Fotografija: Pročelnica Suzana Raguž Pehar i župan Marko Marušić najčešće su izlazili za govornicu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Pročelnica Suzana Raguž Pehar i župan Marko Marušić najčešće su izlazili za govornicu/ Foto: Deni Marčinković

Župan Marušić: "Pretačemo iz šupljeg u prazno da osiguramo funkcioniranje naših ustanova"

Državna revizija je stigla u Županiju i češlja 2019., 2020., 2021. godinu. Upozorili su nas da ukoliko budu ustanovljene nepravilnosti, idu prema DORH-u i krim policiji, kaže pročelnica Raguž PeharPo prvi put u posljednjih godinu dana Aktualni sat Županijske skupštine prošao je bez prepucavanja i vrijeđanja na relaciji pozicija-opozicija. Većina vijećničkih pitanja odnosila se na prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim se planira ukinuti gimnazijski smjer u Čazmi i Grubišnom Polju, a neizostavna tema i ovog puta bile se županijske financije.

Konkretnije, zabrinutost oko nauma ukidanja gimnazija iskazali su Dinko Pirak, Ines Šarić, Slaven Đurđević, Aida Sučić, ali i ostali vijećnici čija pitanja nisu bila direktno vezana za tu temu.

Protiv prijedloga Ministarstva

- Županija je dala zeleno svijetlo na programe koje su škole predložile. Treba reći i to da ova odluka Ministarstva nije konačna, a savjetovanje po tom pitanju otvoreno je do sredine svibnja. Naš stav je jasan, a to je da smo protiv takvog prijedloga, jer unatoč sve manjem broju upisanih školaraca u razredna odjeljenja, smatramo da je nedopustivo ukidanje tih odjeljenja. Uključili smo se u razgovore s ravnateljima, a dali smo i svoje očitovanje prema Ministarstvu. Ovim putem pozivam sve da se uključimo u javnu raspravu, poručio je s govornice župan Marko Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

O ovoj temi već smo detaljno pisali, a više možete pročitati OVDJE.

Tijekom aktualca moglo se čuti i to da je osam liječnika napustilo bjelovarsku bolnicu, od kojih je, prema županovim riječima, troje otišlo u mirovinu. Marušić je dodao je dodao i to da je u međuvremenu pet novih liječnika zaposleno, a u pregovorima su s još njih troje. 

Rezanje troškova

Što se financija tiče, na sjednici je rečeno da je u prvih četiri mjeseca ove godine za plaće djelatnika u Županiji izdvojeno 114 tisuća kuna manje, nego u istom razdoblju prošle godine. Također, prema riječima resorne pročelnice Raguž Pehar, smanjeni su i troškovi službenih putovanja.

HSLS-ove vijećnike također su najviše zanima financije, pa je tako predsjednik kluba Slavko Došen pitao župana kakav je plan vraćanja dubioznih stanja u financijama te jesu li se pozvale nadležne institucije da pregledaju sve dokumente i kazne eventualne nezakonite radnje. 

Sjednica je nakon dugo vremena održana u županijskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Sjednica je nakon dugo vremena održana u županijskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

- U ovom trenutku imamo 419 milijuna kuna ukupnih obveza, od toga 103 milijuna dospjelih obveza i 224 milijuna kuna nedostajućih prihoda. Na visinu svojih prihoda ne možemo utjecati, a također ne možemo se ni dodatno kreditno zadužiti, jer nam zaduženost iznosi 40 posto, iako je dopušteno svega 20 posto. Jedino što možemo je ne stvarati nove obveze i smanjivati troškove, što i radimo. Što se tiče institucija, pozvali smo ih i sve što otkrijemo, to i prijavljujemo. Stanje je izrazito loše, ali se ne predajemo. Pretačemo iz šupljeg u prazno da osiguramo funkcioniranje naših ustanova i sustava, istaknuo je Marušić.

Državna revizija stigla u Županiju

Recimo i to da je pročelnica Raguž Pehar odgovarajući na pitanje Marija Puškarica kazala da je državna revizija utvrdila nepravilnosti u radu. 

- Jedna od njih je da je Županija koristila nedopušteni minus u iznosu od gotovo milijun kuna, koji je ukinut, ali su temeljem toga oročena sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna. Nadalje, masa plaća za 2019. godinu također je prijavljena kao nepravilnost, dok je u ovom trenu ta masa puno niža. Također, državna revizija je pristigla u Županiju i češljaju 2019., 2020., 2021. godinu. Upozorili su nas da ukoliko budu ustanovljene nove nepravilnosti, sve te godine idu prema DORH-u i Krim policiji, poručila je Suzana Raguž Pehar.