Fotografija: Bura oko uvođenja dohodavnog cenzusa u bjelovarske vrtiće ne jenjava/Foto: Unsplash
Galerija
Bura oko uvođenja dohodavnog cenzusa u bjelovarske vrtiće ne jenjava/Foto: Unsplash

Dario Hrebak odustao od cenzusa, besplatan vrtić za sve s troje djece?

Obzirom da je danas postignut dogovor između HDZ-a, SDP-a i liste Damir Bajs da su za oslobođenje svih roditelja plaćanja vrtića za treće dijete, nećemo ići na cenzus, priopćili su iz HSLS-a

Zavrzlame oko besplatnog vrtića za obitelji s troje i više djece ne prestaju.

Naime, nakon što nam je gradonačelnik Bjelovara i predsjednik HSLS-a, Dario Hrebak, u utorak potvrdio da su u tijeku pregovori oko iznosa cenzusa te da bi on trebao iznositi 2500 kuna po članu obitelji, u srijedu je njegova stranka izašla s priopćenjem u kojem stoji da ipak odustaju od cenzusa.

U priopćenju, između ostalog, tvrde da je HDZ, stranka čiji je HSLS glavni partner u bjelovarskom Gradskom vijeću, zajedno s SDP-om i listom Damir Bajs postigao dogovor o oslobađanju plaćanja vrtića za sve obitelji s koje imaju troje i više djece u vrtiću. Priopćenje donosimo u cijelosti: 

"Počela kampanja"

"Vezano uz temu trebamo li roditelje čije plaće iznose više do 20. 000 kuna osloboditi plaćanja vrtića, HSLS ima jasan stav. U vrijeme kada manje od 50 posto naše djece uopće može ići u vrtiće, populističko dodvoravanje biračima i spin o “besplatnom vrtiću” jasno pokazuje da je s početkom 2021. godine započela predizborna kampanja.

Stav HSLS-a je jasan, a to je da roditelji čije su plaće 20.000 kuna ne trebaju biti oslobođeni plaćanja vrtića. Smatramo da bi to bila loša poruka na što upućuju i reakcije predstavnika svih vrtića grada Bjelovara. Isto tako, politika kojom smo obnovili sve vrtiće u Bjelovaru, izgradnja novih vrtića u gradu u kojem u zadnjih 50 godina nije izgrađen novi vrtić te smanjivanje cijene vrtića sa 750 kuna na 500 kuna jasno govori kako radimo i što je cilj. Više od 80 milijuna kuna uloženo je u vrtiće u ovome mandatu i to ćemo nastaviti.

Veći izbor

Obzirom da je danas postignut dogovor između HDZ-a, SDP-a i liste Damir Bajs da su za oslobođenje svih roditelja plaćanja vrtića za treće dijete, nećemo raditi problem i nećemo ići na cenzus i uvođenje socijalnog kriterija. Svjesni smo da je izborna kampanja krenula i da se svi žele dodvoriti biračima i teško je voditi razumnu raspravu u ovakvoj atmosferi.

Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

Želimo svima puno sreće u predstojećoj kampanji, nadam se da ćemo imati što više kandidata kako bi građanima pružili što veći izbor, pa oni koji misle da roditelji s primanjima od 20.000 kuna ne trebaju plaćati vrtića neka to i ponude građanima. I onima čija djeca idu u vrtiće, ali i onima koji ne mogu poslati svoju djecu u vrtić. Naglašavamo, više od 50 posto djece ne ide u vrtić.

Konkretni rezultati

Bjelovarčanke i Bjelovarčani će sami prosuditi između konkretnih rezultata i poboljšanja standarda svih vrtića s ciljem da se izgrade novi vrtići i da sva djeca mogu u vrtiće i populističkih obećanja o “besplatnom vrtiću”. Bjelovar ćemo i dalje graditi kao najbolji grad za poslovanje u Hrvatskoj jer jedino nova radna mjesta i stvaranje nove vrijednosti garantiraju poboljšanje standarda življenja u Bjelovaru, a nećemo se spuštati u populizam kako bi se dodvorili biračima obećavajući demagoške parole poput “besplatnog” vrtića, piše u priopćenju.