Fotografija: Županiji i Gradu interesu je da Češka postane zemlja partner Jesenskom sajmu u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo
Galerija
Županiji i Gradu interesu je da Češka postane zemlja partner Jesenskom sajmu u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo

Marušić i Hrebak primili češkog veleposlanika: "Češka će biti zemlja partner Jesenskom sajmu"

"Razgovarali smo kako sve naše aktivnosti i zajedništvo pretočiti u mogućnost investicije, trgovine i gospodarskog razvoja u budućnosti", kazao je češki veleposlanik u RH Milan HovorkaBJELOVAR –Milan Hovorka, veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj, te njegov zamjenik Slavomir Goga danas borave u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Radni posjet započeo je u prostorijama Bjelovarsko – bilogorske županije gdje je goste primio župan Marko Marušić sa suradnicima.

Tom je prilikom župan Marko Marušić istaknuo kako je s češkim gostima održao radni sastanak o jačanju suradnje između Češke i BBŽ.

Privlačenje čeških poduzetnika

-Kao što znate, najveći broj Čeha iz cijele RH živi u našoj, Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, čak 65 posto. Sjedište saveza Čeha je u Daruvaru, tradicionalno smo vezani uz Čehe i to želimo dodatno poboljšati, na kulturnoj razini, ali i na gospodarskoj. Stoga nastojimo privući što veći broj čeških poduzetnika na područje naše županije, kazao je župan dodavši kako je jedan od tema današnjeg sastanka bila da Češka bude zemlja partner Jesenskom sajmu.

Radni sastanak u BBŽ na temu razvoja zajedničkih gospodarskih i investicijskih projekata/Foto: Martina Čapo
Radni sastanak u BBŽ na temu razvoja zajedničkih gospodarskih i investicijskih projekata/Foto: Martina Čapo

Na tu temu bit će održan i još jedan sastanak i tokom nadolazećeg Proljetnog sajma.

-Tada ćemo konkretizirati daljnje korake. Ići ćemo u tom smjeru da Jesenski sajam pozicioniramo što bolje na međunarodnoj sceni, zaključio je Marušić kojemu je želja razvijati zajedničke kulturne i gastronomske projekte.

Zajednički interesi

Na vrlo dobrom hrvatskom jeziku, češki je veleposlanik kazao okupljenim medijima da je razumio sve što je župan Marušić govorio, no svoje obraćanje ipak je nastavio na češkom jeziku. Podršku u prijevodu pružio je saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu, Vladimir Bilek.

Češki veleposlanik u BBŽ/Foto: Martina Čapo
Češki veleposlanik u BBŽ/Foto: Martina Čapo

-Imali smo odličan sastanak, ne samo dobar. Spominjali smo puno različitih tema koje nas spajaju i na kojima je moguća daljnja suradnja. Kao što je župan rekao, upravo u BBŽ živi najbrojnija češka manjina u Hrvatskoj. Iskoristio sam ovu priliku da zahvalim županu na podršci koju pruža Česima u BBŽ, kako od strane Županije, tako i od strane gradova i općina. Veseli me što na području BBŽ ima puno škola i vrtića u kojem djeca mogu učiti češki jezik, ali isto tako, što građani ove županije pjevaju i plešu na češkom jeziku, kazao je Milan Hovorka, veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj i osvrnuo se i na potencijale koje BBŽ ima.

-Htjeli bismo poboljšati suradnju ne samo na turističkom planu, već i na obrazovnom, gospodarskom i ostalim poljima. Razgovarali smo sa županom kako sve te naše aktivnosti i naše zajedništvo pretočiti u mogućnost investicije, trgovine i gospodarskog razvoja u budućnosti. Imamo namjeru zajedno s BBŽ i Gospodarskom komorom organizirati video konferenciju na kojoj bismo predstavili mogućnosti investicija u BBŽ od strane čeških investitora i poduzetnika, zaključio je češki veleposlanik potvrdivši kako je zajednički cilj da Češka Republika bude partner na Međunarodnom jesenskom sajmu u Bjelovaru.

Boravak u Bjelovaru nastavljen je gostovanjem u Gradu Bjelovaru gdje je češkog veleposlanika primio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Upoznavanje s gradskim projektima

-Upoznali smo češkog veleposlanika sa svima našim planovima i projektima koje pripremamo. Dominirali su geotermalna energija i gospodarski projekti, odao je Hrebak koji je gostima govorio i o IT industriji u Bjelovaru.

Dario Hrebak primio je češkog veleposlanika/Foto: MojPortal
Dario Hrebak primio je češkog veleposlanika/Foto: MojPortal

-Ono što sve zanima, suradnja je po pitanju Bjelovarskog sajma. Mi, kao i BBŽ, želimo da Češka bude partner Jesenskog sajma. Vjerujem da ćemo uspjeti da to uistinu tako bude, zaključio je Hrebak koji je svoje izlaganje završio činjenicom kojom se i inače voli pohvaliti. A to je da u Bjelovaru živi 21 od 22 nacionalnih manjina u RH.

Podsjetimo, češki veleposlanik do kraja dana posjetit će Bjelovarski sajam na kojem će ga dočekati direktor Zlatko Salaj sa suradnicima.

Bjelovarski gradonačelnik upoznao je češkog veleposlanika s gradskim projektima/Foto: MojPortal
Bjelovarski gradonačelnik upoznao je češkog veleposlanika s gradskim projektima/Foto: MojPortal

Nakon toga obići će Češku obec Bjelovar gdje će ga primiti predsjednica Miruška Lončar sa suradnicima.

U kasnijim poslijepodnevnim satima, češki veleposlanik putuje u Končanicu, u posjet Češkoj osnovnoj školi Josipa Ružičke u Končanici. Tamo će mu domaćini biti načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić i ravnatelj ČOŠ Jaromir                            Vrabec.