Fotografija: Damiru Bajsu odbijen je zahtjev za skraćivanje samoizolacije/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Damiru Bajsu odbijen je zahtjev za skraćivanje samoizolacije/Foto: MojPortal.hr

Župan je zatražio skraćivanje samoizolacije zbog posla i vođenja kampanje. Odbili su ga...

Prošle godine bjelovarski gradonačelnik Hrebak završio je u samoizolaciji, no, nakon negativnog nalaza, on je dobio dozvolu za sudjelovanje na konstituirajućoj sjednici SaboraBJELOVAR – Budući da se osjeća zdravo, ali i zbog činjenice da su slični slučajevi zabilježeni već u Hrvatskoj, župan bjelovarsko – bilogorski Damir Bajs zatražio je da mu se skrati mjera samoizolacije. Evo što u njegovom priopćenju medijima stoji:

Župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Župan Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

-Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, kojemu je određena mjera samoizolacije, osjeća se potpuno zdravo i nema nikakvih simptoma koronavirusa. Također, sve poslovne aktivnosti redovito obavlja od kuće. S obzirom da su u Republici Hrvatskoj ranije već zabilježene iznimke u kojima su određene osobe nakon dobivenog negativnog testa na COVID-19 skratile razdoblje samoizolacije, župan Damir Bajs zatražio je tumačenje Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije o tome postoji li slična mogućnost i u njegovom slučaju, stoji u priopćenju poslanom medijima. Župan Bajs, stoji u priopćenju, na navedeno je pitanje dobio odgovor po kojemu će postupiti.

Nema izuzetaka

Uz spomenuto priopćenje priložen je i odgovor glavne županijske epidemiologinje Vesne Grgić koji prenosimo u cijelosti.

Damir Bajs tražio je skraćivanje samoizolacije zbog obavljanja posla i vođenja kampanje/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs tražio je skraćivanje samoizolacije zbog obavljanja posla i vođenja kampanje/ Foto: Deni Marčinković

- S obzirom na vaš upit o prestanku samoizolacije uz predočenje negativnog PCR testa radi obavljanja posla župana i vođenja kampanje, uključujući sučeljavanje s drugim protukandidatima, odgovaram sljedeće. Uz konzultacije s HZJZ Zagreb Vaša se samoizolacija ne može prekinuti prije isteka 10 dana od posljednjeg kontakta s oboljelom osobom od Covida 19. Nikakvi izuzeci za Vaš slučaj nisu predviđeni, stoji u odgovoru koji potpisuje dr. Vesna Grgić.

Podsjetimo, prošle godine u srpnju bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak također je završio u samoizolaciji. No, on se testirao na koronavirus, nalaz mu je bio negativan i on je potom sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Slučaj gradonačelnik

Nakon tog događanja Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poručila je da je Hrebakovim dolaskom u Sabor u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane, što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Naime, nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Hrebaku je odredila obaveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na Covid 19. No, čelni čovjek HZJZ Krunoslav Capak Hrebaka upućuje na testiranje te mu nakon toga dopušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.