Fotografija: Nenad zvani Talijan jučer se sa svojim neregistriranim Opelom parkirao nasred ceste/Foto: Facebook
Galerija
Nenad zvani Talijan jučer se sa svojim neregistriranim Opelom parkirao nasred ceste/Foto: Facebook

Bjelovarski Mad Max sa samo dva prsta opet vozi. Može li ga itko zaustaviti?

Nenad zvan Talijan (51) iz Prgomelja kod Bjelovara, čovjek bez lijeve šake i sa samo dva prsta na desnoj, ima više od stotinu prijava, u zatvoru je bio najmanje 50 puta. Sad se parkirao nasred zebreBjelovarski Mad Max opet je u prometu u svojem starom i neregistriranom Opelu Combu, piše Danica.hr.

Nakon što je izašao i desetodnevnog zatvora, za Božić je snimljen kako pretječe automobil u Combu. Dan ranije, na Badnjak snimili su ga pokraj Opela kojeg je parkirao nasred zebre u Bjelovaru.

Bio 50 puta u zatvoru

Nenad zvan Talijan (51) iz Prgomelja kod Bjelovara, čovjek bez lijeve šake i sa samo dva prsta na desnoj, ima više od stotinu prijava, uglavnom zbog prekršaja u prometu.

U zatvoru je bio najmanje 50 puta, ali to ga nije nimalo opametilo. 

Policiji je početkom prosinca bježao u svom starom Opelu punih sedam dana, a čak je i snimljeno kako policijskim automobilima pod rotirkama bježi preko prgomeljskih polja. 

No, nakon tjedan dana bijega, policija ga je konačno uhvatila u blizini njegovog rodnog mjesta.  Ali, je uslijedio veliki preokret. 

Nakon ispitivanja u bjelovarskoj policiji, nepopravljivi Nenad iz Prgomelja, pušten je na slobodu. Naime, kako ga je policija zatekla u njegovoj kući u Prgomelju, a ne u neregistriranom Opelu u kojem je bježao policiji, po zakonu ga nisu mogli zadržati dulje od šest sati. 

- Budući da nije zatečen u prometu, ne postoji zakonska obveza za njegovo zadržavanje duže od 6 sati. Vozač je priveden u službene prostorije gdje je s njim obavljen obavijesni razgovor i ispitan je u svojstvu osumnjičenika na okolnosti počinjenih prekršaja. Prijave idu redovnim putem, rekla je tada za MojPortal.hr Maja Barbir Grubić, službenica za odnose s javnošću PU bjelovarsko-bilogorske.

Na kratko u zatvor

Za Nenadom su u tih tjedan dana bijega tragale čak tri Policijske uprave budući da je prekršaje radio i na njihovom području, a to su PU koprivničko-križevačka, PU zagrebačka i PU bjelovarsko-bilogorska.

Nenad je navodno na području Križevaca našao novu djevojku kod koje je tog petka tako jurio. Zbog njegove divlje vožnje u neregistriranom i tehnički neispravnom vozilu, ganjali su ga i policajcima PU koprivničko-križevačke, a na području Vrbovca i presretači PU zagrebačke. 

No, samo nekoliko dana kasnije izletio je sa svojim neregistriranim Opelom s ceste. Policija ga je privela, a prekršajni sudac u Bjelovaru ekspresno ga je poslao na deset dana u zatvor.

Nenad iz Prgomelja pao je 14. 12. u ruke policiji na području Križevaca nakon što je svojim autom sletio s ceste/Foto: Danica.hr
Nenad iz Prgomelja pao je 14. 12. u ruke policiji na području Križevaca nakon što je svojim autom sletio s ceste/Foto: Danica.hr

Ovaj višestruki kršitelj prometnih propisa vozio je, naime, neregistrirano vozilo za koje nije sklopio ugovor o obaveznom osiguranju, bio je vidno pijan ali je odbio alkotestiranje, a upravljao je vozilom za vrijeme dok mu je bila izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilo B kategorije. 

Kako neslužbeno doznajemo, do sada mu je izrečeno skoro 100 različitih mjera, oduzimana mu je vozačka dozvola, dobivao je zabrane da upravlja vozilom, no on se toga nikad nije pridržavao. Kad bi dobio novčanu kaznu za neki prometni prekršaj, on bi otišao u zatvor na nekoliko dana i tako "platio" dug državi. Čim bi izašao na slobodu, opet bi sjeo u neko neregistrirano vozilo, često i prilično pijan, i izazivao nered na cesti.

Vozi kao reli vozač

Samo je u jednom danu, dok su ga policijske Kobre lovile po selima, napravio sedam teških prometnih prekršaja.

Nije se zaustavio na svjetlosna i zvučna upozorenja policije, četiri puta potpuno je ignorirao znak STOP, namjerno je naglo kočio kako bi se policajci zabili u njega, vozio je slalom po cesti, vozio je čak i po pješačkom kolniku i dva je puta prošao kroz crveno svjetlo. Jednom na raskrižju, drugi put na pješačkom prijelazu. Samo se pukom srećom u nikoga nije zabio i nikoga nije pregazio.

- Iako nema jednu šaku i samo dva prsta na drugoj ruci, čovjek vozi kao profesionalni reli vozač. Uglavnom vozi ili neregistrirani auto ili traktor i stalno bježi policiji - kaže nam jedan sugovornik.

Nenad je do 2012. godine 16 puta bio u zatvoru zbog vožnje traktora bez dozvole ili registracije. Bivša gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešič dala mu je 14.000 kuna za adaptirani upravljač za traktor, no on je te novce navodno zapio.

“Nikoga ne zanima što bih ja i bez ova dva prsta opet morao dotjerati traktor na njivu. Drukčije mi nema života, ni mojoj majci i kćerima. Treba ih prehraniti, curicama kupiti knjige za školu. Ostao sam i bez pomoći koju sam imao kao hrvatski branitelj. Bio bih poštovan da sam počeo krasti. A ovako me policija čekala tamo gdje moram proći, da mi udari kaznu i na Božić me odvede u zatvor”, rekao je svojedobno novinarima Nenad kojeg svi u mjestu zovu Talijan.

Sumještani ga opisuju kao osebujnog čovjeka koji voli zaviriti u čašicu. Kažu da nitko normalan ne bježi policiji samo da bi ih isprovocirao.

Nenad i njegove žene

- Iako ima samo dva prsta, bez problema može voziti i traktor i auto. Neko vrijeme je čak i traktorom bježao policiji. Oni bi ga, naravno, prije ili kasnije uhvatili i kaznili, no njemu te kazne nisu nikakvo upozorenje. Mislim da je imao kćer koju su mu socijalni radnici oduzeli, ne znam što mu je sa ženom. Znam da je živio s jednom tu u Prgomelju i to je bio živi užas. Oboje su stalno pili i stalno se mlatili, ispričao nam je jedan mještanin. 

Drugi nam je pak rekao kako je Nenad čista propalica koja najviše štete radi samome sebi. Ni sa ženama nema sreće.

- Jednu odvede, drugu dovede i tako stalno. Mislim da su mu oduzeli kćer jer se za nju nije brinuo. Što da vam kažem, mogao je živjeti kao lord da ima imalo pameti, ovako si je potpuno uništio život, priča drugi koji je iz razumljivih razloga htio ostati anoniman. 

Odbjegli vozač se skriva od policije po šumama Bilogore i u pauzi između dvije potjere pije pivo/Foto: Danica.hr
Odbjegli vozač se skriva od policije po šumama Bilogore i u pauzi između dvije potjere pije pivo/Foto: Danica.hr

Nenad se, kažu neki mještani, tri puta ženio. Prva žena je od njega pobjegla tjedan dana nakon svadbe, a druga, s kojom ima dvije kćeri, otišla je kad više stvarno nije mogla izdržati njegove ludorije. 

Umrle od alkohola

- Nemam što loše za njega reći. Što se tiče naše kuće, nikome se nije zamjerio. Uvijek je bio veseljak. No, njegove se žene s tim vjerojatno ne bi složile. Sjećam se te jedne, mislim da se zvala Zlata, koja je uvijek hodala po selu puna modrica. Po mjestu se pričalo kako su dvije žene s kojima je bio u vezi, pronađene mrtve u kući dok je on bio u zatvoru. Navodno su umrle od alkohola, rekla nam je jedna mještanka Prgomelja i dodala kako je s drugom ženom Gordanom imao dvije kćeri. Kad su se razveli, jedna je otišla s majkom, a druga je ostala s njim, odnosno s njegovom majkom sve dok starica nije umrla.

- Gordana je bila jako vrijedna, bavili su se poljoprivredom, sve su imali. Međutim, ta njegova narav kad popije ju je otjerala. Znate, on vam hoće malo tući te svoje žene, a pijanom mu ni lopovluk nije stran. Odite u njegovu radionicu i pogledajte što sve tamo ima, kao da ste došli u trgovinu rabljenih autodijelova, kaže nam jedna žena iz Prgomelja.

S Nenadom se zapravo nitko u Prgomelju ne druži. Povremeno nekome pomogne, ali kad popije, svi ga izbjegavaju.

Nije im svejedno kad ga vide u tim neregistriranim autima kako jurca po mjestu. Strah ih je da jedan dan potpuno ne izgubi razum od alkohola i nekoga od njih nasmrt ne pregazi.