Fotografija: Prva ovogodišnja sjednica Županijske skupštine/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Prva ovogodišnja sjednica Županijske skupštine/ Foto: Deni Marčinković

Županija prenijela Garešnici, Čazmi i Grubišnom Polju osnivačka prava za osnovne škole

Bivši župan Bajs nazvao je aktualnog župana Marušića "kukuMarko" što je bio odgovor na Marušićevu raniju izjavu u kojoj je Bajsa nazvao grobarom županijskog zdravstva i školstvaBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić nije dugo čekao na odgovor Damira Bajsa. Podsjetimo, aktualni župan žustru je reagirao na pitanje svog prethodnika nazvavši ga grobarom županijskog zdravstva i školstva, o čemu više možete pročitati OVDJE

Naime, nakon Aktualnog sata te točke kojom je jednoglasno usvojen zahtjev SDP-ovog Igora Jareša da svoj mandat u Skupštini stavi u mirovanje te mjesto ustupi Miroslavu Bažantu, na red je stigao prvi polugodišnji izvještaj o radu župana Marušića.

Prve županovo izvješće

U njemu je Marko Marušić, pored ostalog naveo, da je izvršena sistematizacije i reorganizacija upravnih tijela Županije, a izabrani novi su novi pročelnici. Također, istaknuo je što je sve učinjeno u borbi protiv pandemije.

- Nadalje, u suradnji s Gradom uspješno smo organizirali 28. Međunarodni jesenski bjelovarski sajam. Također, Sajam je otvorio je premijer Andrej Plenković, koji je i četiri mjeseca kasnije zajedno sa članovima Vlade održao sastanak sa županima upravo u Bjelovaru. Potpisan je i Razvojni sporazum Sjever, a održali smo i niz sastanaka s resornim ministarstvima vezanim za brojne županijske projekte, pored ostalog istaknuo je Marušić.

Župan Marušić i zamjenica Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marušić i zamjenica Jungić/ Foto: Deni Marčinković

U svom izlaganju zahvalio se i saborskom zastupniku Totgegeliju, zahvaljujući čijim je amandmanima država preuzela otplatu kredita za novu bolnicu u prošloj i ovoj godini na sebe. Dotaknuo se i uspostave kolegija župana, gradonačelnika i načelnika, te kazao da su učinjeni značajni koraci u projektu nastavka brze ceste do Bjelovara.

Upravo pod ovog točkom najviše članova Skupštine javilo se za raspravu. Oporba je aktualnom županu najviše zamjerila što se, prema njihovim tvrdnjama, hvali projektima koji su nastali u vrijeme dok su oni bili na vlasti. 

Nekada Karamarko, sada "kukuMarko"

Po običaju, najglasniji je bio Damir Bajs.

- Župan je obećao da će sam sebi smanjiti plaću, a to nije izvršio. Rekao je da će sa svojim koalicijskim partnerima završiti i opremiti novu bolnicu, a sada kaže da im je to uteg oko vrata, baš kao i Glazbena škola. Vidljivo je da su to bila lažna obećanja. HDZ je imao puno Marka, čak i predsjednika Karamarka, a sada ima "kukuMarka", koji samo kuka da nema novca - poručio je s govornice Bajs.

Damir Bajs ponovno je bio najglasniji oporbeni vijećnik, a s druge strane našao se na meti vladajućih/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs ponovno je bio najglasniji oporbeni vijećnik, a s druge strane našao se na meti vladajućih/ Foto: Deni Marčinković

U obranu je stao predsjednik HDZ-ovog kluba Silvestar Štefović.

- Ovo izvješće slika je stanja kakvog nam je oporba ostavila. Župan, niti itko drugi nema čarobni štapić da bi preko noći ispravio sve te stvari. Nije uteg bolnica ili glazbena škola, nego dugovi koji su iza tih projekta ostali. Te projekte išli ste graditi isključivo iz vlastitih sredstava, što je čista ludost u vrijeme europskih sredstva - pored ostalog poručio je Štefović sadašnjoj oporbi.

Potom je ponovno uslijedila rasprava o novoj bolnici, koja se redovito provlači svaku sjednicu. Na kraju je završnu riječ imao župan Marušić.

- Puno je laži izrečeno, pogotovo kad je stanje županijskog računa u pitanju. Konkretno, 31.12.2021. na našem računu bilo je nešto malo manje od dva milijuna kuna, a s druge strane imamo 420 milijuna kuna konsolidiranog duga. Od toga smo više od 80 milijuna platiti u drugoj polovici prošle godine - između ostalog kazao je Marušić.

Osnovnim školama predano osnivačko pravo

Nakon rasprave, izvješće je većinom glasova usvojeno. Interes izabranih vijećnika probudila je i točka kojom je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivačka prava za tamošnje osnovne škole ustupila gradovima Garešnici, Čazmi i Grubišnom Polju. 

Prema riječima pročelnice Prugovečki Klepac, Zakon o lokalnoj samoupravi govori da se ona mora jačati u smjeru decentralizacije. 

- To otvara prostor i mogućnost gradovima da preuzmu osnivačka prava, o čemu u konačnici odlučuje Županijska skupština, a potom se u proceduru uključuju i ministarstva. Prema Zakonu, osnivač osnovnih škola može biti grad ili županija, a srednjih škola samo županija. Legitimno je pravo gradova da od nas to zahtijevaju, kao što je i legitimno naše pravo da isto raspravimo i donesemo zaključke. Prethodno su gradovi te odluke imali na svojim gradskim vijećima, a danas vi o njima odlučujete, uvodno je obrazložila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje. 

U konačnici, većina oporbenih te svi vladajući vijećnici podržali su ove odluke, međutim mogućnost rasprave iskorištena je za temu energetskih obnova koje su provedene u 50-tak škola na području županije. Sadašnja vlast prozvala je oporbu da se te obnove izazvale velike dugove, jer su škole, kako kažu, bile prisiljene dizati kredite, a spominjali su se i brojni izvantroškovnički radovi.

Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković
Sve točke dnevnog reda su usvojene/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje je po ovoj temi otišao čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

- Bivši župan zloupotrijebio je svoj položaj i ovlast te županiju indirektno zadužio tako da je koristio ravnatelje škola kao trojanske konje, da se na vrlo dvojben način zadužuju, kroz cashpool. Stoga pozivam institucije da se pozabave ovom činjenicom, istaknuo je Pirak. 

Bajs mu je na to uzvratio da institucije češljaju i crne rokovnike u kojima se spominje ime Čazme. Od današnjih točaka dnevnog reda svakako treba istaknuti i da je jednoglasno usvojena točka kojom se naknada za novorođenče podiže s 500 na tisuću kuna, o čemu više možete pročitati OVDJE