Fotografija: Većinom glasova usvojen je Proračun za iduću godinu/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Većinom glasova usvojen je Proračun za iduću godinu/ Foto: Grad Bjelovar

Gradski vijećnici odlučili: Bjelovarčani će od 1. siječnja vrtić plaćati 400 kuna po djetetu

U ovom trenutku ne znamo koji će nam projekti u idućoj godini dobiti sufinanciranje, ali znamo da će natječaji uskoro krenuti. Primjerice, čak niti Terme Bjelovar nisu u ovom Proračunu, kaže HrebakNakon kraće rasprave na današnjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća usvojen je Proračuna za 2022. godinu težak nešto manje od 296 milijuna kuna. 

Prema riječima gradonačelnika Hrebaka, taj iznos o kraja iduće godine dodatno će se povećati, jer trenutno u Proračunu nisu uvršteni brojni projekti koje Grad planira prijaviti na natječaje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Dario Hrebak/ Foto: Grad Bjelovar
Dario Hrebak/ Foto: Grad Bjelovar

- Već sada mogu najaviti da će prvi rebalans ići u ožujku ili travnju. U ovom trenutku ne znamo koji će nam projekti u idućoj godini dobiti sufinanciranje, ali znamo da će natječaji uskoro krenuti. Primjerice, čak niti Terme Bjelovar nisu u ovom Proračunu, između ostalog kazao je Hrebak.

Bajsu odbijen amandman

Oporbeni vijećnici uložili su i dva amandmana na Proračun. Konkretno, Damir Bajs, Sabina Oltra Botinčan i Jasna Višnjević predložili su da stavka namijenjena za medijsku promidžbu i PR umanji te da se dijelom tih sredstava financira izgradnja društvenog doma u Kupinovcu. 

Ovaj prijedlog je odbijen, a objašnjenje je dao gradonačelnik Hrebak.

- Licemjerno je da nas Damir Bajs proziva za promidžbu. Dokumentacija za dom u Kupinovcu doista postoji, međutim taj projekt u dva navrata prijavili smo na europske natječaje, međutim niti jednom nije zadovoljio kriterije, pored ostalog objasnio je Hrebak.

Menstrualne potrepštine u školama

Nezavisna vijećnica Antoneta Đokić uložila je drugi amandman kojim je predložila da se stavka vezana za gradska zemljišta umanji za 50 tisuća kuna te da se taj novac uloži u nabavku menstrualnih potrepština u gradskim školama. Iako je formalno amandman odbijen, Hrebak je obećao da će se taj projekt realizirati već početkom iduće godine.

Osim Proračuna, usvojeni su i programi javnih potreba svih upravnih odjela, a vijećnici su zeleno svijetlo dali i za dva kratkoročna zaduženja u ukupnom iznosu od 12 milijuna kuna. Prema riječima pročelnice za financije Mirele Bašić, krediti će biti podignuti zbog kašnjenja odobrenih sredstava za europske projekte.

Zbog epidemioloških uvjeta sjednica je održana u KMC-u/ Foto: Grad Bjelovar
Zbog epidemioloških uvjeta sjednica je održana u KMC-u/ Foto: Grad Bjelovar

- Takav model rješavanja problema predviđen nam je i iz Ministarstva financija te Državnog ureda za reviziju. Nadalje, dođe li do određenih uplata do kraja ove godine, mi ćemo kredita umanjiti za taj iznos, tvrdi Bašić dodavši da se radi o kreditima čiji je rok otplate do 12 mjeseci.

Smanjena cijena vrtića

Recimo i to da su vijećnici donijeli i Odluku o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskog vijeću u idućoj godini. Tako je HSLS-u pripalo 52 tisuće kuna, HDZ-u 15 tisuća, Domovinskom pokret i Damir Bajs Nezavisnoj listi po 10 tisuća te strankama Centar – Demokrati, HSS-u, SDP-u i HNS-u po pet tisuća kuna.

Zeleno svijetlo dobila je i odluka o smanjenju cijene smještaja djece u bjelovarskim vrtićima, pa će tako roditelji od 1.1.2022. po djetetu plaćati iznos od 400 kuna, o čemu više možete pročitati OVDJE