Fotografija: Zlatko Salaj i prije 2013. vodio je Bjelovarski sajam i to 12 godina/Foto: Martina Čapo
Galerija
Zlatko Salaj i prije 2013. vodio je Bjelovarski sajam i to 12 godina/Foto: Martina Čapo

Zlatko Salaj: "Nismo mi sirotinja, funkcioniramo dobro. Ali moramo modernizirati sajam"

U Gudovac se vraćaju stočni sajam i sajam automobila, a mjesečne prihode donose novootvoreni restoran i najam poligona autoškolama. U svibnju će se pak, u Gudovcu održati prvi Sajam vjenčanja i Sajam cvijećaBJELOVAR – Za dva dana otvara se 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam. Izlagači cijeloga tjedna na prostor u Gudovac dovoze strojeve i mehanizaciju, organizatori „peglaju“ posljednje detalje, a ono što svi pomno prate vremenska je prognoza. Naravno da bi svima bilo draže sajmovati po suhom i ugodnom vremenu, no na to se utjecati ne može. O svim detaljima koji čekaju posjetitelje pisali smo u nekoliko navrata, više možete pročitati OVDJE.

Financijske poteškoće

Prilikom obilaska sajamskog prostora razgovarali smo s direktorom Bjelovarskog sajma Zlatkom Salajem koji je nakon osam godina pauze, lani ponovno dospio na čelno mjesto ove tvrtke. Podsjetimo, Bjelovarski sajam vodio je punih 12 godina pa nas je zanimalo kako danas gleda na financijsko poslovanje tvrtke koju je ponovno počeo voditi. Kao i planovi za budućnost.

Direktor Zlatko Salaj sa zaposlenicima/Foto: Martina Čapo
Direktor Zlatko Salaj sa zaposlenicima/Foto: Martina Čapo

-Vrlo jednostavno. Financijskih problema imamo i imat ćemo ih još neko vrijeme. Sajam se nije održavao pune dvije godine, no nećemo sada pričati tko je tu kriv. Možda je moglo bolje, no tu smo gdje jesmo. Jedan dio novca je unaprijed potrošen jer su neki izlagači koji će sada doći na Sajam, svoj dolazak platili još prije dvije godine. Ja taj novac nisam zatekao na računu. Nije nam lako, no za naše probleme imaju razumijevanja i naši izlagača koji su unaprijed platili. Neki će, znači, sada doći odraditi unaprijed plaćeno mjesto, nekima ćemo morati vratiti novac, nekima smo već vratili. Dobavljači su pak, svjesni da smo u vlasništvu Grada i Županije. Naša imovina nije mala i nismo mi nekakva sirotinja. Odradit ćemo Sajam koji se otvara za dva dana, nadam se uspješnom i Jesenskom sajmu kojeg smo već 30 posto prodali, imamo podršku naših osnivača i vjerujem da će nam stati iza leđa ako ćemo trebati podići i neki kredit, kazao je Salaj i istaknuo kako unatoč svemu – sasvim normalno funkcioniraju.

Potreba za ulaganjem

- Jesenskim sajmom vjerujem da ćemo riješiti velik dio naših financijskih problema. No, tu priči nije kraj jer nam nije cilj normalno funkcionirati već napredovati. Mi imamo na prostoru Bjelovarskog sajma ogromnog posla jer prostor nije uređen. Mi smo još uvijek na vanjskom prostoru, ovisimo o vremenskim uvjetima i nismo niti blizu izgledu europskih sajmova gdje se većina odvija u halama. Mi smo još uvijek na livadi. Imamo hale, no one datiraju još iz mojeg prethodnog vođenja Bjelovarskog sajma, dakle prije 2013. godine. U posljednjim godinama nije izgrađena niti jedna hala, uređen je jedino ulaz, kazao je Salaj dodavši kako je u narednom razdoblju potrebno asfaltirati parkirališne prostore i svakako izgraditi još jednu veliku halu kako bi se napravio iskorak.

-Dio izlagača želi biti u halama, a mi im to ne možemo omogućiti. Oni su pod vedrim nebom. Ako padne kiša, broj posjetitelja pada i za 50 posto. Znači naš program, naša izložba nisu slabiji od onih u Sloveniji ili Srbiji, no oni raspolažu s boljom infrastrukturom. Kroz nekoliko godina moramo to promijeniti, moramo pomaknuti stvari s mrtve točke, moramo ulagati u staru infrastrukturu i graditi novu, jasnog je stava Salaj koji vjeruje da će uz pomoć Grada i BBŽ u tome i uspjeti.

Napomenuo je kako od osnivača ne očekuje financijsku pomoć za funkcioniranje Sajma već pomoć kod vraćanja kredita. Na taj su način, osvrnuo se Salaj u prošlost, i ranije poslovali.

Potrebno je modernizirati prostor Bjelovarskog sajma/Foto: Martina Čapo
Potrebno je modernizirati prostor Bjelovarskog sajma/Foto: Martina Čapo

Upitali smo Salaja postoji li mogućnost apliciranja projekata na neki od europskih natječaja.

Planovi za EU natječaje

-Radimo na tome, možda će i ove godine biti raspisan jedan natječaj na koji bismo se uspjeli javiti i na kojem bi mogli povući i do 10 milijuna kuna sredstava. Mi smo, nažalost, u nezavidnoj situaciji jer smo s jedne strane trgovačko društvo koje ostvaruje prihode, a s druge strane u vlasništvu smo Grada i Županije. Kao trgovačko društvo nismo mogli ući niti u jedan natječaj koji je bio namijenjen obnovi i koji je omogućavao velik novac za tu svrhu, pojasnio je direktor Bjelovarskog sajma.

-Ako stojimo na mjestu, onda nas drugi gaze. Sjećam se ranijih godina kada smo u blatu poslovali. No, svakih dvije, tri godine nešto smo uspjeli napraviti. Primjerice, aukcijsku dvoranu, zatim halu gdje su službene prostorije, pa smo uredili parkiralište… Tako moramo i ubuduće, zaključio je Salaj koji se osvrnuo kako su i tokom ove 2022. godine napravili određene iskorake.

Prvi i jedini u gradu omogućili su poligon za autoškole, otvoren je restoran i to ga je otvorio čovjek iz Gudovca, a vraćaju se i dva sajma.

Povratak sajma automobila i stočnog sajma

-Četiri autoškole od 7 ujutro imaju kod nas vožnju. Nešto sitno smo uložili i samo im se ponudili. Hrvatski autoklub kao struka između više destinacija u gradu, odabrao je nas. To nam je ipak određeni mjesečni iznos. Nadalje, iza 23. Proljetnog sajma odmah krećemo ponovno sa sajmom automobila te radimo na tome da se opet vrati stočni sajam. Neće to biti veliki financijski prihodi, no ljudima želimo ponuditi tu mogućnost. Grad i Županija že nam tu pomoći s minimalnim financijskim dotacijama. Restoran je također odlična priča. Plaćaju nam najam, te svakodnevno nude radnicima gablece. Dolaze nam radnici iz svih okolnih mjesta jer u središtu grada ne mogu parkirati radne strojeve, tzv. labudice ili JCB mehanizaciju, podsjeća Salaj.

Zaposlenik Alen Kiđemet na poligonu za autoškole/Foto: Martina Čapo
Zaposlenik Alen Kiđemet na poligonu za autoškole/Foto: Martina Čapo

Naposljetku je kazao kako gledaju da hale rentaju i za neke druge prigode, a sve u cilju da pokriju režijske troškove, ali i ponude ljudima neki sadržaj na sajmu.

Prvi Sajam vjenčanja u svibnju

-Jednu parcelu ćemo iznajmiti izvođačima radova na brzoj cesti, a u svibnju nas čeka i još jedan novitet – riječ je o manjem sajmu za koji bi voljeli da uspije i da postane tradicionalan. Riječ je o Sajmu cvijeća i Sajmu vjenčanja. Vidjet ćemo kako će se ova godina pokazati. Ukoliko bude uspješno, može ostati u narednim godinama kao zasebna manja manifestacija. A uvijek postoji i mogućnost da se održava u sklopu, primjerice, Proljetnog sajam koji je inače u veljači. Nisu tu u pitanju veliki financijski efekti, već je bitno da se nešto događa i u drugim mjesecima, a ne samo za vrijeme Proljetnog i Jesenskog sajma, zaključio je Salaj koji optimistično gleda na godine koje dolaze.

Salaj je pohvalio suradnju s osnivačima, Gradom i BBŽ, a vjeruje da bi novac za nova ulaganja mogli osim od kredita, dobiti i od prijave na neki natječaj EU/Foto: Martina Čapo
Salaj je pohvalio suradnju s osnivačima, Gradom i BBŽ, a vjeruje da bi novac za nova ulaganja mogli osim od kredita, dobiti i od prijave na neki natječaj EU/Foto: Martina Čapo

-Da sam se bojao, ne bi niti preuzeo ponovno u svoje ruke vođenje Bjelovarskog sajma. Jest da je to bio vrući krumpir, no znam sebe i svoje ljude i vjerujem da uz potporu osnivača, Bjelovarski sajam možemo modernizirati i učiniti ga još prepoznatljivijim nego što on sada jest, zaključio je Zlatko Salaj.