Fotografija: Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Galerija
Foto: Ante Čizmić/CROPIX

BBŽ udvostručuje naknadu za novorođenčad s 500 na 1000 kuna

Povećanje naknade za novorođenčad bilo je naše predizborno obećanje i to ćemo ispuniti. Unatoč lošoj financijskoj situaciju pronašli smo novac u proračunu za ovu namjenu, kaže MarušićČlanovi Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije u petak bi trebali donijeti odluku o povećanje naknade za novorođenčad. Naime, u prijedlogu ove odluke stoji da će se jednokratna novčana pomoć isplaćivati u iznosu od 1000 kuna, a pravo na nju ima roditelj koji je hrvatski državljanin s neprekidno prijavljenim prebivalištem na području BBŽ, od najmanje 12 mjeseci neposredno prije rođenja djeteta.

Predizborno obećanje

Podsjetimo, dosadašnja pomoć za novorođenčad iznosila je 500 kuna. 

- Povećanje naknade za novorođenčad bilo je naše predizborno obećanje i to ćemo ispuniti. Unatoč lošoj financijskoj situaciju pronašli smo novac u proračunu za ovu namjenu. Svjestan sam da ovo povećanje neće nikoga spasiti, ali želimo novac pravilnije rasporediti. Iako bi odluku trebali donijeti u petak, svi koji su podnijeli zahtjev od 1.1. 2022. godine imaju pravo na ukupan iznos od 1000 kuna, pojasnio je župan Marko Marušić.

Povećanje naknade za novorođenčad bilo je predizborno obećanje župana Marka Marušića (desno, tijekom posjeta rodilištu) / Foto: BBŽ
Povećanje naknade za novorođenčad bilo je predizborno obećanje župana Marka Marušića (desno, tijekom posjeta rodilištu) / Foto: BBŽ

Na dnevnom redu predstojeće sjednice, pored ove, nalazi se još 29. točaka. Iako je većina njih "tehnička", poput brojnih suglasnosti ustanovama kojima je Županija osnivač, za oko svakako zapinje i odluka o dodjeli javnih priznanja BBŽ.

Bitno manje dobitnika javnih priznanja

Naime, članovima Skupštine predložena su svega tri imena. Za Povelju Bjelovarsko-bilogorske županije kandidati su volonterski tim Crvenog križa Garešnica, koji je kroz 17 akcija u prošloj godini odradio 2436 volonterskih sati, te Đuro Petrić, donedavni predsjednik Vatrogasne zajednice BBŽ, koji je na toj funkciji proveo 20 godina.

Prošlogodišnji dobitnici priznanja sa županom i njegovim zamjenicima/ Foto: Deni Marčinković
Prošlogodišnji dobitnici priznanja sa županom i njegovim zamjenicima/ Foto: Deni Marčinković

Što se tiče Plakete Tihomir Trnski, predlaže se da ju dobije Češka Osnovna škola J.A. Komenskog Daruvar, i to za stotu godišnjicu osnutka, koju obilježavaju ove godine. Usporedbe radi, prošle godine bilo je čak 17 dobitnika javnih županijskih priznanja.

Financiranje političkih stanaka

Izabrani članovi Skupštine odlučivat će i o redovitom financiranju svojih političkih stanaka, odnosno nezavisnih vijećnika. Prema predloženoj odluci, u ovogodišnjem proračunu za tu svrhu osigurano je 220 tisuća kuna, a pravo na redovito financiranje imaju političke stranke i nezavisni vijećnici koji su na izborima dobili mjesto u Županijskoj skupštini.

Temeljem izbornih rezultata najviše novca, čak 61 tisuća kuna, pripast će HDZ-u kojeg u Skupštini zastupa 10 vlastitih vijećnika i nezavisni Dinko Pirak, koji se nalazio na HDZ-ovoj listi. Potom slijedi HSLS, 33 tisuće kuna, čije boje brani troje vlastitih vijećnika te nezavisni Ivana Jurković Piščević, Josip Stjepanović i Fredi Pali. 

Što se oporbe tiče, najveća naknada pripada SPD-u, 17 tisuća kuna, a njih u Skupštini zastupa troje članova. Kompletan popis svih stranaka i iznosa predviđenih za financiranje njihovog rada pogledajte u tablici. 

Iznosi namijenjeni političkim strankama/ Foto: Screenshoot-Materijali BBŽ
Iznosi namijenjeni političkim strankama/ Foto: Screenshoot-Materijali BBŽ