Fotografija: Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

"Od 1. 1. niža cijena vrtića, djelatnicima gradskih ustanova vraćamo osnovicu umanjenu 2011."

Proračun se dobro puni i očekujem da će tako i završiti cijela godina. Pripremamo projekt gradnje tzv. šeste osnovne škole, kao i dva nova vrtićća, poručio je HrebakBjelovarski gradonačelnik Darijo Hrebak sastao se danas s ravnateljima bjelovarskih vrtića i škola, čiji je rad i funkcioniranje, kao i kod većine drugih ustanova, otežan zbog pandemije.

Tom prilikom Hrebak je istaknuo da Grad Bjelovar i ustanove kojima je osnivač, nema financijskih problema, kao što je to primjerice slučaj u Zagrebu. 

- Imamo sav potreban materijal za normalan rad, a niti jedna naša ustanova nije zadužena. Također, gradski Proračun dobro se puni i očekujem da će tako i završiti cijela godina. Nastavljamo investirati u obrazovanje, pa tako pripremamo projekt gradnje tzv. šeste osnovne škole, a Ministarstvo smo upoznali i s namjerom gradnje dva nova vrtića. Jedan od njih, točnije onaj u Ulici Viktora Bubnja je spreman, dok se vrtić u Ždralovima projektira, poručio je Hrebak.

Na sastanku su sudjelovali svi ravnatelji bjelovarskih škola i vrtića/ Foto: Deni Marčinković
Na sastanku su sudjelovali svi ravnatelji bjelovarskih škola i vrtića/ Foto: Deni Marčinković

U svom izlaganju istaknuo je i da je izrađen prvi nacrt gradskog Proračuna za 2022. godinu, a između ostalog u njemu će biti predviđeno i povećanje plaća svim djelatnicima u gradskim ustanovama. 

Ispravljena nepravda

- Riječ je o povratku pet posto osnovice koja je umanjena 2011. godine zbog, kako je tada rečeno, slabijeg punjena proračuna uzrokovanog gospodarskim problemima u državi. Tu nepravdu sada ispravljamo. Nadalje, od iduće godine cijena vrtića umanjit će se s 500 na 400 kuna po djetetu, a radit ćemo na dodatnom izjednačavanju cijena gradskih i privatnih vrtića, dodao je bjelovarski gradonačelnik.

Hrebak je tom prilikom odgovarao i na pitanja novinara, koje je pored ostalog, zanimalo hoće li lokalni stožeri zahtijevati uvođenje online nastave.

- Ta odluka nije na nama. U stalnom smo kontaktu sa zamjenicom župana Marijom Jungić koja vodi Županijski stožer. Mislim da još uvijek ne treba dizati paniku, odnosno da trenutno nisu potrebne nikakve posebne mjere. Međutim, moramo biti u pripravnosti i ako se ukaže potreba, pravovremeno reagirati, poručio je Hrebak.

Također, osvrnuo se i na najave da će Covid potvrde možda biti potrebne za ulazak u razne institucije.

Veliki eventi nisu potrebni

- Vjerujem da ćemo pronaći način da i ljudi koji nisu cijepljeni imaju normalan život. Ponavljam, mišljenja sam da i necijepljeni imaju pravo izbora i ne treba ih kažnjavati. Osobno mi njihov potez nije razuman, ali jednako tako dopuštam da svi imamo pravo na vlastito razmišljanje. Ono što je sigurno je to da ću se zalagati da sve eventualne mjere u Gradu Bjelovaru budu na rubu onoga što prelazi zadovoljstvo građana, istaknuo je Hrebak te nastavio.

- Međutim, apsolutno se zalažem da se smanje svi nepotrebni veliki eventi, što u konačnici može značiti i neodržavanje Gala koncerta ili Večeri nacionalnih manjina. U razgovorima smo s organizatorima tih događanja, koji u potpunosti razumiju tu situaciju. Advent nećemo dirati, jer smo ga raširili po cijelom korzu, ali jednako tako ne želim da korona uzme građanima Božić, zaključio je Hrebak te još jednom pozvao sve građane da se cijepe. 

Škole i vrtići bez problema

U ime ravnatelja bjelovarskih škola obratila se ravnateljica 1. osnovne škole Martina Supančić.

- Moram istaknuti da nam Grad osigurava sva potrebna sredstva za normalno funkcioniranje. Pridržavamo se svih odluka stožera i situacija, barem što se naše škole tiče, za sada je normalna. Učenici nisu bili posljednjih desetak dana u školi, što je utjecalo na poboljšanje situacije, kazala je Supančić.

Martina Supančić/ Foto: Deni Marčinković
Martina Supančić/ Foto: Deni Marčinković

Ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš istaknula je da također funkcioniraju normalno.

- Grad nas prati financijski te nemamo problema unatoč podizanju cijena te promjene ambalaža s plastične na papirnatu. Planiramo kupnju novog automobila za potrebe dislociranog objekta, a nabavku smo prijavili i za sufinanciranje putem Fonda, rekla je Lauš.

Anna Lauš/ Foto: Deni Marčinković
Anna Lauš/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj dodajmo i to da se na sastanku razmatralo o načinima kako smanjiti liste čekanja u vrtićima, dodatnom smanjenju razlika u cijeni gradskih i privatnih vrtića, ali i problemima vezanim za rad bjelovarskih osnovnih škola.