Fotografija: Prijedlogom odluke Ministarstva najviše su zabrinuti u Čazmi i Grubišnom Polju/ Foto: Damjan Tadić/CROPIX/SŠ Čazma/SŠ Bartola Kašića
Galerija
Prijedlogom odluke Ministarstva najviše su zabrinuti u Čazmi i Grubišnom Polju/ Foto: Damjan Tadić/CROPIX/SŠ Čazma/SŠ Bartola Kašića

Država želi ukinuti gimnazije u Čazmi i Grubišnom! Roditelji, profesori i gradonačelnici ogorčeni...

Naum Ministarstva doznali smo tek iz Prijedloga odluke, baš kao i same škole. Putem e-Savjetovanja svakako ćemo se žaliti i tražiti odobrenje upisa za ove dvije škole, kaže pročelnica Prugovečki KlepacČazma i Grubišno Polje najesen bi vrlo lako mogli ostati bez gimnazijskih smjerova. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom ovog mjeseca u javnu raspravu uputilo je Prijedlog odluke o upisu učenika u prve razrede srednje škole u školskoj godini 2022./2023., kojom su, pored ostalog, izostavljeni upisi u razredne odjele opće gimnazije u Srednjoj školi Čazma i Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje. 

"Izražavam veliko nezadovoljstvo...", "Iznenađena sam i jako razočarana...", "Nipošto se ne slažem...", "Neizmjerno smo šokirani i razočarani...", samo su neke od poruka kojima ravnatelji, profesori, ali i roditelji započinju svoje komentare prilikom e-Savjetovanja o spomenutoj Odluci. 

Jedina škola u gradu

- Posebno spornim smatram ukidanje odjela opće gimnazije u Srednjoj školi Čazma s obzirom na specifičnost situacije i činjenicu da je riječ o jedinoj srednjoj školi u gradu. Naime, čazmansku gimnaziju pohađaju učenici iz prigradskih naselja koja su iznimno loše povezana i sa samim gradom Čazma; autobusnih je linija sve manje, a to je jedini oblik javnog prijevoza koji imamo te eventualno dodatno putovanje u drugi grad za učenike znači nekoliko sati putovanja dnevno ukoliko je uopće moguće povezati linije. Istovremeno, nije povećan broj smještajnih jedinica za učenike kako bi im se omogućilo primjereno stanovanje izvan mjesta prebivališta, pored ostalog napisala je Irena Ivanović, ravnateljica Srednje škole Čazma te nastavila.

Suprotno planiranoj strategiji 

- Sve to znači povećanje troškova putovanja, ali i školovanja općenito za roditelje koji su ionako u financijski nezavidnom položaju. Jasno je da su na taj način učenici iz prigradskih naselja i manjih sredina dodatno diskriminirani i stavljeni u još nepovoljniji položaj nego je to trenutno slučaj. Zbog navedenog učenici neće upisivati gimnazijski program nego će se odlučiti na neku strukovnu kvalifikaciju koja im je dostupnija, a potaknut će se daljnje iseljavanje iz ruralnih područja, a dugoročno i iz Hrvatske. Drastično će se smanjiti broj učenika iz lokalne sredine koji nastavljaju školovanje što će se nepovoljno odraziti na razvoj lokalne zajednice jer se sada dio njih vraća u rodni grad po završetku visokog obrazovanja, dodala je Ivanović.

Srednja škola Čazma/ Foto: SŠ Čazma
Srednja škola Čazma/ Foto: SŠ Čazma

U svom komentaru osvrnula se i na nelogičnosti ove Odluke, tim više, smatra Ivanović, što je strategijom Republike Hrvatske koju je izložio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamišljeno povećanje učenika u gimnazijama kako bi se povećao broj visokoobrazovanih i uskladio s prosjekom EU. 

Područje posebne državne skrbi

Na sličnom tragu bila je i ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje Ivana Orešković, posebice zbog činjenice da je ovaj grad područje posebne državne skrbi. 

- Iznenađena sam i ne slažem se s predloženom Strukturom upisa kojom se Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje ne planira razredni odjel Opće gimnazije iako je isti planiran u aplikaciji Upisa i odobren od strane osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije. S obzirom da je riječ o području posebne državne skrbi i programu s dugogodišnjom tradicijom u našoj školi molim da nam odobrite planirani upis i u Odluci o upisu, stoji u poruci ravnateljice Srednje škole Bartola Kašića Ivane Orešković.

Iznenađen i osnivač

Odluka Ministarstva neugodno je iznenadila i Županiju, kao osnivača spomenutih škola, potvrdila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Andrea Prugovečki Klepac.

- Danas ćemo održati sastanak sa svim ravnateljima srednjih škola na ovu temu. Moram reći da smo naum Ministarstva doznali tek iz Prijedloga odluke, baš kao i same škole. Putem e-Savjetovanja svakako ćemo se žaliti i poduprijeti naše škole s određenim argumentima. Hoće li Ministarstvo to i uvažiti, nažalost nama nije razvidno. Krajem prošle godine svi osnivači bili su pozvani na pripremni sastanak u Ministarstvo glede upisa u srednje škole, gdje nam je prezentirana situacija vezana uz demografska kretanja te broj upisa kroz posljednjih nekoliko godina. Međutim, na tom sastanku nije bilo konkretnih pojedinačnih prijedloga za škole, već samo zbirnih po županijama. Također, naša intencija kao osnivača je podržati planove naših škola, što smo u konačnici i napravili, pojasnila je Prugovečki Klepac. 

Savjetovanje traje do 14. svibnja, a resorna pročelnica najavila je da će Županija mimo toga pokušati stupiti u kontakt s Ministarstvom i tražiti odobrenje upisa za ove dvije škole.

Recimo i to da prema podacima Bjelovarsko-bilogorske županije gimnazijski smjer u Čazmi prošle školske godine upisalo devet učenika, a u Grubišno Polje njih 12. 

Ogorčeni gradonačelnici

Ogorčenost i razočaranost ovim prijedlogom odluke iskazali su i gradonačelnici Čazme i Grubišnog Polja.

- To je još jedan u nizu bisera centralne vlasti. Umjesto da sa službama, djelatnostima i sadržajem idemo na ruku građanima, mi ih ukidamo. Ne razumijem zašto se to radi. Vrlo sam nesretan i nezadovoljan takvim načinom rada. Reforme su ovoj zemlji nužne i potrebne, kao i decentralizacija. Međutim, mi decentralizaciju radimo tako da sve centraliziramo. Slično je bilo i s domovima zdravlja te državnom upravom, ogorčeno je poručio čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak. 

Njegov kolega iz Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh kazao je da je u najmanju ruku neugodno iznenađen.

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje/ SŠ Bartola Kašića
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje/ SŠ Bartola Kašića

- Planiram poslati priopćenje ministru po ovom pitanju. Ovdje se radi o intelektualnom osiromašenju manjih zajednica. U Grubišnom Polju itekako imamo stručnog kadra. Iz ove škole izašlo je 37 profesora matematike, a imamo i gotovo stopostotnu stopu upisa na fakultete. Pored toga, naš grad je područje posebne državne skrbi zbog Domovinskog rata, a sada nam treba ugasiti i škole. Zbilja sam neugodno iznenađen ovim činom, tim više što nas nitko nije obavijestio o tom naumu, već smo situaciju saznali iz medija, poručio je Mađeruh. 

Rezovi i u drugim školama

Recimo i to da nisu škole u Čazme i Grubišnom Polju jedine kojima nije potvrđen prvotni plan. Nekim školama kvote su čak i dizane, međutim rezove su doživjele i škole u Bjelovaru i Daruvaru.

Konkretnije, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar ovakvom odlukom Ministarstva ostat će bez smjera turističko-hotelijerski komercijalist. Nadalje, Tehničkoj školi Daruvar smanjena je planirana upisna kvota za učenike s teškoćama u posebnim razrednim odjelima, a ukida se i jedan od tri TES programa. Također, Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar umjesto predviđenih dva, odobren je samo jedan razredni odjel prodavača, dok bi Obrtnička škola Bjelovar mogla ostati bez smjera automehaničar.

Kako će se odviti cjelokupna situacija doznat će se po završetku savjetovanja, odnosno ne prije sredine svibnja.