjere pije pivo / Foto: Danica.hr
Galerija
Odbjegli vozač se skriva od policije po šumama Bilogore i u pauzi između dvije potjere pije pivo / Foto: Danica.hr

"Ima jednu šaku i samo dva prsta, a vozi aute kao pravi vozač relija!"

Nenad zvani Talijan uhićen je u petak oko 12 sati blizu Prgomelja. Do sada mu je izrečeno 100 različitih mjera. Oduzimana mu je vozačka dozvola, dobivao je zabrane upravljanja vozilom, ali ga to nije previše zabrinjavalo



Onom rukom na kojoj nema šaku drži volan, drugom rukom na kojoj su samo dva prsa, mijenja brzine.

Njegovo ime je Nenad, ima 51 godinu, živi u Prgomelju kod Gudovca, apsolutni je rekorder po broju prometnih prekršaja na ovom području i do 11. prosinca bio je najtraženiji bjegunac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Bez osam prstiju ostao je prije dvadesetak godina kada mu ih je otkinuo stroj za branje kukuruza.

Policija ga 100 puta kaznila

Policija ga je tražila od prošlog petka kad je nakon niza prometnih prekršaja u svom neregistriranom Opelu zbrisao nabrijanim policijskim presretačima koji su ga lovili po Rovišću i okolnim mjestima. Skrivao im se po šumama Bilogore, a na kraju su ga pronašli danas oko 12 sati u blizini njegovog rodnog mjesta. 

- Mogu potvrditi da je osoba za kojom smo tragali uhićena danas oko 12 sati i privedena u policijsku postaju Bjelovar na kriminalističko istraživanje, rekao je za MojPortal.hr glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved. 

Kako neslužbeno doznajemo, do sada mu je izrečeno skoro 100 različitih mjera, oduzimana mu je vozačka dozvola, dobivao je zabrane da upravlja vozilom, no on se toga nikad nije pridržavao. Kad bi dobio novčanu kaznu za neki prometni prekršaj, on bi otišao u zatvor na nekoliko dana i tako "platio" dug državi. Čim bi izašao na slobodu, opet bi sjeo u neko neregistrirano vozilo, često i prilično pijan, i izazivao nered na cesti.

Samo prošli petak, dok su ga policijske Kobre lovile po selima, napravio je sedam teških prometnih prekršaja.

Vozi kao profesionalac

Nije se zaustavio na svjetlosna i zvučna upozorenja policije, četiri puta potpuno je ignorirao znak STOP, namjerno je naglo kočio kako bi se policajci zabili u njega, vozio je slalom po cesti, vozio je čak i po pješačkom kolniku i dva je puta prošao kroz crveno svjetlo. Jednom na raskrižju, drugi put na pješačkom prijelazu. Samo se pukom srećom u nikoga nije zabio i nikoga nije pregazio.

- Iako nema jednu šaku i samo dva prsta na drugoj ruci, čovjek vozi kao profesionalni reli vozač. Uglavnom vozi ili neregistrirani auto ili traktor i stalno bježi policiji, kaže nam jedan sugovornik.

Nenad je do 2012. godine 16 puta bio u zatvoru zbog vožnje traktora bez dozvole ili registracije. Bivša gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešič dala mu je 14.000 kuna za adaptirani upravljač za traktor, no on je te novce navodno zapio.

Budući da je Nenad invalid, bivša gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić dala mu je 14.000 kuna za adaptirani upravljač za traktor, no on je te novce, navodno, zapio / Foto: Željko Hajdinjak/Cropix
Budući da je Nenad invalid, bivša gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić dala mu je 14.000 kuna za adaptirani upravljač za traktor, no on je te novce, navodno, zapio / Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

“Nikoga ne zanima što bih ja i bez ova dva prsta opet morao dotjerati traktor na njivu. Drukčije mi nema života, ni mojoj majci i kćerima. Treba ih prehraniti, curicama kupiti knjige za školu. Ostao sam i bez pomoći koju sam imao kao hrvatski branitelj. Bio bih poštovan da sam počeo krasti. A ovako me policija čekala tamo gdje moram proći, da mi udari kaznu i na Božić me odvede u zatvor”, rekao je svojedobno novinarima Nenad kojeg svi u mjestu zovu Talijan.

Sumještani ga opisuju kao osebujnog čovjeka koji voli zaviriti u čašicu. Kažu da nitko normalan ne bježi policiji samo da bi ih isprovocirao.

Nenad i njegove žene

- Iako ima samo dva prsta, bez problema može voziti i traktor i auto. Neko vrijeme je čak i traktorom bježao policiji. Oni bi ga, naravno, prije ili kasnije uhvatili i kaznili, no njemu te kazne nisu nikakvo upozorenje. Mislim da je imao kćer koju su mu socijalni radnici oduzeli, ne znam što mu je sa ženom. Znam da je živio s jednom tu u Prgomelju i to je bio živi užas. Oboje su stalno pili i stalno se mlatili, ispričao nam je jedan mještanin. 

Drugi nam je pak rekao kako je Nenad čista propalica koja najviše štete radi samome sebi. Ni sa ženama nema sreće.

- Jednu odvede, drugu dovede i tako stalno. Mislim da su mu oduzeli kćer jer se za nju nije brinuo. Što da vam kažem, mogao je živjeti kao lord da ima imalo pameti, ovako si je potpuno uništio život, priča drugi koji je iz razumljivih razloga htio ostati anoniman. 

Nenad se, kažu neki mještani, tri puta ženio. Prva žena je od njega pobjegla tjedan dana nakon svadbe, a druga, s kojom ima dvije kćeri, otišla je kad više stvarno nije mogla izdržati njegove ludorije. 

Umrle od alkohola

- Nemam što loše za njega reći. Što se tiče naše kuće, nikome se nije zamjerio. Uvijek je bio veseljak. No, njegove se žene s tim vjerojatno ne bi složile. Sjećam se te jedne, mislim da se zvala Zlata, koja je uvijek hodala po selu puna modrica. Po mjestu se pričalo kako su dvije žene s kojima je bio u vezi, pronađene mrtve u kući dok je on bio u zatvoru. Navodno su umrle od alkohola, rekla nam je jedna mještanka Prgomelja i dodala kako je s drugom ženom Gordanom imao dvije kćeri. Kad su se razveli, jedna je otišla s majkom, a druga je ostala s njim, odnosno s njegovom majkom sve dok starica nije umrla.

- Gordana je bila jako vrijedna, bavili su se poljoprivredom, sve su imali. Međutim, ta njegova narav kad popije ju je otjerala. Znate, on vam hoće malo tući te svoje žene, a pijanom mu ni lopovluk nije stran. Odite u njegovu radionicu i pogledajte što sve tamo ima, kao da ste došli u trgovinu rabljenih autodijelova, kaže nam jedna žena iz Prgomelja.

S Nenadom se zapravo nitko u Prgomelju ne druži. Povremeno nekome pomogne, ali kad popije, svi ga izbjegavaju.

Nije im svejedno kad ga vide u tim neregistriranim autima kako jurca po mjestu. Strah ih je da jedan dan potpuno ne izgubi razum od alkohola i nekoga od njih nasmrt ne pregazi.

Pogledajte kako Nenad bježi policijskim patrolama preko polja: